Έξι κρούσματα στην Κύπρο
Σε καραντίνα αεροπλάνο στην Λάρνακα
Με την αύξηση των κρουσμάτων, από δύο σε έξι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους τέθηκαν σε ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας άρχισε από την πρώτη στιγμή την ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων νέων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητας ενός από τα τέσσερα νέα κρούσματα, θεωρείται πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση των επαφών του.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε ιδιωτικό κανάλι, πρόκειται για οδηγό ταξί.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση επαφών και των πρώτων δύο κρουσμάτων.
https://youtu.be/wYTm7vgxJkI
Σε περιορισμό τέθηκαν στο μεταξύ απόψε οι επιβάτες αεροσκάφους καθώς σε αυτό επέβαινε 28χρονος ελληνοκύπριος με πολύ υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα που προσομοιάζουν με εκείνα του κορονοϊού.
Η πτήση έφθασε στη Λάρνακα από το Γκάτγουϊκ γύρω στις 7 το βράδυ και στο αεροσκάφος επέβαιναν 148 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα.
Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και από εκεί αν κριθεί αναγκαίο, θα διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του αεροσκάφου έχουν τεθεί σε καραντίνα στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.
Μετέδωσε επίσης ότι κάποιοι εκ των επιβατών, βρετανικής καταγωγής, στη θέα του ειδικά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έσπευσε στο χώρο αντέδρασαν και αρνούνταν να δεχθούν να υποβληθούν σε εξετάσεις. Κρίθηκε αναγκαίο να κληθεί η Αστυνομία, η οποία τους επανέφερε σε τάξη.
https://youtu.be/MoS8J3xFRMI
Η Βουλή
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, για την απαγόρευση εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων, αγγίζουν και την Βουλή. Οι συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου έχουν αναβληθεί, ενώ αβεβαιότητα πλανάται πάνω και από την σύγκληση της Ολομέλειας, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες της αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί η επιθυμία εκ μέρους του Προέδρου του Σώματος όπως η Ολομέλεια διεξαχθεί κανονικά την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχουν αναβληθεί οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Παιδείας και Θεσμών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για το πρωί της Τετάρτης 11/03, οι συνεδριάσεις των Επιτροπών Ελέγχου και Υγείας, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη 12/03, ενώ αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί σύντομα και η αναβολή της συνεδρίας της Επιτροπής Μεταφορών, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 13/03. Οι ακυρώσεις προέκυψαν εξαιτίας του ότι, πλέον, έχουν ενταχθεί στις χώρες υψηλού κινδύνου η Βρετανία και η Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζουν μεγάλο αριθμό πολιτών.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, έχει αρχίσει διαβούλευση με σκοπό την πραγματοποίηση της Ολομέλειας της Παρασκευής. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα, αν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί, καθώς αριθμός μελών της εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Συλλούρης, με στόχο να μην ξεπεραστεί κατά την διεξαγωγή της Ολομέλειας ο αριθμός των 75 ατόμων, θέτει το θέμα της παρουσίας μόνο των βουλευτών και αριθμού υποστηρικτικού προσωπικού, κάτι που συνεπάγεται την μη είσοδο κοινοβουλευτικών συνεργατών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που τίθεται, ο Πρόεδρος της Βουλής προωθεί πρόταση νόμου βάσει της οποίας θα επιτρέπεται η διεξαγωγή Ολομέλειας μέσω τηλεδιάσκεψης ή σε άλλο χώρο.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, με «την προσθήκη νέου άρθρου σύμφωνα με το οποίο σε εξαιρετικές και απρόβλεπτες περιστάσεις, όπως σεισμός, πλημμύρα, γενική επιδημία και παρόμοιες περιστάσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από εισήγηση του Προέδρου της, δύναται να αποφασίσει δι’ απολύτου πλειοψηφίας όπως διεξάγει τις εργασίες της κατά τρόπο και σε τόπο που καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση για όσο χρονικό διάστημα αποφασίσει σχετικά.
Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Βουλής ως νομοθετικής εξουσίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος