Ευχαριστίες στον « μασκοφόρο» πρόεδρο Αναστασιάδη

Ευχαριστίες στον « μασκοφόρο» πρόεδρο Αναστασιάδη

Η σημερινή Κυριακή, παρά την πυρά στην Λευκωσία, ήταν προσωπικά για μένα η καλύτερη της περιόδου της πανδημίας. Οι λόγοι είναι δύο : Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και , κυρίως, η αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ».
Πριν πάω στο περιεχόμενο πρέπει να σας πω ότι χάρηκα και απόλαυσα την πρωτοσέλιδη φωτογραφία με τον πρόεδρο «μασκοφόρο»! Όλο αυτό το διάστημα, στις φωτογραφίες, που στέλνει  το ΓΤΠ, από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τις πολυπρόσωπες συσκέψεις , ουδέποτε ο πρόεδρος φορούσε μάσκα. Συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους του «Π» και κυρίως στις γυναίκες συναδέλφους, διότι λέγεται ότι αυτές του «φόρεσαν» την προστατευτική μάσκα. Δεν γίνεται , βρε αδελφέ , το Υπουργείο Υγείας να κάνει εκστρατεία υπέρ της χρήσης της μάσκας, να δίνει οδηγίες πως να τις χρησιμοποιούν οι πολίτες , και ο Πρώτος πολίτης της χώρας να μην συμμορφώνεται . Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι υπουργοί , που δεν έμαθαν ακόμη να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας, πράγμα ευκολότερο από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο , « δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες».
Δυστυχώς , ο πρόεδρος έχει προσβάλει συλλήβδην όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο , με την γενίκευση του , απαντώντας στην ερώτηση : « Το Υπουργείο Παιδείας ήταν ο αδύναμος κρίκος στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας;». Ιδού η απάντηση:
«Δεν θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, οι οποίες περισσότερο οφείλονται ενδεχομένως και στην έλλειψη εμπειρίας και εκπαίδευσης από πλευράς των εκπαιδευτικών. Μέχρι σήμερα, για μας στην Κύπρο ήταν άγνωστη η τηλεκπαίδευση. Αλλά, αμέσως φρόντισε το υπουργείο να εφοδιαστούν τουλάχιστον τα γυμνασιόπαιδα και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των δημοτικών σχολείων με υπολογιστές. Εκεί που παρατηρείται αδυναμία είναι στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, χωρίς να τους κατηγορώ, δεν εκπαιδεύτηκαν σε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Όμως, και πάλι θα πω ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και αυτό το οποίο συμβαίνει αυτήν τη στιγμή είναι ότι κάναμε ένα άλμα όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, ανεξαρτήτως των αδυναμιών που παρατηρούνται».
Ο πρόεδρος για να μην προκαλέσει την μήνη των εκπαιδευτικών , και μάλιστα σε περίοδο σοβαρών αντιθέσεων τους με το Υπουργείο Παιδείας για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων, κατέφυγε στο «χωρίς να τους κατηγορώ, δεν εκπαιδεύτηκαν σε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».

 


Το ορθό θα ήταν ο πρόεδρος να παραδεχθεί την αποτυχία στον τομέα αυτό της επί των ημερών του πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των ανώτατων και υψηλά αμειβόμενων στελεχών του, αλλά και της ΕΕΥ, η οποία σε πλείστες περιπτώσεις έχει κάνει προαγωγές εκπαιδευτικών σε διευθυντικές θέσεις με αναξιοκρατικά κριτήρια.
Επίσης, ο πρόεδρος είπε , απαντώντας σε ερωτήσεις για την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ ότι «ήταν και μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες του συστήματος».
Το ζήτημα είναι ότι οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ θα έπρεπε , σύμφωνα με την κοινή λογική, να είχαν γίνει πριν ξεσπάσει η πανδημία και όλα να ήταν έτοιμα. Στοιχηματίζω ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ. Άραγε , δεν φέρουν ευθύνη ο αρμόδιος υπουργός Κ. Ιωάννου ο ΟΑΣΥ και ο ΟΚΥΠΥ;

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μέσα από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, διαβλέπει επίσης ευκαιρίες για εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής». Αυτό τον εκσυγχρονισμό τον ακούμε από την πρώτη θητεία του προέδρου Αναστασιάδη. Τον είχε αναλάβει ως υφυπουργός παρά τω προέδρω ο Κ. Πετρίδης, ο οποίος στην συνέχεια προήχθη σε υπουργό Εσωτερικών για να φθάσει τελικά να προΐσταται του Υπουργείου Οικονομικών και να φοβερίζει ότι τα οικονομικά του κράτους «δεν είναι ανεξάντλητα». Που σημαίνει ότι θα την πληρώσουν , όπως και το 2013, οι μη έχοντες και θα ευνοηθούν οι κατέχοντες.
Τόσα χρόνια στην πολιτική ο πρόεδρος Αναστασιάδης, και δη μετά την εμπειρία του 2013 που διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνει «κούρεμα»θα έπρεπε να ήξερε ότι η τέχνη για τους πολιτικούς είναι να λειτουργούν ως «Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς».
Και βέβαια , δεν μπορώ να μην σταθώ στο ότι ο πρόεδρος βίωσε τις ημέρες της καραντίνας ως μοναχός στη «Μονή Προεδρικού». Από την προσωπική μου εμπειρία, ανέφερε στην συνέντευξη, « αυτό που λέω αστειευόμενος είναι ότι η Λευκωσία έχει δύο μονές. Τη Μονή Κύκκου και τη Μονή Προεδρικού».
Αφού λοιπόν διάβασα την συνέντευξη και απόλαυσα την φωτογραφία του προέδρου με την μάσκα (ελπίζω ότι μιας και έγινε η αρχή έτσι θα τον βλέπουμε από αύριο στις φωτογραφίες και στα τηλεοπτικά πλάνα), πέρασα να δω (ακόμη απαγορεύεται να μπούμε και στο προαύλιο) απέξω, τουλάχιστον,  την «Μονή Προεδρικού».
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post