ΕΣΚ: Δεοντολογικό ολίσθημα εκ μέρους τριών Μητροπολιτών

ΕΣΚ: Δεοντολογικό ολίσθημα εκ μέρους τριών Μητροπολιτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Ένωσης Συντακτών Κύπρου με ανακοίνωση του καλεί τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού «να σεβαστούν την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης, τον πλουραλισμό των απόψεων και τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων» και «να αποσύρουν τις σχετικές απειλές» για προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον δημοσιογράφων.
Αυτούσια η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΚ είναι το ακόλουθο:

Εις γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου περιήλθε κοινή ανακοίνωση των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού, κ.κ Αθανασίου Νικηφόρου και Ησαΐα αντιστοίχως, η οποία δημοσιεύτηκε σε πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων της Αθήνας και με την οποία Κύπριοι δημοσιογράφοι απειλούνται με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «αναληθή, ανυπόστατα, δυσφημιστικά και ψευδή» δημοσιεύματα για τη θέση των τριών Μητροπολιτών όσον αφορά το ζήτημα της εκχώρησης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΚ θεωρεί ότι η επίμαχη ανακοίνωση συνιστά προληπτική λογοκρισία και επιχείρηση εκφοβισμού των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ εκ μέρους των τριών Μητροπολιτών.

Ως εκ τούτου οι τρεις σεβαστοί Ιεράρχες καλούνται να ανακαλέσουν και να αποσύρουν τις σχετικές απειλές σεβόμενοι την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης που ισχύει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπως η Κυπριακή.

Η τοποθέτηση των τριών Μητροπολιτών στη σχετική ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικής ανάγνωσης της στάσης τους, αφού είναι ρητή και κατηγορηματική: «Καλούμε πατρικά τους συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να κατανοήσουν το ολίσθημά τους, να αναγνωρίσουν τη ζημιά την οποία προκάλεσαν στο ποίμνιο της Εκκλησίας και, ανασκευάζοντας τα όσα ανυπόστατα δημοσίευσαν, να αποκαταστήσουν, αφού έλθουν σε συνεννόηση με τους νομικούς μας συμβούλους, σε γραπτή αναφορά τους, την όλη αλήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει για μας άλλη επιλογή από την καταφυγή στη Δικαιοσύνη».

Καλούμε τους τρεις Μητροπολίτες να σεβαστούν την ελευθεροτυπία, την ελευθερία έκφρασης, τον πλουραλισμό των απόψεων και τον επαγγελματισμό των δημοσιογράφων. Τους καλούμε τέλος να εμπιστευθούν την ευθυκρισία της κοινής γνώμης, που επιθυμεί να ενημερώνεται σφαιρικά και ολοκληρωμένα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Συντακτών Κύπρου

Share this post