Ευλογημένα Χριστούγεννα!!!

Ευλογημένα Χριστούγεννα!!!

Ιστορικές ηχογραφήσεις εκκλησιαστικών  ύμνων των Χριστουγέννων από την Πόλη  και κυπριακά κάλαντα

Σήμερον Χριστός ετέχθη και κόσμος εφωτίσθη·
σήμερον Χριστός εν φάτνη και διάβολος ενεπαίχθη·
σήμερον Πέρσαι και πάντα τα έθνη διά του αστέρος ευαγγελίζονται,
Ηρώδης δε και η συναγωγή διά των μάγων θορυβούνται·
σήμερον Ιωσήφ και Μαρία και Χριστός εν τω σπηλαίω,
ως Αβραάμ και Σάρρα και Ισαάκ εν τη σκηνή,
Ηρώδης δε και η συναγωγή, ως Άγαρ και Ισμαήλ εν τη ερήμω. Χριστός ετέχθη. Αληθώς ετέχθη!

Ο ageliaforos.com  εύχεται σε όλους Ευλογημένα Χριστούγεννα με υγεία και επί γης ειρήνη!

Ο Χριστός αθόρυβα και ταπεινά μέσα στην σιωπή έφερε την Αγάπη με την Ενσάρκωση Του. Αυτή την Αγάπη ας την κάνουμε τρόπο της ζωής μας!

******************************************

Τα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία», που εκδόθηκαν από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, σε επιμέλεια Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, είναι ζωντανές (ερασιτεχνικές) ηχογραφήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στον Πατριαρχικό Ναό, και σε ορισμένους άλλους Ενοριακούς της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης.

Η συγκεκριμένη επιλογή έχει γίνει από ένα μεγαλύτερο σε όγκο ηχογραφημένο υλικό με βάση κριτήρια ιστορικά, ψαλτικά, λειτουργικά, ακόμη και τεχνικά (ο σχετικά καλός ήχος). Από το σύνολο των δεκαπέντε αυτών δίσκων, ο πρώτος (CD 1o) περιέχει μέλη από Ακολουθίες σε ενοριακούς ναούς (στο Σκούταρι και στο Μπεσίκτας), οι επόμενοι δέκα (CD 2ο-11ο) μέλη από Ακολουθίες αποκλειστικά στον Πατριαρχικό ναό, και οι υπόλοιποι τέσσερεις μέλη από εξω-λειτουργικές ηχογραφήσεις, ένας (CD 12o) με μονωδιακά του Πρίγγου, δύο (CD 13ο-14ο) με μονωδιακά επίσης του Στανίτσα, και ένας (CD 15ο) με χορωδιακά από εκδηλώσεις σε Αίθουσες του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν.

Στη συνέχεια ακούμε το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν “Αίμα και πυρ” σε ήχο πλ δ΄ από το cd 14. Πρόκειται για μία εξαιρετική ερμηνεία, αλλά και για ένα μέλος που είναι τονισμένο από τον ίδιο τον Άρχοντα Θρασύβουλο Στανίτσα.

«Οι ηχογραφήσεις αυτές του Στανίτσα είναι μοναδικής ιστορικής σημασίας. Τα είδη των μελών που ψάλλονται, κυρίως ο τρόπος που ψάλλονται, και η συγκυρία της καλής ηχητικής απόδοσης (για τα δεδομένα του χώρου και της εποχής), καθώς εδώ χρησιμοποιείται το πρωτότυπο υλικό της ηχογράφησης. Ένα πραγματικό μνημείο της εν γένει πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης και του μεγάλου αυτού ηδύφωνου στυλίστα.», σημειώνει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής.

 

Κάλαντα Χριστουγέννων


ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Η εικόνα τῆς Γεννήσεως
Ἱερά Μονή Ὁσίου Λουκᾶ
Στείρι, Βοιωτίας

 

Share this post