Ευλογημένη μέρα στην Σμύρνη
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ
Σμύρνη, του Α. Βικέτου
Η ανασυσταθείσα το 2016 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητρόπολη Σμύρνης και η Ορθόδοξη Κοινότητας της τίμησαν σήμερα , 23.2.2020 με πάσα λαμπρότητα την μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου, Πολιούχου της πρωτεύουσας της Ιωνίας.
Ο Άγιος Πολύκαρπος, ο οποίος τιμάται επίσης από την Καθολική και Αγγλικανική Εκκλησία υπήρξε ο δεύτερος- πρώτος ήταν ο Άγιος Βουκόλος- Επίσκοπος Σμύρνης. Γεννήθηκε περί το 80 μ.Χ. και μαρτύρησε σε βαθύ γήρας στο στάδιο της Σμύρνης κατά τον διωγμό του Μάρκου Αυρηλίου.
Στον ιστορικό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου τελέστηκε Τριασαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης , Συμεών, και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Σμύρνης, Βαρθολομαίου, και του Επισκόπου Ευδοκιάδος, Αμβροσίου.
Ο ναός ήταν κατάμεστος. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος , Αργυρώ Παπούλια, η οποία ανέγνωσε το «Σύμβολο της Πίστεως», ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης , Σταύρος Τζουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Σταύρος Κουτούλιας , καθηγητές, και φοιτητές,, που πήραν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Πολύκαρπο. «Το Σύμβολο της Πίστεως» αναγνώστηκε επίσης στα τουρκικά, σλαβονικά και ρουμανικά.
Στην Θεία Λειτουργία , μετά το “Κύριε σῶσον…..” , Αρχιερείς και ιερείς έψαλαν την Φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και αυτή του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης , Συμεών.
Κατά την Μεγάλη Είσοδο ( στα Άγια) ο κ. Συμεών μνημόνευσε ως Αρχιεπίσκοπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο Σμύρνης Βαρθολομαίος τους προκατόχους του και τον νεομάρτυρα Χρυσόστομο , ο οποίος ήταν Μητροπολίτης Σμύρνης από το 1910 μέχρι το 1922.
Στην Θεία Λειτουργία έψαλε ο «Χορός Ψαλτών Χίου», ο οποίος ήρθε στην Σμύρνη από το όμορφο γειτονικό νησί του Αιγαίου ειδικά για την Θεία Λειτουργία και για τον Μέγα Εσπερινό, που τελέστηκε χθες.
Στο Κοινωνικό κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Νέας Σμύρνης Συμεών, ο οποίος χαρακτήρισε την μέρα «ευλογημένη». Είναι , είπε , μέρα χαράς αναμεμειγμένης με πολύ συγκίνηση.
«Η τοπική Εκκλησία και η πόλη της Νέας Σμύρνης στα πρόσωπα του ταπεινού Επισκόπου της και του δημάρχου της συναντά και σμίγει με την Εκκλησία της αλησμόνητης και πολύκλαυστης Σμύρνης, τον νέο Επίσκοπο της και το ευλογημένο ποίμνιο της» , τόνισε. Όλοι , σημείωσε, συναχθήκαμε επί το αυτό στην ιστορική αυτή Εκκλησία της Σμύρνης και επεσήμανε: «Όλοι μας συναγμένοι για να τελέσουμε το μυστήριο της Ευχαριστίας, φανερώνοντας τη μία καθολική Εκκλησία του Θεού εν τόπω και χρόνω και για να τιμήσουμε την ιερή μνήμη του κοινού πάτρωνος μας , του μάρτυρος Επισκόπου της των Σμυρναίων Εκκλησίας , του ιερού Πολυκάρπου , του οποίου το αίμα έβαψε το χώμα που πατούμε και πότισε το δένδρο της χριστιανικής πίστης μας».
Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο ποιμενάρχης της Σμύρνης Βαρθολομαίος, αντιφωνώντας, ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Συμεών, ο οποίος ήρθε από την Αθήνα για να τιμήσει τον Πολιούχο της Σμύρνης.
