Εξέγερση στην Λεμεσό κατά των μέτρων για τον κορονοϊό(βίντεο)

Εξέγερση στην Λεμεσό κατά των μέτρων για τον κορονοϊό(βίντεο)

Πέθανε μια γυναίκα και εντοπίστηκαν 198 νέα κρούσματα της νόσου 

Μεγάλη συγκέντρωση- εξέγερση Λεμεσιανών κατά των μέτρων για αναχαίτιση του κορονοϊού παραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα  . Περίπου τρεις χιλιάδες, σύμφωνα με την Αστυνομία  πολίτες,   κατέκλυσαν την οδό Ανεξαρτησίας για να διαμαρτυρηθούν.  Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας απαγορεύεται η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων σε παγκύπρια κλίμακα.

Μετά το τέλος της διαδήλωσης υπήρξαν επεισόδια. Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε καλάθους, ενώ άλλη μερίδα, έριχνε κροτίδες και πετροβολούσε τους αστυνομικούς. Μεταξύ άλλων από τους διαδηλωτές ακούστηκαν συνθήματα, όπως «Όλη η Βουλή στη φυλακή» ενώ έψαλαν  και τον Εθνικό Ύμνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες 130 μέλη της Αστυνομίας  από διμοιρίες της Λευκωσίας, Λάρνακα και Λεμεσού επιστρατεύτηκαν για την διαδήλωση.

H Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 12 ατόμων   για τα επεισόδια. Τραυματίστηκαν πολίτες και τρία μέλη της ΜΜΑΔ. 

Σε δηλώσεις ο δήμαρχος  Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης,  καταδίκασε τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν από μικρή, όπως την χαρακτήρισε,  ομάδα αντικοινωνικών στοιχείων.  «Σεβόμαστε και επικροτούμε το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί κόσμια και ειρηνικά. Δεν μπορεί όμως μια μικρή ομάδα αντικοινωνικών στοιχείων να βεβηλώνουν με αυτό τον τρόπο αυτό το δικαίωμα και να προκαλούν τρόμο και ζημιές στην πόλη μας και στις περιουσίες των πολιτών. Πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τόσο οι δράστες όσο και οι υποκινητές της βίας και των αντικοινωνικών συμπεριφορών”, ανέφερε.

 Η Αστυνομία καταδίωξε αυτούς , που προκάλεσαν τα επεισόδια και προς τούτο έβγαλε στο δρόμο και το όχημα   “Αίαντας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές γνώριζαν εδώ και τρεις ημέρες ότι θα υπάρξουν επεισόδια, αλλά  η Αστυνομία δεν κατάφερε να τα αποτρέψει. 

Μεταξύ άλλων από τους διαδηλωτές ακούστηκαν συνθήματα όπως «Όλη η Βουλή στη φυλακή» ενώ είπαν και τον εθνικό ύμνο.

Τα σημερινά περιστατικά της νόσου COVID-19

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο μιας γυναίκας ασθενούς με COVID-19, ηλικίας 61 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Η τελική αιτία θανάτου αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 39, 24 άντρες και 15 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 4,157 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 198 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

Από 833 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 84 κρούσματα.
Από 1,807 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 82 κρούσματα.
Από 390 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
Από 263 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα.
Από 105 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 143 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 607 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος 9 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, χωρίς τον εντοπισμό κρουσμάτων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 7,051.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 47 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά οκτώ ασθενείς, εκ των οποίων οι δύο εκτός αναπνευστήρα. Άλλα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο αποκατάστασης Εκάλη εντοπίστηκαν συνολικά 15 κρούσματα. Το ένα αφορά εργαζόμενη που εντοπίστηκε τις προηγούμενες μέρες, ενώ τα υπόλοιπα 14 περιλαμβάνονται στα σημερινά κρούσματα. Τα 7 αφορούν εργαζόμενους και τα άλλα 7 ένοικους. Όπως ανακοινώθηκε στάλθηκε ιατρός και νοσηλευτές από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για αξιολόγηση της κλινικής κατάστασής τους και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας χρειάζεται. Επιπλέον εντοπίστηκε κρούσμα σε γηροκομείο στην Λευκωσία (ηλικιωμένη ένοικος) και διευθετήθηκε να γίνει δειγματοληψία σε όλους (προσωπικό και ένοικους) αύριο από το Υπουργείο Υγείας. Ακόμη εντοπίστηκε θετικό άτομο στο Ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου στην Λευκωσία και επίσης έγιναν ενέργειες για έλεγχο στο Ίδρυμα, ενώ εφαρμόστηκαν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των αυξημένων κρουσμάτων σε γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές, και όπως ανακοινώθηκε ήδη από χθες στη συνέντευξη Τύπου, άρχισε από σήμερα ο έλεγχος με μοριακή εξέταση (PCR) σε όλους τους εργαζόμενους αυτών των χώρων παγκύπρια. Είναι η 3η φορά που εφαρμόζεται πρόγραμμα ελέγχου σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές. Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε στη χθεσινή διάσκεψη, τις επόμενες μέρες θα γίνει με τη μέθοδο των rapid tests αντιγόνου έλεγχος στα γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές για τους εργαζόμενους αλλά και τους ένοικους. Με τον τρόπο αυτό γίνεται στοχευμένος έλεγχος στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από κορωνοϊό.

Share this post