Εθνομουσικολογία και σύγχρονη επιστημονική παιδαγωγική της μουσικής

Εθνομουσικολογία και σύγχρονη επιστημονική παιδαγωγική της μουσικής

Συνέντευξη του Αθανάσιου Χρ. Παπαζαρή στον Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο 

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών εκπομπών «Προς Εκκλησιασμόν» του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, που επιμελείται και παρουσιάζει ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, φιλοξενήθηκε ο κ. Αθανάσιος Παπαζαρής, Μουσικοπαιδαγωγός, ε.τ. Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρωτοψάλτης.

Ο Αθανάσιος Παπαζαρής μιλάει για την πρώτη επαφή του με την μουσική στην γενέτειρά του Πάτρα, για την μαθητεία του στο αναλόγιο του Ι. Ναού Παντανάσσης Πατρών, για τους δασκάλους του, για τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την μακρά θητεία του στην εκπαίδευση και σε καίριες θέσεις ευθύνης, για το συγγραφικό του έργο.

Ο Αθανάσιος Χρ. Παπαζαρής είναι διπλωματούχος Σύνθεσης και Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Σπούδασε παιδαγωγικά της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey (Roehampton Institute London) της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές εξειδικεύτηκε στην ανάπτυξη αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών της Μουσικής. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Μουσικής και ως Σχολικός Σύμβουλος Μουσικής, ενώ από το 2000 μέχρι και το 2009 υπηρέτησε ως Πάρεδρος ειδικότητας Μουσικής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Δίδαξε μαθήματα της ειδικότητάς του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και σε διάφορα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.). Παράλληλα με την επαγγελματική εκπαιδευτική του δραστηριότητα, δίδαξε Ανώτερα Θεωρητικά και Βυζαντινή Μουσική σε Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εποπτευόμενα από το αρμόδιο εκάστοτε Υπουργείο. Επίσης, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείων & Μουσικών Σχολών. Ως Πρωτοψάλτης και Διευθυντής Εκκλησιαστικής Χορωδίας υπηρέτησε σε διάφορους ναούς των Αθηνών και στον Καθεδρικό Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου (1986-1989) όπου ίδρυσε και διηύθυνε την «Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία Λονδίνου». Με τις Εκκλησιαστικές Χορωδίες έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα είναι Πρωτοψάλτης στον Ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου.

Ασχολείται με θέματα Εθνομουσικολογίας και σύγχρονης επιστημονικής παιδαγωγικής της μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχολικές έρευνες και εφαρμογές. Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος διαφόρων Επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τις εργασίες του: «Μικρό Μαθηματάριο» (1982), «Εισαγωγή στη Μουσική» (συν-συγγραφέας 1986), «Μουσικοπαιδαγωγικά Κείμενα: Θεωρίες ανάπτυξης της Μάθησης και η Μουσική Εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία» (1989), «Η Μουσική στο Νηπιαγωγείο» (1990), «Η παιδική φωνή και το Τραγούδι» (1990), «Μουσική Μάθηση και Εκπαίδευση» (1999), «Η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» (2004), Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει διάφορες Ανθολογίες Βυζαντινών Ύμνων.


 

Share this post