Επίσης, επεσήμανε ότι με το συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Νέας Σμύρνης Συμεών ενώθηκε το ιστορικό χθες , το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας των Σμυρναίων.
Στην επισήμανση αυτή του ποιμενάρχη της Σμύρνης η σκέψη γύρισε σε δύο άλλες λατρευτικές συνάξεις στον ίδιο ναό, που αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην μακρά πορεία της τοπικής ενδόξου Εκκλησίας .
Ο πρώτος , στις 6 Φεβρουαρίου 2015, εορτή του Αγίου Βουκόλου. Ο ναός αναστηλωμένος . Πατριαρχικό και Συνοδικό συλλείτουργο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την Σμύρνη και τα επιτεύγματα των μέχρι το 1922 Ελλήνων Σμυρναίων : “Ευρισκόμεθα αληθώς σήμερον εις χώρον και τόπον ασύλληπτον. Τόπον και χρόνον αένναον, ως τον λειτουργικόν, κατά τον οποίον βιούμεν το παρελθόν και το παρόν, εν φόβω και τρόμω, εν συγκινήσει και μακαρισμώ, εν χαρά και προσδοκία. Ζώμεν το μαρτύριον και την μαρτυρίαν των παλαιών. Βλέπομεν τους μη υπάρχοντας σήμερον δεκαέξ ναούς της Σμύρνης, με προεξάρχοντα τον της Αγίας Φωτεινής, και τον διασωθέντα και ήδη ανακαινισθέντα Ναό του Αγίου Βουκόλου, εν ω εστώτες δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμπομεν τω Κυρίω. Είναι εμπρός εις τους οφθαλμούς μας νοερώς η περίφημος Ευαγγελική Σχολή, το Κεντρικόν Παρθεναγωγείον, το Νοσοκομείον του Αγίου Χαραλάμπους, το Βρεφοκομείον και το Ορφανοτροφείον, οι περί τους 150 φιλεκπαιδευτικοί Σύλλογοι, αι 200 και πλέον Βιβλιοθήκαι, αι 35 ομογενειακαί εφημερίδες και τα περιοδικά, η αθλητική και πολιτιστική δραστηριότης του «Πανιωνίου» και του «Απόλλωνος» και άλλων γυμναστικών συλλόγων της Σμύρνης…. Αυτά όλα και πολλά άλλα ήσαν το καύχημα και η αλήθεια της Σμύρνης, «ένας θαυμάσιος κόσμος με οράματα, δράση και προοπτική», την απώλειαν του οποίου η λαϊκή μούσα της προσφυγιάς δια της Σμυρναίας Ξανθίππης Αναστασιάδου διεκτραγωδεί και, αλληγορικώς και πραγματικώς, περιγράφει: «πάνε κι ἔρχονται καράβια φορτωμένα προσφυγιά, βάψαν τα πανιά τους μαύρα, τα κατάρτιά τους μαβιά. Που να βρίσκεται ο πατέρας ψάχνει η μάννα για παιδιά, μας εσκόρπισε ο αγέρας σ ἄλλη γη, σ ἄλλη στεριά».
Ο δεύτερος σταθμός των τελευταίων πέντε χρόνων η ενθρόνιση 24. 9. 2016, στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Μητροπολίτη Βαρθολομαίου, του πρώτου μετά το 1922. Την ιστορική εκείνη στιγμή ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος είχε τονίσει μεταξύ άλλων:
*Ἡ διακονία μου ἐν Σμύρνῃ, θὰ εἶναι, πρῶτον, διακονία ἐκκλησιαστική, ἀποβλέπουσα εἰς τὸ Χάριτι ζῆν τοῦ λαοῦ καὶ εἰς τὴν εὐστάθειαν τῆς Ἐκκλησίας καὶ τὴν ἀπρόσκοπτον συνέχισιν τῆς σωτηριώδους ἀποστολῆς αὐτῆς. Οἱ τρόποι καὶ αἱ μέθοδοι ἀσφαλῶς γνωστοί. Ἡ δυναμικὴ ὅμως μετὰ τῆς ὁποίας θὰ ἐφαρμοσθῇ θὰ εἶναι ἀνταξία τῆς ἱστορίας καὶ τῆς παραδόσεως τοῦ τόπου τούτου, ἤτοι τὸ διακονεῖν ἀξίως ἐν τόπῳ ἁγίῳ καὶ ἱστορικῷ.
