ΕΣΚ: Ευρωπαϊκά κράτη ασκούν βία κατά δημοσιογράφων

ΕΣΚ: Ευρωπαϊκά κράτη ασκούν βία κατά δημοσιογράφων

Η κλιμακούμενη βία σε βάρος δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκά κράτη προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τους αυξανόμενους κινδύνους τους οποίους διατρέχει η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία,  αλλά και η ίδια η ζωή των λειτουργών του Τύπου, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο γενικά, αναφέρει το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), με αφορμή δύο πρόσφατα περιστατικά, ένα στην Ολλανδία και ένα στη Γεωργία. Η ΕΣΚ ενώνει τη φωνή της  με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου και η ΕΣΚ ανήκει, καταδικάζοντας απερίφραστα και κατηγορηματικά τη βία κατά των όπου γης δημοσιογράφων. “Όπου και όποτε ασκείται βία κατά δημοσιογράφων, η βιαιοπραγία αυτή συνιστά απόπειρα κατάλυσης ή διάβρωσης της Δημοκρατίας”, τονίζεται.

Ο Λασκάραβα που έχασε τη ζωή του   (ΦΩΤΟ :  euronewsgeorgia.)

 

Στην ανακοίνωση προστίθεται: “Ο θάνατος του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Λασκαράβα στη Γεωργία, ύστερα από ξυλοδαρμό που υπέστη από ακροδεξιά στοιχεία σε πορεία υπέρ των ΛΟΑΤΚ, η απόπειρα δολοφονίας του δημοσιογράφου Πέτερ ντε Βρις στο Άμστερνταμ, που δέχθηκε απανωτούς πυροβολισμούς μετά την έξοδό του από τηλεοπτικό στούντιο, έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά και όλη τη δημοκρατική ανθρωπότητα.““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““

Ο Πέτερ ντε Βρις

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου εύχεται και προσεύχεται, ο ερευνητής δημοσιογράφος Πέτερ ντε Βρις να ξεπεράσει γρήγορα τον κίνδυνο για τη ζωή του και να εξέλθει του νοσοκομείου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου τιμά τη μνήμη του αποθανόντος ακτιβιστή δημοσιογράφου Αλεξάντερ Λασκαράβα και καλεί σε εγρήγορση αλλά και αντίσταση κατά της όποιας μορφής βίας τον κάθε δημοσιογράφο.

Όπου δοκιμάζεται η δημοσιογραφία και οι λειτουργοί της, δοκιμάζεται η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Απαθείς δεν θα μείνουμε ποτέ”.

Share this post