Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Μακρόν

Έξαλλος ο Ερντογάν με τον Μακρόν

Την οργίλη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η τοποθέτηση του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η κριτική που άσκησε στις ενέργειες της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ατζαμή» τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι «δεν έχει δικαίωμα να μιλά για την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε να γίνει κατανοητό, εάν γίνονταν δηλώσεις από την Ελλάδα και τη Βρετανία, οι οποίες μαζί με την Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.
Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν μπορεί να κατανοήσει τί δουλειά έχει η Γαλλία στην περιοχή.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε πως, εάν το ζήτημα είναι οι συμφωνίες της TOTAL, αυτό αφορά την εταιρεία και όχι το Παρίσι, το οποίο κατά τον ισχυρισμό του, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προβαίνει σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις.


O Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να χαρίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, ούτε πρόκειται να επιτρέψει να αποφασίζει για τους Τουρκοκυπρίους η «Νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξάλλου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, θα αρχίσει η άφιξη των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

 


Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί με τη Ρωσία και έχει διευθετηθεί.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις στο αεροσκάφος ,  επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της πέμπτης Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον έχει απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα για συνέπειες σε περίπτωση απόκτησής τους.
Προ δεκαημέρου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, αν προχωρήσει στα σχέδια για παραλαβή των S-400.
Ο Ερντογάν προσδοκά ότι η κρίση θα εκτονωθεί μέσα από διάλογο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20.

 

Share this post