ΕΣΚ: «Όχι άλλες υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματά μας»

ΕΣΚ: «Όχι άλλες υποχωρήσεις στα εργασιακά δικαιώματά μας»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον περίβολο της Δημοσιογραφικής Εστίας , στην Λευκωσία, η εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των λειτουργών των Μέσων Ενημέρωσης. Τα αιτήματα απευθύνονται προς την εργοδοσία , την κυβέρνηση , τα κόμματα , την δημοσιογραφική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. 

Οι δημοσιογράφοι φορούσαν, λόγω κορονοϊού , προστατευτικές μάσκες και κρατούσαν πινακίδες με τα αιτήματα τους. 

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, διάβασε σχέδιο ψηφίσματος , το οποίο εγκρίθηκε από τους δημοσιογράφους.

 Ιδιαίτερα , το ψήφισμα καλεί την κοινωνία των πολιτών ” να αγκαλίασει  τον τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό”, επισημαίνοντας ότι:   “ενίσχυση του τύπου και των λειτουργών του σημαίνει ενίσχυση της δημοκρατίας”.

Το ψήφισμα είναι το ακόλουθο:

“Εμείς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού τύπου, που βλέπουμε το εργασιακό μας περιβάλλον, τις συνθήκες, τους όρους απασχόλησης και τις απολαβές μας συνεχώς να διολισθαίνουν, διεκδικούμε:

 (α) Από τον εργοδοτικό κόσμο:

– Τερματισμό της υποστελέχωσης όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που καθιστά τους εργαζόμενους είλωτες, και το παραγόμενο δημοσιογραφικό προϊόν ποιοτικά λιποβαρές.

– Απολαβές ισάξιες με το ρόλο και την αποστολή μας στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι.

– Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, χωρίς προσκόμματα και αιτιάσεις, ενάσκηση του ιερού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι.

(β) Από την κυβέρνηση και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους:

– Διασφάλιση του ότι η όποια αρωγή προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ θα μετακυλίεται αναλογικά και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν ενημερωτικό υλικό, δηλαδή τους δημοσιογράφους.

– Αυστηρή εποπτεία και έλεγχο της εφαρμογής όλων των κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης, έτσι που να μην παρατηρούνται παρατυπίες, στρεβλώσεις και ετεροβαρείς αναγνώσεις, μονίμως προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων.

– Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

(γ) Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα:

– Οι δημοσιογράφοι δεν είναι φίλα ή εχθρικά προσκείμενοι, αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Είναι εργαζόμενοι, που χρειάζονται στήριξη, όπως κάθε άλλος επαγγελματικός κλάδος μισθωτών.

– Το κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει ν΄ αποτελέσει βήμα έκφρασης των δικαίων και των δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων.

(δ) Από την κοινωνία των πολιτών:

– Αγκαλιάστε τον τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό. Είναι βασικός πυλώνας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Ενίσχυση του τύπου και των λειτουργών του σημαίνει ενίσχυση της δημοκρατίας.

– Ενημερωθείτε έγκυρα, σφαιρικά και ολοκληρωμένα, από αυτούς που είναι επαγγελματικά επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή, από τους δημοσιογράφους.

(ε) Από τη δημοσιογραφική κοινότητα:

– Συνάδελφοι δημοσιογράφοι, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής διεκδίκησης και αγώνα.

– Πυκνώστε τις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για το δικό σας καλό, για το καλό της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και τις οικογένειές σας.

 

Share this post