Εξηκοστή επέτειος από την εις διάκονον χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Εξηκοστή επέτειος από την εις διάκονον χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχη

Τέλεση  Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στις  13 Αυγούστου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Ίμβρου και εορταστικές εκδηλώσεις .

Στην Ίμβρο θα εορτάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την 60ή επέτειο από την εισοδό του στον Ιερό Κλήρο, με την εις διάκονο χειροτονία του, που τελέστηκε στις 13 Αυγούστου 1961, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας. 

Ο κ. Βαρθολομαίος έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης από τον  Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου και στην συνέχεια Χαλκηδόνος, μακαριστό σήμερα Μελίτωνα Χατζή , ο οποίος ήταν ο γέροντας του. Του έδωσε το όνομα Βαρθολομαίος, αντί όπως αναμενόταν το Μελίτων, προς τιμή του ευκλεούς γόνου της Ίμβρου  Βαρθολομαίου  Κουτλουμουσιανού  (1772-1851).Αυτός είχε γίνει  μοναχός της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Ορους, η οποία διατηρούσε μετόχι στην Ιμβρο, το 1793. Υπήρξε μαθητής του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Δίδαξε στο Φανάρι, στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης.  Διέτελεσε μάλιστα σχολάρχης της Σχολής και δίδαξε θρησκευτικά, αρχαία, συνέγραψε προχωρημένα εγχειρίδια Άλγεβρας και Φυσικής. Δίδαξε στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, όπου γνωρίστηκε με τον Α. Μουστοξύδη και στη Βενετία όπου προσελήφθη ως δάσκαλος και έγινε διευθυντής της Φλαγγίνειου Σχολής. Ακόμη δίδαξε στην Αθωνιάδα,1848 – 1849 και διετέλεσε σχολάρχης της.  Υπήρξε διαπρεπής ιερομόναχος, δάσκαλος και συγγραφέας λειτουργικών βιβλίων, έκανε αξιόλογη κριτική και εκδοτική εργασία. Αξιόλογη ήταν η προσπάθεια που έκανε για την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κειμένων στην αρχική τους μορφή, χωρίς αλλοιώσεις και λάθη. Ο ίδιος είχε επιμεληθεί το ένα απο τα δύο Ιερά Ευαγγέλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Αρκαδίας που εκδόθηκε το 1860 στη Βενετία από το Τυπογραφείο του Αγίου Γεωργίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ,  ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στην Ίμβρο την Παρασκευή, 6 Αυγούστου, νωρίς το απόγευμα, θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις,  που διοργανώνει η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου για να τιμήσει τα 60 χρόνια της ιεροσύνης Του . Στις εορταστικές εκδηλώσεις τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος 

Κατά την παραμονή του στην Ίμβρο ο Πατριάρχης  θα χοροστατήσει στους ναούς του χωριού του, στους Αγίους Θεοδώρους, καθώς και των άλλων χωριών, και θα τελεστεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αείμνηστων γονέων του και όλων εκείνων που τον ευεργέτησαν. Κορυφαία στιγμή θα είναι η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί την Παρασκευή, 13 Αυγούστου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας, εκεί όπου χειροτονήθηκε διάκονος.

Επίσης, ο Πατριάρχης θα τελέσει τα θυρανοίξια τριών Ιερών Εξωκκλησιών στην περιοχή Μαλάκι Σχοινουδίου, στο Ευλάμπιο και στα Αγρίδια. Ακόμη, θα εγκαινιάσει έκθεση ζωγραφικής στους Αγίους Θεοδώρους και δύο εκθέσεις φωτογραφίας, η πρώτη του Στυλιανού Χαραλαμπίδη, με τίτλο «Αγριολούλουδα της Χερσονήσου του Άθω και της Ίμβρου», στα Αγρίδια, και η δεύτερη των Cevahir Buğu και Βάσως Ξεινού, με τίτλο «Η Ίμβρος του Πατριάρχη», στο Σχοινούδι.

Την Τετάρτη, 11 Αυγούστου, ο Πατριάρχης θα παρακολουθήσει τη διάλεξη του καθηγητή δρα Arne Strid με θέμα «Η βοτανική εξερεύνηση της Ελλάδος και του Αγίου Όρους», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, και την επομένη, Πέμπτη, 12 Αυγούστου, θα θεμελιώσει το σχολικό Πάρκο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» στους Αγίους Θεοδώρους. Το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Αυγούστου, θα παραστεί στη Συναυλία της Χορωδίας «Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Παναγιωτάτου.

 

Για τις εκδηλώσεις θα βρεθεί στην Ίμβρο και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει από το νησί του για να λειτουργήσει στις  15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Share this post