Εξήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

Εξήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

Μητσοτάκης: Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη.

Τιμώνται σήμερα τα εξήνντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ακριβής ημερομηνία είναι 16 Αυγούστου 1960. Όμως το 1963 το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων υπουργών, όρισε ως μέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία πολιτών, αλλά θα μεταδίδεται τηλεοπτικά . Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Στους φετινούς εορτασμούς θα παραστούν αντιπροσωπείες και από άλλες χώρες της ΕΕ. Από την Ιταλία θα παρευρεθεί ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Enzo Vecciarelli,  ενώ εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα Αντιναύαρχος Laurent Isnard.

Μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού

Την αυτονόητη όπως την χαρακτηρίζει συμπαράσταση της Ελλάδας μεταφέρει στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Σε συγχαρητήριο μήνυμα του για την 60η επέτειο ανεξαρτησίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει : 

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ης επετείου της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας εκφράζω τις πιο εγκάρδιες, αδελφικές ευχές για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού σε συνθήκες Ασφάλειας και Ειρήνης. Η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική. Γιατί γιορτάζεται εν μέσω συνεχών παράνομων τουρκικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες όσο και επί του εδάφους της Κύπρου. Η παραβατικότητα αυτή έχει περαιτέρω κλιμακωθεί με τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων και σφετερισμού των εκεί ελληνοκυπριακών περιουσιών κατά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων των ΗΕ. Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο, όπως και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού. Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ, παραμένει κορυφαίο εθνικό μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε προς τον στόχο της επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ΗΕ. Είμαι δε βέβαιος για την τελική ευόδωση των κοινών προσπαθειών μας η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή, την ευρωπαϊκή και την ευρύτερη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά και στην επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας».

*Με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου, τα κόμματα, με ανακοινώσεις τους, τιμούν όσους υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, αγωνίστηκαν, πολέμησαν ή θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Επισημαίνοντας τις δύσκολες στιγμές τις οποίες διέρχεται ο τόπος λόγω της κατοχής και της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, τα κόμματα τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

Share this post