Ερωτήματα ΑΚΕΛ προς Αναστασιάδη για δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου

Ερωτήματα ΑΚΕΛ προς Αναστασιάδη για δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου

Τί ισχυρίζεται το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP)

To ΑΚΕΛ σε σημερινή ανακοίνωση του, στην οποία μέχρι αργά απόψε δεν υπήρξε αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέρεται σε  δημοσιεύματα , “που  εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ύποπτες συναλλαγές διακίνησης χρημάτων”. Αντίδραση δεν υπήρξε και από το δικηγορικό γραφείο.

Παρακολουθούμε με ανησυχία διάφορα δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητηρίων,  που εμπλέκουν την Κύπρο σε διάφορες υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λέει το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωση του και προσθέτει: “Η Κυπριακή Δημοκρατία δυσφημίζεται, αφού την εμπλέκουν σε ύποπτες διαδρομές χρημάτων,  όπως και τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη”.

Το όλο ζήτημα, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, ” γίνεται χειρότερο εξαιτίας της άρνησης του Προέδρου και των συνεταίρων του να κάνουν σχόλια επί  των άρθρων των διεθνών  παρατηρητηρίων”.

“Ως ΑΚΕΛ δεν προτρέχουμε να πάρουμε θέση επί του περιεχομένου των συγκεκριμένων άρθρων. Ζητούμε όμως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις θέσεις των διεθνών   παρατηρητηρίων  για το ξέπλυμα χρήματος. Η βαρύτατη αυτή  κατηγορία πλανάται πάνω από την χώρα μας εδώ και χρόνια και χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πρωτοστατήσει για την απαλλαγή μας από αυτή. Ειδικά από τη στιγμή που εμπλέκεται το δικηγορικό  του γραφείο σε φερόμενες ως ύποπτες διαδρομές.Αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου. Αν χρειαστεί, θα επανέλθουμε”, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Αφορμή για την ανακοίνωση αποτέλεσε προφανώς εκτενής έκθεση , ημερομηνίας 14. 8. 2019 του OCCRP.

Σύμφωνα με το OCCRP ” ο Αμπράμοφ, ένας ρώσος δισεκατομμυριούχος, έλαβε  ένα κυπριακό διαβατήριο της ΕΕ με τη βοήθεια της δικηγορικής εταιρείας Αναστασιάδη”.

Τα έγγραφα, αναφέρεται , ” δεν περιέχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η επιχείρηση ή οι υπάλληλοί της παραβίασαν  νόμους ή διέπραξαν εγκλήματα”.  Ωστόσο , αναφέρεται ότι “οι συναλλαγές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις δοσοληψίες  μεταξύ της δικηγορικής εταιρείας του κ. Αναστασιάδη, των συνεργατών του και των ρωσικών χρηματοπιστωτικών δικτύων, που χρησιμοποιούνται για εγκληματική δραστηριότητα”.

Επίσης, γίνεται λόγος για  επιχειρηματικές συμφωνίες, “που συνδέονται με έναν φίλο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, το περίφημο σκάνδαλο Magnitsky και δίκτυο εταιρειών, που χρησιμοποιούνται σε διάφορα οικονομικά εγκλήματα”.

Σύμφωνα με γνώστη σχετικών θεμάτων τα όσα αναφέρει το OCCRP “είναι  αναμασήματα  και από την στιγμή που τονίζει πως δεν διαπράχθηκε  παρανομία   αποδυναμώνεται η επιχειρηματολογία”. Βέβαια , όπως μας υπέδειξε το ίδιο πρόσωπο το  “ξέπλυμα” παραμένει “μεγάλη γαγγραινά” , ενώ  “ευθύνη έχουν η Νομική Υπηρεσία , η Βουλή , αλλά   και ο Τύπος, γιατί δεν ασκεί διερευνητική δημοσιογραφία”.

Εξάλλου , σύμφωνα με μια άλλη άποψη η δημοσιοποίηση του κειμένου του OCCRP   την δεδομένη χρονική συγκυρία ίσως να μην είναι άσχετη με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επιθυμία τρίτων να επιβάλλουν την δική τους πολιτική γραμμή, ασκώντας πίεση στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

*Το κείμενο του OCCRP, το οποίο εκφράζει αποκλειστικά το ίδιο , βρίσκεται στον σύνδεσμο:

https://www.occrp.org/en/troikalaundromat/bank-records-link-president-of-cyprus-to-troika-laundromat

Share this post