ΕΣΚ:Αγώνας για ελευθεροτυπία υπό τη σκιά του πολέμου  

ΕΣΚ:Αγώνας για ελευθεροτυπία υπό τη σκιά του πολέμου  

Διακήρυξη για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.-Κατρακύλα για την Κύπρο στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης  Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου – που τιμάται  στις 3 Μαΐου- επισκιάζεται και αμαυρώνεται από την υπό εξέλιξη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας. Ο πόλεμος αυτός παραβιάζει κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, καταρρακώνει συλλήβδην όλα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ίδια ώρα πληγώνει βάναυσα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία.

ΕΣΚ για τραυματισμό Τ/κ δημοσιογράφων στο οδόφραγμα: Οι Αρχές της ΚΔ θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή | Cyprus Times

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) αναφέρει σε διακήρυξη της,   αποτιμώντας φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, “στρέφει τη σκέψη στους Ουκρανούς δημοσιογράφους, που μέσα από την αγριότητα του πολέμου, ανάμεσα σε εκατόμβες νεκρών – θυμάτων του Ρώσου επιδρομέα, αγωνίζονται κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους, να μεταφέρουν την αλήθεια στον ουκρανικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου στρέφει τη σκέψη στους Ουκρανούς συναδέλφους που είτε έχασαν τη ζωή τους κατά την επιτέλεση του δημοσιογραφικού τους καθήκοντος, είτε τραυματίστηκαν σοβαρά. Η σκέψη μας είναι και με τους Ουκρανούς δημοσιογράφους που συνεχίζουν την αποστολή τους εν μέσω βομβαρδισμών και κανονιοβολισμών από τις ρωσικές δυνάμεις”.

Την ίδια ώρα, σημειώνει  η ΕΣΚ,  “συμπαραστεκόμαστε και στους Ρώσους δημοσιογράφους που δεν συμπαρασύρονται από το αφήγημα του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα τους και αναζητούν την αλήθεια, αναλαμβάνοντας υψηλά ρίσκα. Συμπαραστεκόμαστε στους Ρώσους δημοσιογράφους που δίνουν τον δικό τους αγώνα, ουδόλως ανώδυνο, για να φτάσει η αλήθεια στη ρωσική κοινή γνώμη και την κοινή γνώμη όλου του κόσμου.”

Γενικά, η 3η Μαΐου είναι ημέρα κατά την οποία οφείλουμε όλοι να αναλογιστούμε πόσο σημαντική είναι για τη δημοκρατία η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης, τονίζει η ΕΣΚ και καταλήγει: ” Όπου δοκιμάζεται η δημοσιογραφία και οι λειτουργοί της, σε όποια γωνιά του πλανήτη, στην Τουρκία, την κατεχόμενη Κύπρο και αλλού, δοκιμάζεται και η δημοκρατία. Οι δημοσιογράφοι είναι ταγμένοι να υπηρετούν στις επάλξεις της ελευθεροφροσύνης. Η αρχή αυτή ας παραμείνει φάρος φωτεινός και για τη δημοσιογραφική κοινότητα της πατρίδας μας”.

****************************************************

 

Κατρακύλα για την Κύπρο στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με αφορμή τη σημερινή (3/5) Παγκόσμια Μέρα Τύπου. Με 65,97 βαθμούς η Κύπρος  έπεσε 39 θέσεις και από την 26η θέση που βρισκόταν το 2021, βρέθηκε στην 65η θέση το 2022.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έκθεση γίνεται ξεχωριστή αναφορά για τα κατεχόμενα, τα οποία αποκαλούνται Cyprus North και καταλαμβάνουν την 81η θέση, σημειώνοντας πτώση πέντε θέσεων συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.

 

Την καλύτερη επίδοση στην Ελευθερία του Τύπου καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Νορβηγία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Δανία, η Σουηδία, η Εσθονία και η Φιλανδία.

 

Στον αντίποδα τη χειρότερη επίδοση στην Ελευθερία του Τύπου, σε σύνολο 180 χωρών, καταγράφει η Κορέα, ακολουθούμενη από την Ερυθραία, το Ιράν, το Τουρκμενιστάν και την Μιανμάρ. 

 

Σε ακόμα πιο δεινή θέση από την Κύπρο βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βρίσκεται στη χειρότερη θέση, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις και από την 70η θέση το 2021 βρέθηκε στην 108η μέσα σε ένα χρόνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της ΕΕ, ενώ από τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου ξεπερνά μόνο την Τουρκία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

 

 

Share this post