ΕΣΚ: “Καταδικαστέα και η νέα απέλαση Τ/κ δημοσιογράφου από το καθεστώς Ερντογάν”

ΕΣΚ: “Καταδικαστέα και η νέα απέλαση Τ/κ δημοσιογράφου από το καθεστώς Ερντογάν”

“Ακόμη ένα κρίκο στην ατελείωτη αλυσίδα των διώξεων και της άσκησης αφόρητων πιέσεων σε βάρος Τουρκοκυπρίων προοδευτικών δημοσιογράφων έχει προσθέσει το ανελεύθερο και ολοκληρωτικό καθεστώτος που κυβερνά στην Τουρκία, το οποίο και δεν ανέχεται το παραμικρό ίχνος κριτικής και ελευθερίας έκφρασης”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Δ.Σ. της Ένωσης Συντκτών Κύπρου.

Αυτή τη φορά , σημειώνεται, “το καθεστώς Ερντογάν δεν επέτρεψε την είσοδο -στην ουσία απέλασε- την Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο Aysu Basri Akter( ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ) , η οποία ταξίδευε στην Αττάλεια οικογενειακώς για διακοπές. Το νέο αυτό καταδικαστέο προστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα 25 Ιουλίου. Ως γνωστό, ανάλογο περιστατικό επίσης με απέλαση, συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο, τότε με θύμα τον Ali Kismir, Πρόεδρο της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, Akter και Kismir είχαν ασκήσει και συνεχίζουν να ασκούν δριμεία κριτική στο τουρκικό καθεστώς, κυρίως για τις αθέμιτες παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της τ/κ κοινότητας”.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, επισημαίνεται, ” καταδικάζει με δριμύτητα και αποτροπιασμό την νέα επίδειξη βουλησιαρχίας, ανελευθερίας και ολοκληρωτισμού εκ μέρους του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος. Η ΕΣΚ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της προς τη συνάδελφο Aysu Basri Akter, προς όλους τους δοκιμαζόμενους Τ/κ δημοσιογράφους και ενώνει τη φωνή της με όλες τις διαμαρτυρίες τόσο του Συνδέσμου Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων όσο και της συντεχνίας εργαζομένων στον Τύπο Basin-Sen”.

Παράλληλα, από κοινού με τις τ/κ δημοσιογραφικές οργανώσεις, η ΕΣΚ “θα ζητήσει την αντίδραση και καταδίκη του νέου αυτού περιστατικού δημοσιογραφικής φίμωσης από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, EFJ και IFJ αντιστοίχως”,προστίθεται στην ανακοίνωση.

Share this post