Έξι χρόνια χωρίς τον ναύαρχο Λ. Βασιλικόπουλο

Έξι χρόνια χωρίς τον ναύαρχο Λ. Βασιλικόπουλο

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης: Θα τον γιορτάζουμε πάντοτε…

Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός ΓΕΝ από το 1986 έως το 1989 και διοικητής της ΕΥΠ από το 1993 έως το 1996  , ο οποίος  υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος γεννήθηκε το 1932. Απόφοιτος της  Σχολής Ναυτικών Δοκίμων το 1954  αποστρατεύθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το 1966, επειδή παντρεύτηκε τη Νότα Ηλιοπούλου, κόρη πρώην βουλευτή της  Αριστεράς. Στη διάρκεια της δικτατορίας έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος των οργανώσεων «Φιλική Εταιρεία» και «Ελεύθεροι Ελληνες». Στο ενεργητικό του κατεγράφησαν τότε βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και η συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού. Για τη δράση του αυτή συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Το 1974 ο Βασιλικόπουλος επανήλθε στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου έφτασε ως το αξίωμα του Αρχηγού του Στόλου. Στις 22 Δεκεμβρίου 1986 επελέγη από το ΚΥΣΕΑ στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ και παρέμεινε επικεφαλής του Ναυτικού έως τις 17 Ιουλίου 1989. Στο ενεργητικό του χρεώνονται οι επιτυχημένοι χειρισμοί του τον Μάρτιο του 1987, όταν η αποτελεσματική κινητοποίηση του Ναυτικού ματαίωσε τις πετρελαϊκές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Χόρα» στο Αιγαίο.Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος αποστρατεύθηκε το καλοκαίρι του 1989. Τον Οκτώβριο του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου του εμπιστεύθηκε τη διοίκηση της ΕΥΠ, η οποία επί των ημερών του ανέπτυξε ισχυρό δίκτυο πληροφοριών, δράση στα Βαλκάνια και συνεργασία με τις κυπριακές υπηρεσίες. Στη θέση αυτή παρέμεινε έως το 1966, καθώς μετά την κρίση των Ιμίων αποστρατεύθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη.

Ο ναύαρχος έφυγε από την ζωή, κρατώντας σιωπή  για δυο περιστατικά,  που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας  και ο ίδιος γνώρι­ζε από πρώτο χέρι. Ποτέ δεν μίλησε για τους χειρισμούς, με τους οποίους απετράπη τον Μάρτιο του 1987 η με­τεξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης σε πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής ως αρχηγός του Ναυτικού.
Επίσης,  δεν μίλησε ποτέ για τα παρασκήνια της κρίσης των Ιμίων, υπόθεση την όποια γνώριζε καλά, αλλά η τότε κυβέρνη­ση δεν ήθελε να ακού­σει – σύμφωνα με όσα εξομολογήθηκε αργό­τερα ο ίδιος – τις πλη­ροφορίες του και ως αρχηγός της ΕΥΠ μα­ταίως περίμενε επί ώρες έξω από το γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για να τον ενημερώσει.

 

*Τον ναύαρχο μας τον θύμισε ο Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης, ο οποίος πριν μερικές μέρες ( που ήταν η γιορτή του Λεωνίδα Βασιλικόπουλου), έγραψε ένα απέριττο σημείωμα στην μνήμη του. Διαβάστε το, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο:

https://sermichiotis.blogspot.com/2020/04/blog-post_155.html

 

Share this post