ΕΣΚ: Η νέα επιχείρηση φίμωσης του Σενέρ Λεβέντ δεν θα περάσει

ΕΣΚ: Η νέα επιχείρηση φίμωσης του Σενέρ Λεβέντ δεν θα περάσει

Κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους ευρωβουλευτές Ν. Ανδρουλάκη και Δ. Παπαδάκη.

“Την μήνιν του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Άγκυρας δέχθηκε γι’ ακόμη μια φορά ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ). Αυτή τη φορά , σημειώνεται, “ο Λεβέντ καταδικάστηκε ερήμην από ποινικό δικαστήριο στην Τουρκία σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου απολυταρχικού ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση ο Λεβέντ είχε δικαστεί και πέρσι από λεγόμενο δικαστήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο και τον αθώωσε”.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρονται και τα ακόλουθα:

“Τώρα όμως ελλοχεύει πραγματικά ο κίνδυνος ο Λεβέντ να εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Τουρκία. Κι αυτό, σε περίπτωση που το καθεστώς Ερντογάν ζητήσει την «έκδοσή» του στην Άγκυρα και η διοίκηση Τατάρ – ούτως ή άλλως υποχείριο του τουρκικού βαθέος κράτους – εκτελέσει την εν λόγω εντολή. Άρα λοιπόν, οι λόγοι στήριξης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον Σενέρ Λεβέντ είναι τώρα σαφώς περισσότεροι από κάθε άλλη προηγούμενη φορά.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, όπως έπραξε επανειλημμένα και στο παρελθόν όποτε τούτο κρίθηκε αναγκαίο, εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της προς τον       εκ νέου δοκιμαζόμενο συνάδελφο, ακτιβιστή της Ειρήνης και της επανασυμβίωσης Ε/κ και Τ/κ στη μαρτυρική μας πατρίδα.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, από κοινού με τη συντεχνία εργαζομένων στον τύπο Basin Sen, αλλά και τον Τουρκοκυπριακό Σύνδεσμο Δημοσιογράφων, θα ενημερώσουμε για τη νέα αυτή αρνητική και καταδικαστέα εξέλιξη τόσο την Διεθνή όσο και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και θα ζητήσουμε τη στήριξη και την καταδίκη τους. Ανάλογα διαβήματα θα γίνουν και στην Οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αλλά και στο Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.

Στο πρόσωπο του Σενέρ Λεβέντ καταστρατηγείται κάθε έννοια ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου θα βρίσκεται στο πλευρό του Σενέρ Λεβέντ όπου και όποτε τούτο χρειαστεί”.

Ανακοινώσεις καταδίκης της απόφασης της Άγκυρας για τον Σενέρ Λεβέντ εξέδωσαν πολιτικά κόμματα της Κύπρου.

 Εξάλλου, κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ποινή φυλάκισης στον Σενέρ Λεβέντ, κατέθεσε ο πρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής,  Νίκος Ανδρουλάκης,  από κοινού, με τον ευρωβουλευτή της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρη Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι, ” μετά την απαράδεκτη απόφαση δικαστηρίου της Τουρκίας να επιβάλει ισόβια κάθειρξη στον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Οσμάν Καβαλά,  το Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με την κατηγορία της προσβολής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον  βραβευμένο το 2018 με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ.

Πρόκειται για την υπόθεση δημοσίευσης ενός σατιρικού σκίτσου στην εφημερίδα «Αφρίκα» στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, για την οποία αθωώθηκε πανηγυρικά από το «επαρχιακό δικαστήριο» Λευκωσίας το 2019. Ωστόσο, η Άγκυρα έδειξε τη δυσαρέσκειά της και ξεκίνησε νέα δίκη, καταδικάζοντας τον κ. Λεβέντ, ερήμην του”.

Οι Ευρωβουλευτές τονίζουν ότι “αυτά τα γεγονότα καταδεικνύουν ξεκάθαρα κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας έκφρασης, την απουσία κράτους δικαίου και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, τον αυταρχικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος και απροθυμία μεταρρυθμίσεων στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω γεγονότα, οι κ ύριοι  Ανδρουλάκης και  Παπαδάκης διατύπωσαν τα πιο κάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

“- Συνάδουν οι παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας, με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που οφείλει να σέβεται μία προς ένταξη χώρα στην ΕΕ;

– Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει εναντίον της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να περιφρονεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;”.

Share this post