ΕΣΚ: Δημοσιογραφική εργασία από το σπίτι και πρόσθετα μέτρα

ΕΣΚ: Δημοσιογραφική εργασία από το σπίτι και πρόσθετα μέτρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) εκφράζει την ευαρέσκειά του για το σύνολο των εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων κατά του κορονοϊού και καλεί άπαντες, εργοδότες και εργοδοτούμενους να  εφαρμόζουν πιστά και κατά γράμμα όλες τις συναφείς οδηγίες.

Ανακοίνωση του Δ. Σ. της ΕΣΚ αναφέρει:

“Είναι ώρα συλλογικής κοινωνικής ευθύνης και ο καθένας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες που διάγει η πατρίδα μας και ολόκληρη η υφήλιος η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού προσλαμβάνει χαρακτήρα ύψιστου ανθρωπιστικού χρέους. Μετά τους λειτουργούς της Υγείας, οι λειτουργοί του Τύπου επωμίζονται ίσως τη σημαντικότερη αποστολή σ’ αυτές τις τόσο δύσκολες ώρες για την ανθρωπότητα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου βρίσκεται σε διαρκή και συνεχή επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Κύπρου, με τον Κυπριακό Οργανισμό Εκδοτών Διαδικτύου, με τις πλείστες διευθύνσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, σχεδόν με το σύνολο των συναδέλφων δημοσιογράφων ανά το παγκύπριο. Επαγρυπνούμε τόσο για την επάρκεια της ενημερότητας του κοινού, όσο και για τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων.

Όπου η δημοσιογραφική εργασία μπορεί να επιτελείται από το σπίτι του κάθε συναδέλφου, αυτό να γίνεται πράξη και κανόνας. Με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, αρκετοί συνάδελφοι εργάζονται από το σπίτι τους. Στον ηλεκτρονικό Τύπο, τα πράγματα είναι δυσκολότερα λόγω της ιδιομορφίας του, αλλά και εκεί μπορεί να επιτελεστεί και επιτελείται εργασία από το σπίτι. Περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω συμμόρφωσης προς τις σχετικές οδηγίες των αρμοδίων, υπάρχουν σε όλα τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δεν αφορούν μόνο την υγεία αλλά και την οικονομία και κατ΄ επέκταση και τις εργασιακές σχέσεις. Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου έχει την πεποίθηση ότι η κατανομή των βαρών από την πανδημία του κορονοϊού πρέπει να είναι ακριβοδίκαιη, ισομερής, κοινωνικά ευαίσθητη και αλληλέγγυα. Εργοδότες και εργοδοτούμενοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφοι, να επωμιστούν το βάρος που πραγματικά τους αναλογεί, χωρίς η πλάστιγγα να γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Όποτε διαπιστώνεται «αξιοποίηση» του κορονοϊού προς περαιτέρω συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων και ωφελημάτων, το Δ.Σ. της ΕΣΚ θα προβαίνει στις δέουσες ενέργειες, καταγγέλλοντας και στηλιτεύοντας ανάλογα φαινόμενα.

Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι από την διαμορφωθείσα κατάσταση έχει πληγεί ιδιαιτέρως ο κλάδος των αθλητικών συντακτών και ειδικά οι συνάδελφοι μας που ασχολούνται με ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις. Αγώνες δεν θα διεξάγονται και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν ούτε μεταδόσεις. Πέραν των 65 δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ θα υποστούν σημαντικό οικονομικό κόστος. Καλούμε την εργοδοτική πλευρά αλλά και το υπουργείο εργασίας να ενεργήσουν έτσι ώστε το κόστος αυτός να εκλογικευτεί και αν περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό”.

Share this post