Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική φόρμουλα του προέδρου Ζελένσκι

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική φόρμουλα του προέδρου Ζελένσκι

“Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές έχουν εκφράσει την επιθυμία το μέλλον τους να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εμείς αναγνωρίσαμε αυτή την επιθυμία χορηγώντας καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός λαός έχει κάνει την επιλογή του: για ειρήνη, δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευημερία”, αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την συμπλήρωση σ ενός χρόνου από την έναρξη (24.2.2022) εισβολή της Ρωσίας. “Ο ουκρανικός λαός έχει κάνει την επιλογή του: για ειρήνη, δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευημερία”, επισημαίνεται στην δήλωση.

*Το πλήρες κείμενο της γραπτής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

“Πριν από έναν χρόνο, η Ρωσία του Πούτιν ξεκίνησε τον βάναυσο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός λαός έχει επιδείξει απίστευτο σθένος υπερασπιζόμενος την πατρίδα του και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου ενάντια στη ρωσική επίθεση. Επέδειξε αποφασιστικότητα στην προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ανθεκτικότητα στις κακουχίες και αξιοπρέπεια όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα εγκλήματα της Ρωσίας.

Ο ουκρανικός λαός έδειξε στον κόσμο ότι το μέλλον της Ουκρανίας θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές. Καμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει σε γειτονικά κράτη ή να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα. Αυτή η επίθεση αποτελεί έγκλημα κατά της ειρήνης. Παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του ΟΗΕ και τις πανανθρώπινες αξίες. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά σε τέτοια εγκλήματα.

Η Ρωσία συστηματικά στοχεύει αμάχους, καταστρέφει πόλεις και επιτίθεται στην ουκρανική ταυτότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα πολέμου και τα άλλα σοβαρότατα εγκλήματα που συνδέονται με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλα τα τρόφιμα και την ενέργεια, έχει εκτοξεύσει άκρως ανεύθυνες πυρηνικές απειλές και διαδίδει ψευδή αφηγήματα σχετικά με τον πόλεμο. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και οι συνέπειές του έχουν επηρεάσει σημαντικά πολλές χώρες, ιδίως λόγω του αντίκτυπου στην παγκόσμια οικονομία, στις τιμές των τροφίμων και των βασικών προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της για να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις και να προσφέρει βοήθεια στις χώρες και τους λαούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της ενήργησαν με ταχύτητα και ενότητα. Και θα παραμείνουμε ακλόνητοι και πλήρως αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της για όσο χρειαστεί. Ο λαός της Ουκρανίας δικαιούται να ζει με ειρήνη και να επιλέγει ελεύθερα το πεπρωμένο του.

Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές έχουν εκφράσει την επιθυμία το μέλλον τους να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εμείς αναγνωρίσαμε αυτή την επιθυμία χορηγώντας καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός λαός έχει κάνει την επιλογή του: για ειρήνη, δημοκρατία, κράτος δικαίου, σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ευημερία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία από πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, χρηματοδοτική και στρατιωτική άποψη, μεταξύ άλλων μέσω του άμεσου συντονισμού των προμηθειών από την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Θα στηρίξουμε επίσης την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, για την οποία θα επιδιώξουμε να χρησιμοποιήσουμε δεσμευμένα και ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Θα αυξήσουμε περαιτέρω τη συλλογική πίεση προς τη Ρωσία ώστε να σταματήσει τον επιθετικό της πόλεμο. Για τον σκοπό αυτό θα εγκρίνουμε δέκατη δέσμη κυρώσεων και θα λάβουμε μέτρα κατά όσων επιχειρούν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα της ΕΕ.

Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική φόρμουλα του προέδρου Ζελένσκι. Μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, θα διασφαλίσουμε την κατίσχυση της Ουκρανίας, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την αποκατάσταση της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την απονομή δικαιοσύνης. Δεν θα επαναπαυθούμε μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα”.

ΦΩΤΟ: consilium.europa.eu

Αφιέρωμα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ  για τον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας 

Καθρέφτης με τον Χρήστο Μιχαηλίδη | 24.02.23 – ΕΡΤecho (ertecho.gr)

Share this post