Ετοιμάζονται να ρίξουν στο τραπέζι και το «χαρτί» της αναγνώρισης
Του Νίκου Στέλγια*
Την στιγμή που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο γνώμης, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και η ε/κ διαπραγματευτική ομάδα έφταναν στην Γενεύη για να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό Ζήτημα. Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν στην Άγκυρα όπου «έριχνε» μια τελευταία ματιά στην κοινή στρατηγική της ηγεσίας του με την τουρκική κυβέρνηση στην νέα περίοδο του Κυπριακού.
Ο Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνοντας στην Γενεύη έστειλε το μήνυμα ότι η ηγεσία του επιμένει στην σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) ως μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού. Ο Ερσίν Τατάρ απορρίπτοντας αυτήν την θέση και ισχυριζόμενος ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για την ΔΔΟ έκλεισε μια και για πάντα στο Κραν Μοντάνα, προβάλλει την ιδέα της «κυριαρχικής ισότητας» και της λύσης του Κυπριακού με βάση την φόρμουλα των δυο ξεχωριστών κρατών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι συγκρουόμενες απόψεις των δυο ηγεσιών έρχονται σε μια περίοδο που ο ΟΗΕ επιχειρεί να παρέχει μια νέα ευκαιρία για διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, και στην Λευκωσία, και στις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής χιλιάδες Κύπριοι διαδηλώνουν υπέρ της ΔΔΟ.
Στο περιθώριο των προαναφερόμενων εξελίξεων αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της ΔΔΟ στην τ/κ κοινότητα, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της πενταμερούς εξέφραζαν απαισιοδοξία για το μέλλον του Κυπριακού. Από την δική τους σκοπιά, στην καλύτερη περίπτωση, στο τέλος της νέας διαδικασίας της Γενεύης θα ανοίξει ο δρόμος για νέο κύκλο επαφών των εμπλεκόμενων πλευρών. Με άλλα λόγια, η διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό ενδέχεται να διαιωνιστεί για να «συναντήσει» σε βάθος χρόνου (το 2022) τις Προεδρικές Εκλογές του 2023.
«Μέχρι το 2023 στο Κυπριακό και στην ευρύτερη περιοχή θα αλλάξουν πολλά» επεσήμαναν τις προηγούμενες ώρες στην συγκεκριμένη στήλη καλά ενημερωμένες πηγές της Κ στην Τουρκία. Κατά την γνώμη τους «η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να φέρει την ψευδαίσθηση ότι στο Κυπριακό, στην περίπτωση πάντα, που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών για ένα πλαίσιο λύσης, τα δεδομένα θα μείνουν τα ίδια μέχρι τα τέλη της πανδημίας». Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί μια νέα βάση λύσης στην νέα διαδικασία που ξεκινά στην Γενεύη (βλπ. κυριακάτικη έκδοση Κ και τις πληροφορίες για το συνομοσπονδιακό μοντέλο της τουρκικής πλευράς), «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει νέα βήματα, με τα οποία το status quo που υφίσταται de facto στην Κύπρο θα αλλάξει μια και για πάντα».
Όταν ζητήσαμε από τις πηγές μας να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες για το παραπάνω σκεπτικό, από την Κωνσταντινούπολη μας ήρθε η επιβεβαίωση του προηγούμενου δημοσιεύματος της Κ σχετικά με το Βαρώσι. «Οι εργασίες στο Βαρώσι κυλούν σιωπηλά, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα και έναν σχεδιασμό. Είναι γεγονός ότι η πανδημία και οι αναταράξεις στην τουρκική οικονομία τροποποίησαν σε έναν βαθμό τα σχέδια. Ωστόσο, ο στόχος παραμένει ίδιος. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι μηχανές πιάνουν δουλειά στην περιοχή για την ανοικοδόμηση των οικιών και των ξενοδοχείων και οι ιδιοκτήτες επιστρέφουν», σημειώνουν οι πηγές μας.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, μια πηγή που υποστηρίζει ένθερμα την γραμμή της συντηρητικής-εθνικιστικής κυβερνητικής συμμαχίας στην Άγκυρα, ισχυρίζεται ότι το Βαρώσι αποτελεί μονάχα μια φάση των μεγαλύτερων σχεδιασμών της Τουρκίας για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. «Στα νότια σύνορα της χώρας μας επείγει η διευθέτηση μια σειρά ζωτικής σημασίας ζητημάτων. Πρώτον, σε Ιράκ και Συρία, κατά μήκους των συνόρων της Τουρκίας με αυτές τις γειτονικές χώρες πρέπει να διαλυθεί ο διάδρομος της τρομοκρατίας (σ.σ. η πηγή αναφέρεται σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους). Δεύτερον, στην Κύπρο, το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» πρέπει να ενταχθεί στο διεθνές πλαίσιο. Τρίτον, στην Γαλάζια Πατρίδα πρέπει να σφραγίσουμε την παρουσία μας με την έναρξη της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής σε ξένες αγορές δια μέσου της Τουρκίας».
Πως θα ενταχθεί το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» στο διεθνές σκηνικό; Η πηγή μας απαντά και σε αυτό το ερώτημα με τον εξής τρόπο: «Ο Πρόεδρος μας στις 15 Νοεμβρίου στην Λευκωσία ανακοίνωσε την επίσκεψη του Προέδρου της ΤΔΒΚ στο Αζερμπαϊτζάν. Ο ηγέτης μας δεν αναφέρεται σε μια απλή, προσωπική επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ στο Μπακού, αλλά σε μια επίσκεψη, στην οποία ο τ/κ ηγέτης θα γίνει δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Το ίδιο θα συμβεί και στις πρωτεύουσες άλλων φιλικών χωρών. Από το Μπανγκλαντές, στην Σομαλία, σε διάφορες αφρικανικές χώρες, τα μηνύματα που λαμβάνουμε για αυτό το ζήτημα είναι ελπιδοφόρα. Και την ίδια στιγμή έχουμε τον αντίκτυπο του Brexit στην Κύπρο».
Σημειώνεται επίσης, ότι σύμφωνα πάντα με την πηγή της Κ και οι πληροφορίες για επικείμενη αλλαγή «πολιτεύματος» στον βορρά της Κύπρου και σειρά νέων συμφωνιών Τουρκίας-«ΤΔΒΚ» σχετίζονται με τα προαναφερόμενα.
Υπό την σκιά όλων των προαναφερόμενων λοιπόν, ολοκληρώνουμε με μια δική μας επισήμανση. Την στιγμή που ξεκινούσε η άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη, πίσω από την ρητορική της λύσης των δυο κυρίαρχων κρατών της τουρκικής πλευράς, ξεχώριζαν νέα βήματα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.
ΥΓ. Καλό Πάσχα σε όλους τους αναγνώστες. Η σκέψη μας μαζί με τους συνανθρώπους που δίνουν μάχη να κρατηθούν στην ζωή στο μέτωπο της πανδημίας, πολίτες του κόσμου που αναμένουν πρόσβαση στα εμβόλια και εργάτες που αγωνιούν για τα μεροκάματα τους.
ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Κύπρου/ Τα ενυπόγραφα άρθρα δεσμεύουν τους συγγραφείς τους