Έβαλε πλώρη για τα 96 χρόνια!

Έβαλε πλώρη για τα 96 χρόνια!

Καθώς αναμένεται η απόφαση για το κατά πόσον η Αγία Σοφία στην Πόλη, το μεγαλειώδες μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα παραμείνει μουσείο ή θα μετατραπεί σε τέμενος, η ελληνική εφημερίδα «Απογευματινή» συμπλήρωσε 95 χρόνια ζωής. Πρόκειται για γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, διότι δεν είναι εύκολο ένα έντυπο να μπορεί- και μάλιστα σε συνθήκες αντίξοες- να επιβιώσει τόσα χρόνια και να βρίσκεται πολύ κοντά στην 100η επέτειο.

Μαζί με την  «Cumhuriyet»  η «Απογευματινή» είναι οι παλαιότερες εφημερίδες της Τουρκικής Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Για την ακρίβεια η «Απογευματινή»  ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου 1925 από τους Κωνσταντίνος Βασιλειάδη, φαρμακοποιό και Οδυσσέας Κρυσταλλίδη, τυπογράφο, με εμπειρία στην έκδοση και διανομή εφημερίδων.

Επειδή φέτος η μέρα της ίδρυσης είναι Κυριακή, που η εφημερίδα δεν εκδίδεται, γι΄ αυτό με το σημερινό φύλλο συμπληρώνει τα 95 χρόνια.

Σήμερα στην  στήλη ΘΕΣΕΙΣ της εφημερίδας  δημοσιεύεται το ακόλουθο κείμενο:

«Με το σημερινό της φύλλο, με αριθμό 34.248, η “Απογευματινή” κλείνει το 95ο και ταξιδεύει προς το 96ο έτος της κυκλοφορίας της ως ημερήσια εφημερίδα.

Μια εφημερίδα, της οποίας η ιστορία υπήρξε παράλληλη με την Ιστορία της “Πολίτικης Ρωμιοσύνης”.

Τα περισσότερα από τα χρόνια αυτά υπήρξαν δύσκολα και οι εκάστοτε εκδότες φρόντισαν να περάσουν τις συμπληγάδες με όσο το δυνατόν μικρότερες ζημιές.

Το ενδιαφέρον και η στήριξη των αναγνωστών υπήρξε πάντοτε ο κινητήριος μοχλός.

Με την πάροδο του χρόνου όμως και τη συνεχή αποψίλωση της Ομογένειας, ο αγώνας επιβίωσης της εφημερίδας στις μέρες μας,

έγινε δυσκολότερος…

Όσο για τη φετινή χρονιά… η απρόσκλητη παρουσία της πανδημίας, τείνει να καταντήσει μοιραία.

Παρά ταύτα… ο αγώνας συνεχίζεται!

Μι.Β.»

 

Η «Απογευματινή» είναι  η εφημερίδα, που δίνει ελπίδα στην ισχνή πλέον ελληνική μειονότητα της Πόλης. Κυκλοφορεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και καλύπτει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, στην Ευρώπη και διεθνώς. Ταυτόχρονα ενημερώνει την μειονότητα για όλα τα ζητήματα της. Στις σελίδες της είναι  καταγραμμένη όλη η ιστορία, πολιτική και κοινωνική, των τελευταίων 95 ετών του Ελληνισμού της Πόλης. Περιέχει ειδήσεις και σχόλια από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, ιδωμένα με το μάτι της μειονότητας. Το μότο της εφημερίδας «Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής» δηλώνει τη στενή σχέση της με την καθημερινή ζωή των Ρωμιών της Πόλης.  Πολλοί Τούρκοι , αλλά και ξένοι,  που κάνουν μάστερ ή διδακτορικά,   χρησιμοποιούν το πλούσιο αρχείο της εφημερίδας.

 

 

Η εφημερίδα  κατορθώνει να εκδίδεται χάριν στη πολύωρη εργασία δύο μόλις ατόμων –του βετεράνου  Μιχάλη Βασιλειάδη , του γιού του Μηνά– και την συνδρομή λίγων συνεργατών, οι οποίοι δίνουν αμισθί κείμενα. Φθάνει στα χέρια των αναγνωστών στην Πόλη μέσω των διανομέων, ενώ στις περιοχές που κατ’ εξοχήν κατοικούν οι Ρωμιοί, όπως το Πέρα, τα Ταταύλα, το Φερίκιοϊ κλπ., πωλείται και σε περίπτερα.

Εδώ και αρκετά χρόνια η «Απογευματινή» κυκλοφορεί και ψηφιακά σε PDF. Τη διαβάζουν κυρίως Έλληνες της Πόλης, που ζουν  στο εξωτερικό και επιθυμούν να κρατήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους, αλλά και άλλοι   Έλληνες, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στην Τουρκία και για την ελληνική μειονότητα.

Όποιος επιθυμεί να γίνει συνδρομητής για να ενημερώνεται και για να στηρίξει την ιστορική εφημερίδα μπορεί να απευθυνθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ή στα τηλέφωνα:

Apoyevmatini – Απογευματινή

Daily Newspaper (Istanbul / Turkey)

email: [email protected]

Tel: +90 212 2255957

Whatsapp: +30 694 2586345

Από καρδιάς ευχές στην “Απογευματινή” για συνέχιση του αγώνα της και για να φθάσει στην 100η επέτειο της.

Share this post