Ευάγγελος Βενιζέλος: Το καταγωγικό τραύμα της Μεταπολίτευσης είναι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (video)

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το καταγωγικό τραύμα της Μεταπολίτευσης είναι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (video)

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Ιουλίου 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεφε στην Ελλάδα από το Παρίσι, όπου βρισκόταν εξόριστος, για να αναλάβει την ηγεσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η Μεταπολίτευση, η ιστορική περίοδος που ξεκίνησε το 1974 με την πτώση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Το δημοψήφισμα, τον Δεκέμβριο του 1974, οδήγησε στην κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης χαρακτηρίστηκαν από έντονη πολιτική δραστηριότητα και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αυτές περιλάμβαναν την ενίσχυση των πολιτικών ελευθεριών, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, το 1981.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών της Μεταπολίτευσης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας των Αθηνών “ΤΟ ΒΗΜΑ”, Δήμητρα Κρουστάλλη, είχε μια σε βάθος συζήτηση με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελο Βενιζέλο,   πρώην  Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ελλάδας , πρώην υπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην συζήτηση ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: “Ως κατάσταση, που διαμορφώθηκε σταδιακά, η Μεταπολίτευση έχει αποδείξει την ικανότητά της να επεκτείνεται, να ενσωματώνει τις εξελίξεις. Άρα μιλάμε ακόμα για τη Μεταπολίτευση, δεν έχουμε κηρύξει το τέλος της Μεταπολίτευσης παρότι είχαμε ένα γεγονός το οποίο ήταν συνταρακτικό, μία δεκαετία συνταρακτική ολόκληρη, το 1/5 της περιόδου αυτής που είναι η δεκαετία της οικονομικής κρίσης, η περίοδος ας πούμε 2009-2019.

Η Μεταπολίτευση είναι μία στιγμή και μία περίοδος, μία κατάσταση. Η στιγμή είναι η στιγμή του 1974, είναι τα καταλυτικά γεγονότα του Ιουλίου-Αυγούστου, θα έλεγα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1974, που οδήγησαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είχε ήδη καταρρεύσει η δικτατορία και έπρεπε να επανέλθει ένα δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό πολίτευμα υπό τις συνθήκες της εποχής και με τους κινδύνους της εποχής και με ένα δικτατορικό καθεστώς να είναι δικτυωμένο ιδίως μέσα στο στρατό. Βεβαίως,  είχε τότε προηγηθεί το καταγωγικό τραύμα της Μεταπολίτευσης που είναι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά είχε προηγηθεί βεβαίως το πραξικόπημα της χούντας, τα γεγονότα του Αττίλα Ι,  αυτό που βιώνουμε ακόμα και τώρα στο Κυπριακό και που επηρεάζει καθοριστικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται στην ποιότητα της δημοκρατίας στην σημερινή Ελλάδα , στην ευκαιρία αναστοχασμού πάνω σε μια σειρά ζητημάτων που «σημάδεψαν» την χώρα μεταδικτατορικά, στις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού μηχανισμού, στις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά  στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τονίζει δε και τη μεγάλη ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα.

 

Απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη:

ΕΠΕΤΕΙΟΣ :Πενήντα χρόνια από την Μεταπολίτευση στην Ελλάδα by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post