Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Ιστορία ως γυναίκα θα τιμωρήσει τους Αμερικανούς Δικαστές.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Ιστορία ως γυναίκα θα τιμωρήσει τους Αμερικανούς Δικαστές.

Η αδιανόητη απόφαση για τις αμβλώσεις μπορεί να σώσει την αμερικανική δημοκρατία και να λειτουργήσει καταλυτικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

 O Kαθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην βουλευτής ,  αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, υπουργός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, με αποψινή ανακοίνωση του ,  αναφέρεται στην αποφαση – σοκ του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου,  με την οποία απαγορεύεται πλέον το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος  επελέγη ως μέλος  για την «Ομάδα υψηλού επιπέδου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχολιάζει την επίπτωση  της απόφασης του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου τόσο στην εσωτερική πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ, αλλά και στην διεθνή της διάσταση εν καιρώ πολέμου μεταξύ των αξιών του φιλελεύθερου δυτικού πολιτισμού και του απολυταρχικού σκοταδισμού και αναθεωρητισμού.

*Αυτούσιο το σχόλιο:

“Στις 4.5.2022 με αφορμή τη διαρροή του σχεδίου της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, είχα γράψει το παρακάτω σχόλιο*.

Δυστυχώς το σχέδιο ήταν ακριβές και σήμερα δημοσιεύθηκε πλέον επισήμως ως απόφαση.

Πρόκειται για ιστορική ανατροπή. Για δραματική οπισθοχώρηση που θα διχάσει ακόμη βαθύτερα την ήδη διχοτομημένη αμερικανική κοινωνία και θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στην αμερικανική δημοκρατία. Ενδέχεται, με μεγάλο κόστος για το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων, η απόφαση να λειτουργήσει εντέλει θετικά για τον πολιτικό προσανατολισμό των ΗΠΑ. Ενδέχεται να συμβεί μια ενδιαφέρουσα  ετερογονία των σκοπών.

Επίσης είναι, κατά τη γνώμη μου, προφανής η διασταύρωση της απόφασης και των κοινωνικών και πολιτικών της επιπτώσεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας. Η σύγκρουση αφορά κατά βάθος τις αντοχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας και την ύπαρξη της Δύσης ως στρατηγικής οντότητας. Η κρίση επειδή δοκιμάζει τις αντοχές των δυτικών φιλελεύθερων δημοκρατιών θα κριθεί στο εσωτερικό τους. Κυρίως στο εσωτερικό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Εδώ μπορεί να εμφανιστεί η δεύτερη και μεγαλύτερη ετερογονία των σκοπών της ακραία συντηρητικής  πλειοψηφίας των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Για τις νομικές πτυχές της απόφασης παραπέμπω στο αρχικό μου σχόλιο που αναρτήθηκε στις 4.5.2022. Θα ειπωθούν πολλά διεθνώς στους κύκλους των ομοτέχνων μου. Άλλωστε η νομική διάσταση υπερκαλύπτεται από την αξιακή, την πολιτική και εντέλει την γεωπολιτική διάσταση.

Η Ιστορία κυοφορεί και αυτή και θα δώσει τη δική της απάντηση στους έξι δικαστές (με τις αποχρώσεις της γνώμης του Προέδρου Ρόμπερτς ) του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η Ιστορία προσωποποιημένη ως γυναίκα θα τους τιμωρήσει”.

 * https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02n8QWh7NeoNDCCRtqwfX1E3fwY1g6XKqsq3VTbjzK6AWmFgUE9sZ6zwssi9cinFfel&id=100044437479461

******************************************

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση αναζωπύρωσε τους φόβους για την τύχη και άλλων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, όπως τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όπως γράφει και στην επιχειρηματολογία του ένας από τους συντηρητικότερους δικαστές.

«Στα μελλοντικά θέματα» που αφορούν την ιδιωτική ζωή «θα έπρεπε επίσης να επανεξετάσουμε όλη τη νομολογία», γράφει ο Κλάρενς Τόμας στα προσωπικά σχόλιά του, που συνοδεύουν την απόφαση.

 

 Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Τόμας αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρεις αποφάσεις: την «Γκρίσγουολντ εναντίον Κονέκτικατ» του 1965, που αφορά το δικαίωμα στην αντισύλληψη, τη «Λόρενς εναντίον Τέξας» του 2003 που καθιστά αντισυνταγματικούς τους νόμους οι οποίοι ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και την «Ομπεργκέφελ εναντίον Χότζις», του 2015, που εγγυάται τον γάμο για όλους. Αυτή η τελευταία απόφαση συνιστά τον κύριο στόχο της θρησκευόμενης δεξιάς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Κλάρενς Τόμας, αυτές οι νομολογίες στηρίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος με εκείνην που προστάτευε μέχρι σήμερα το δικαίωμα στην άμβλωση. Το Δικαστήριο «έχει καθήκον να διορθώσει το λάθος» που εισήχθη με την υιοθέτησή τους, πρόσθεσε.

Θα πρέπει επίσης να αναλυθεί εάν άλλα άρθρα του Συντάγματος «προστατεύουν τα μυριάδες δικαιώματα» που «παρήχθησαν» κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον δικαστή.

Προς το παρόν πρόκειται για την άποψη μόνο ενός δικαστή από τους εννέα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι θα καταφέρει να την επιβάλει στους υπόλοιπους.

Στη σημερινή απόφαση, που εγκρίθηκε με ψήφους 5 έναντι 4, τονίζεται ξεκάθαρα ότι «δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ότι αμφισβητεί νομολογίες που δεν σχετίζονται με την άμβλωση». Ο συντηρητικός δικαστής Μπρετ Κάβανο, στη δική του επιχειρηματολογία, τονίζει άλλωστε ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος στην άμβλωση «δεν απειλεί» άλλα δικαιώματα.

Ο Κλάρενς Τόμας διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post