«Φαρενάιτ 451» στην Τουρκία: κάηκαν πάνω από 300.000 βιβλία

«Φαρενάιτ 451» στην Τουρκία: κάηκαν πάνω από 300.000 βιβλία

Το δικό της «Φαρενάιτ 451» ζει από το 2016 η Τουρκία: όπως στο μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι, τα βιβλία είναι απαγορευμένα και ομάδες πυροσβεστών τα καίνε, ώστε να καταστρέψουν έτσι και το περιεχόμενό τους, που μπορεί να είναι ανατρεπτικό (ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στη θερμοκρασία αυτανάφλεξης του χαρτιού), έτσι και στην Τουρκία συνέβη το ίδιο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν αφαιρεθεί από τα τουρκικά σχολεία και τις βιβλιοθήκες και έχουν καταστραφεί. Ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά  Σελτσούκ ανακοίνωσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 301.878 βιβλία, καθώς η κυβέρνηση καταστρέφει ο,τιδήποτε συνδέεται με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία ότι υποκίνησε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

  Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτσούκ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” Guardian”, ο αριθμός αυτός αναφέρεται από τη εφημερίδα Hürriyet, η οποία δημοσιεύει και φωτογραφίες από βιβλία που κατασχέθηκαν όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα Kronos27. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Turkey Purge, απαγορεύτηκε μέχρι και ένα βιβλίο μαθηματικών «επειδή έγραφε ¨από το σημείο F στο σημείο G¨», που παραπέμπει στα αρχικά του ονόματος του Γκιουλέν.

Ακόμη και δρόμοι που ονομάζονται Γκιουλέν (και αναφέρονται σε συνονόματους του ιμάμη) έχουν επίσης μετονομαστεί. Διάφορες ΜΚΟ για την ελευθερία του λόγου δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις πράξεις του υπουργού Παιδείας.

«Μέσα σε τρία χρόνια, το εκδοτικό τοπίο στην Τουρκία έχει υποβαθμιστεί, με 29 εκδοτικούς οίκους να κλείνουν με έκτακτο διάταγμα κατηγορούμενοι πως προωθούν την «διάδοση της τρομοκρατικής προπαγάνδας»»,υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση η PEN International αλλά και η αγγλική PEN.

Πηγή: Protagon.gr

Share this post