*Δεύτερον, ἡ διακονία τοῦ Μητροπολίτου Σμύρνης θὰ εἶναι θεολογική. Ἄλλωστε, ἡ θεολογία καὶ ἡ ἐκκλησιαστικὴ παιδεία τῆς πόλεως αὐτῆς ἀπὸ τῶν ἀρχαιοτάτων χρόνων καὶ μέχρι σήμερον, καθὼς καὶ ἡ θύραθεν παιδεία της, ἡ ἰωνική, ὑπῆρξαν καὶ εἶναι τὰ κύρια χαρακτηριστικά της. Ἡ θεολογία τῆς διακονίας μου δὲν θὰ ἔχῃ τι τὸ ὀθνεῖον καὶ τὸ ξένον. Εἶναι ἡ Ὀρθόδοξος.
*Κατὰ τὴν ἱερὰν ταύτην στιγμήν, ὁ προσωπικὸς Ἐπισκοπικὸς μου λόγος ἔρχεται ἀπὸ τὰ βάθη τῶν αἰώνων καὶ τῶν γενεῶν τῆς εὐλογημένης ταύτης Ἰωνικῆς γῆς.Διακηρύττω, λοιπόν, μετὰ τοῦ Σμύρνης Πολυκάρπου, ὅτι «ὁμολογῶ τὸ μαρτύριον τοῦ σταυροῦ»∙ ὅτι θὰ εἶμαι «ζηλωτὴς περὶ τὸ καλόν»∙
*Ἡ Ὑμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης, εὑρισκομένη πρὸ ἑνὸς περίπου ἔτους προσκυνηματικῶς εἰς τοὺς ἱεροὺς αὐτοὺς χώρους, διεκήρυττε, μεγάλῃ τῇ φωνῇ, ὅτι ἡ πόλις τῆς Σμύρνης «…οὐδέποτε ἔπαυσε νὰ ζῇ στὴν καρδιά μας, τὴν καρδιὰ τοῦ γένους μας…. Ὑπάρχει, στὸ φῶς ποὺ ἔρχεται ἀπὸ τὰ ἐπέκεινα, ἀπὸ τὰ βάθη τῶν αἰώνων… καὶ φωτίζει καὶ τὶς ψυχές μας γιὰ νὰ κατανοοῦν «μυστήρια Θεοῦ», τὰ ὁποῖα δὲν εἶναι ἀντιληπτὰ μὲ τοὺς αἰσθητοὺς ὀφθαλμοὺς μας».
*Οἱ Ἴωνες ἀνέκαθεν ἦσαν φορεῖς τοῦ οἰκουμενικοῦ πνεύματος. Αὐτὸ τὸ οἰκουμενικὸν πνεῦμα βιοῦται ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας, καὶ μάλιστα ὑπὸ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ὡς πανενότης τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως ἐν Χριστῷ, ἄνευ φυλετικῆς διαφορᾶς καὶ διακρίσεως.
Σήμερα το απόγευμα οι Μητροπολίτες Σμύρνης και Νέας Σμύρνης και καθηγητές του Α. Π. Θ. επισκέφτηκαν εθιμοτυπικά την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος , Αργυρώ Παπούλια.
Στην συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και τονίστηκε το όφελος της ειρηνικής συνύπαρξης του ελληνικού και τουρκικού λαού και ιδιαίτερα η αμοιβαία συνεργασία και πρόοδος μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών της σημερινής Σμύρνης.
- Τον προσεχή Μάιο ο Δήμος Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με τον Δήμο Σμύρνης προγραμματίζει μεγάλη συναυλία με την Άλκυστις Πρωτοψάλτη.
ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