ΕΣΚ: Ποιοτικά υποδεέστερη δημοσιογραφία σημαίνει και λιγότερο ελεύθερη δημοσιογραφία.
Στη φετινή κατάταξη της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» η Κύπρος βρίσκεται στην 55η και η Ελλάδα στην 107η θέση. -ΟΗΕ : Το 2022 σκοτώθηκαν 67 δημοσιογράφοι.
“Η εργασιακή οπισθοδρόμηση πλήττει τη δημοσιογραφία, ένα βασικό πυλώνα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι κάθε ευνομούμενης πολιτείας”, αναφέρει σε διακήρυξη του το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.
Το πλήρες κείμενο της Διακύρυξης είναι το ακόλουθο:
Η δημοσιογραφική κοινότητα ανήκει στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, ένα κόσμο που δέχεται συνεχείς πιέσεις τα τελευταία χρόνια. Εργασιακά δικαιώματα συρρικνώνονται, εργασιακές συνθήκες δυσχεραίνονται, ωφελήματα καταργούνται, απολαβές μειώνονται. Όλα τα πιο πάνω, αναντίλεκτα, έχουν καταλυτικά αρνητική επίπτωση και στην ποιότητα της δημοσιογραφίας. Ποιοτικά υποδεέστερη δημοσιογραφία σημαίνει και λιγότερο ελεύθερη δημοσιογραφία.
Η εργασιακή οπισθοδρόμηση πλήττει τη δημοσιογραφία, ένα βασικό πυλώνα στο δημοκρατικό γίγνεσθαι κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Σήμερα, 3η Μάϊου Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, αυτό το μήνυμα θέλει να μεταδώσει στον κάθε πολίτη και τον κάθε δημοσιογράφο της πατρίδας μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.
Ποιοτική, διερευνητική, ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία προϋποθέτει μόνο η εργασιακά κατοχυρωμένη δημοσιογραφία. Η εργασιακή ανασφάλεια, η εργασιακή δυσχέρεια, μόνο κακή, ανίσχυρη και χειραγωγούμενη δημοσιογραφία μπορούν να αποδώσουν.
Το Δ.Σ. της ΕΣΚ καλεί το σύνολο των μελών της δημοσιογραφικής κοινότητας: Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου με την υπόμνηση της αναγκαιότητας των συλλογικών αγώνων που μας αναμένουν για πιο ποιοτική, πιο ελεύθερη και πιο απαιτητική δημοσιογραφία.
Οι στρατηγικοί μας στόχοι παραμένουν αναλλοίωτοι: επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων που ατόνησαν. Συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων εκεί όπου δεν υπάρχουν. Επιστροφή κεκτημένων που απωλέσθηκαν. Πλήρη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και άρση όλων των συναφών παρεκκλίσεων.
Βελτιώνοντας το εργασιακό καθεστώς και τις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων, βελτιώνουμε και το επίπεδο της κυπριακής δημοσιογραφίας. Ας υπηρετήσουμε αυτούς τους δύο αλληλένδετους στόχους με προσήλωση, συνέπεια, συλλογικότητα και μαχητικότητα”.
Η ελευθερία του τύπου στον κόσμο
*Στον σύνδεσμο , που ακολουθεί, διαβάστε την φετεινή έκθεση του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF)
2023 World Press Freedom Index – journalism threatened by fake content industry | RSF
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας, το International Press Institute Home – International Press Institute (ipi.media) παρουσιάζει 6 δημοσιογράφους και 12 μέσα σε όλο τον κόσμο, που που διακρίνονται για το έργο τους. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους είναι η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Ρέσα, και η Ελληνίδα, Ελίζα Τριανταφύλλου, για την οποία σημειώνει: “Η βετεράνος Ελληνίδα δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη της κατάχρησης του παράνομου εργαλείου spyware που ονομάζεται Predator για την επιτήρηση τόσο πολιτικών όσο και δημοσιογράφων στην Ελλάδα.
Μαζί με τους συναδέλφους της στο Inside Story, η Τριανταφύλλου έσπασε πολλές ιστορίες αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που συνδέεται με πρόσωπα του πρωθυπουργικού γραφείου, ανοίγοντας το δρόμο σε παραιτήσεις υψηλού προφίλ, κοινοβουλευτικές έρευνες και έρευνες στην ΕΕ. Η ομάδα της συνεχίζει να δημοσιεύει αποκαλύψεις για την εξαγωγή της τεχνολογίας σε αυταρχικά καθεστώτα στο εξωτερικό”.
Μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ
«Καθώς οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται την αλήθεια, ο κόσμος είναι μαζί τους», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως τουλάχιστον 67 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν το 2022 – μια απίστευτη αύξηση 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και συμπληρώνει: «Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών δημοσιογράφων έχουν υποστεί βία στο διαδίκτυο και μία στις τέσσερις έχει απειληθεί σωματικά. Πριν από δέκα χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη θέσπισαν ένα Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων για την προστασία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον τους».