Ερωτήσεις σχετικά με το « πραξικόπημα» στην Τουρκία
Ερωτήσεις για το “πραξικόπημα” του 2016 στην Τουρκία διατυπώνει ο David L. Phillips, διευθυντής του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης στο Πανεπιστήμιο Columbia Institute για τη Μελέτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε άρθρο του για το περιοδικό “Politiko”.
Σύμφωνα με τον David L. Phillips “Ο Ερντογάν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Όταν ξεκίνησε, κάλεσε τους οπαδούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν την δημοκρατία της Τουρκίας. Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές πήγαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα”.
Η τουρκική κυβέρνηση , υποστηρίζει , “είχε προετοιμάσει καταλόγους αντιπολιτευόμενων και κινήθηκε αμέσως για να τους συλλάβει. Περίπου 50.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και των δημοσίων υπαλλήλων κρατήθηκαν και άλλα 100.000 απολύθηκαν από την εργασία τους. Βουλευτές, δικαστές και εκπαιδευτικοί επίσης απολύθηκαν ή συνελήφθησαν. Η Τουρκία έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα θύματα των gulag του Ερντογάν αξίζουν επίσης ένα μνημείο ή μια διαδικασία για την αλήθεια”.
Επιπλέον, μια διεθνής έρευνα, αναφέρει, ” θα πρέπει να εξετάσει, εάν το πραξικόπημα ήταν αξιόπιστο” . Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον David L. Phillips “Οι συνθήκες έχουν άμεση σχέση με τις προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ. Η υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ θα αναθεωρηθεί τον Οκτώβριο. Γιατί ο Ράμα είναι τόσο ευθυγραμμισμένος με την Τουρκία, η αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ έχει ανασταλεί λόγω των δρακόντεων καταστάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας; Η Αλβανία επιδιώκει μεγαλύτερη ευρωατλαντική ενσωμάτωση ή δεσμούς με την Τουρκία; Οι δύο επιλογές είναι αμοιβαία αποκλειόμενες”.
*Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο
https://politiko.al/questions-about-the-coup-in-turkey/
*ΤΑ ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους