“Έρωτας στα χρόνια της χολέρας”

“Έρωτας στα χρόνια της χολέρας”

Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία

Δεν πρέπει να πεθάνετε χωρίς να έχετε γνωρίσει το θαύμα του να κάνετε αληθινό έρωτα, έλεγε ο Μαρκές. Ο πιο καρτερικός και βαθύς έρωτας στην ιστορία της λογοτεχνίας γράφτηκε από τον κορυφαίο Νομπελίστα συγγραφέα.
"Έρωτας στα χρόνια της χολέρας": Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία
Είναι κάποια βιβλία που όσες φορές και να τα διαβάσεις πάντα κάτι καινούργιο ανακαλύπτεις και που δεν τα βαριέσαι ποτέ. Αυτή είναι και  περίπτωση του αριστουργήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, “Έρωτας στα χρόνια της χολέρας”. Εκδόθηκε το 1985, και δικαίως γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το κατατάσσουν ως το δεύτερο αριστούργημά του μετά το “Εκατό χρόνια μοναξιάς” και ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία του 20ου αιώνα.

Όπως και πολλά άλλα λογοτεχνικά αριστουργήματα, έτσι κι αυτό μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ με τους: Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζοβάνα Μετζοτζιόρνο, Μπέντζαμιν Μπρατ.

Ποιά είναι όμως  η ιστορία του βιβλίου που κέρδισε  μια θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας;

"Έρωτας στα χρόνια της χολέρας": Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία
Η συγκεκριμένη ιστορία αγάπης έχει πραγματικά κάτι το ξεχωριστό, το σπάνιο που δύσκολα το συναντάς- ειδικά τη σημερινή εποχή. Ένας άντρας περιμένει καρτερικά, υπομονετικά τον πρώτο του έρωτα… 51 χρόνια 9 μήνες και 4 ημέρες όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος.

Ο Μαρκές προτιμά να ξεκινήσει από το παρόν για να ανατρέξει αργότερα στο παρελθόν. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Χουβενάλ Ουρμπίνο κι η Φερμίνα Δάσα που ζει στη μακρινή Κολομβία είναι οι κεντρικοί. Πρόκειται για ένα καθημερινό ζευγάρι, με τα καθημερινά καβγαδάκια, προβλήματα και όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν αυτομάτως συμπαθές και προσιτό στον μέσο αναγνώστη. Το ζευγάρι της διπλανής πόρτας… Ένα αναπάντεχο γεγονός, όμως, ο θάνατος του άντρα, ανατρέπει  την τακτοποιημένη εικόνα του ηλικιωμένου ζευγαριού. Ένας άλλος άντρας μπαίνει ξαφνικά στη ζωή της χήρας Δάσα. Ο Φλορεντίνο Αρίσα. Ένας άντρας από το παρελθόν που περίμενε με απίστευτη υπομονή τον πρώτο του έρωτα.

"Έρωτας στα χρόνια της χολέρας": Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία
Αφορμή για τη δημιουργία αυτής της γνωριμίας και του έρωτα που προέκυψε ανάμεσα στους δύο τότε νέους- Φερμίνα Δάσα και Φλορεντίνο Αρίσα- ήταν ένα τηλεγράφημα. Ο νεαρός Φλορεντίνο που εργαζόταν στο τηλεγραφείο έπρεπε να μεταφέρει ένα τηλεγράφημα στο σπίτι του κυρίου Δάσα τον οποίο δεν γνώριζε. Φεύγοντας από το σπίτι του Λορένσο Δάσα βλέπει ένα νεαρό κορίτσι να μαθαίνει ανάγνωση στη θεία της. 

 Είναι η γυναίκα που πρόσφερε τη βοήθεια της στην άνθιση αυτού του έρωτα. Τότε το κορίτσι διαισθανόταν ότι κάποιος υπήρχε στο χώρο κι έτσι σήκωσε τα μάτια του. Το βλέμμα της  Φερμίνα συναντήθηκε με του Φλορεντίνο. Το αποτέλεσμα; Ο νεαρός Φλορεντίνο την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Αποφασίζει να της στείλει ένα γράμμα όπου θα της εξομολογείται τον έρωτά του για εκείνη. Έναν έρωτα με την πρώτη ματιά. Αρχικά ήταν διστακτικός. Στη συνέχεια, όμως, αποφασίζει να το στείλει. Το πρόβλημα όμως ήταν το πώς θα λάμβανε η νεαρή Φερμίνα το γράμμα αυτό.
"Έρωτας στα χρόνια της χολέρας": Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία
Μια μέρα πηγαίνει στο σπίτι και της το δίνει. Η Φερμίνα δεν απαντά αμέσως κι ο Φλορεντίνο “τρελαίνεται” από την αγωνία του. Τελικά του απαντά κι έτσι ξεκινά μια όμορφη αλληλογραφία μεταξύ των δύο ερωτευμένων. Η θεία Εσκολάστικα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει τους δύο νέους. Όμως κάποια στιγμή το ειδύλλιο το αντιλαμβάνεται ο πατέρας της Φερμίνα. Ο πρώτος στόχος της οργής του είναι η θεία της κοπέλας, την οποία απομακρύνει. Φοβούμενος για την κατάληξη αυτού του δυνατού έρωτα, αποφασίζει να απομακρύνει και τον “αμφιβόλου διαγωγής” νέο από τη ζωή της μονάκριβης κόρης του.

"Έρωτας στα χρόνια της χολέρας": Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία
Στην αρχή συζητά με τον Φλορεντίνο καταλήγοντας να τον απειλήσει ότι θα τον σκοτώσει. Βλέποντας όμως πως αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, μετακομίζει με τη μοναχοκόρη του. Παρά την απόσταση, το ερωτευμένο ζευγάρι καταφέρνει να ξεπεράσει τα διάφορα εμπόδια κι εξακολουθεί να αλληλογραφεί. Αφού έχει περάσει ενάμιση χρόνος, ο Λορένσο Δάσα κρίνει πως έχει έρθει ο καιρός να επιστρέψουν. Ο Φλορεντίνο συνεχίζει να πολιορκεί ερωτικά τη Φερμίνα, η οποία όμως του ζητά να χωρίσουν. Κι έτσι άδοξα χωρίζει το ζευγάρι. Περνάνε τα χρόνια. Η Φερμίνα γνωρίζει τον ευγενικής καταγωγής γιατρό Χουβενάλ Ουρμπίνο και ο Φλορεντίνο αποφασίζει να μπαρκάρει. Η Φερμίνα και ο γιατρός παντρεύονται και δημιουργούν μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ο Φλορεντίνο εξακολουθεί να περιμένει τη Φερμίνα, έχοντας περιστασιακές σχέσεις.

"Έρωτας στα χρόνια της χολέρας": Το αριστουργηματικό βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές που άφησε ιστορία
Ο Φλορεντίνο δεν είναι πια ένας φτωχός νέος, αλλά ανεβαίνει στην ιεραρχία της εταιρείας με ποταμόπλοια του θείου, μέχρι που η εταιρεία περνάει εξ ολοκλήρου στα χέρια του. Παράλληλα, έχοντας άσβηστη την επιθυμία για την πρώτη του αγάπη, βοηθάει ανθρώπους να εκφράσουν τον έρωτά τους, γράφοντας ερωτικά γράμματα και ποιήματα. 

 

Όταν ο γιατρός πεθαίνει, ο Αρίσα θα κάνει την ύστατη προσπάθεια για να κερδίσει την Φερμίνα Δάσα. Έχουν φτάσει και οι δύο πια σε μεγάλη ηλικία, όμως η επιθυμία του Αρίσα και η μοναξιά της Δάσα κάνουν την επικοινωνία τους πιο συχνή. Αποφασίζουν να πάνε ένα ταξίδι με πλοίο. Εκεί είναι  όπου θα ολοκληρωθεί ο έρωτάς τους, για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική και τρυφερή ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που κάποτε αγαπήθηκαν πολύ αλλά βρήκαν πολλά εμπόδια για να ζήσουν τον έρωτά τους. Ένας άντρας, ο Φλορεντίνο που δεν ξεπέρασε ποτέ τη γυναίκα που αγάπησε.  Κι εκείνη, η Φερμίνα κάποτε αποφασίζει πως πρέπει να ακολουθήσει το μεγάλο της έρωτα στο λίγο χρόνο ζωής που της μένει.

*ΠΗΓΗ: dinfo.gr

*****************************************

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες -ο Γκάμπο ή Γκαμπίτο, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά σε όλη τη Λατινική Αμερική, γεννήθηκε στην Αρακατάκα της Κολομβίας το 1927 και πέθανε Πόλη του Μεξικού το 2014. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα και από τους βασικούς εκπροσώπους του μαγικού ρεαλισμού.  Αποτύπωσε μοναδικά στο έργο του την ομορφιά και την τραγωδία της Λατινικής Αμερικής και τιμήθηκε  με το Διεθνές Βραβείο Neustadt το 1972 και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982.

Σε συνέντευξή του στο www.lanacion.com.ar,  μιλώντας για το μυθιστόρημά του «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» ανέφερε: «Αυτό το βιβλίο ήταν απόλαυση. Θα μπορούσα να το έχω κάνει πολύ μεγαλύτερο, αλλά έπρεπε να το θέσω υπό έλεγχο. Μπορείς να πεις τόσα για τη ζωή δυο ανθρώπων που αγαπιούνται! Είναι ένα θέμα ανεξάντλητο… Τα δύο χρόνια που πέρασα γράφοντας το βιβλίο ήταν μια περίοδος σχεδόν απόλυτης ευτυχίας. Όλα μού πήγαιναν καλά. Οι άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή σκεπτόμενοι πώς θα ήθελαν να τη ζήσουν πραγματικά. Έχω ρωτήσει τους φίλους μου και κανείς τους δε φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτό. Εγώ λοιπόν τώρα έχω: θα ήθελα όλη μου η ζωή να είναι όπως αυτά τα χρόνια που έγραφα τον “Έρωτα στα χρόνια της χολέρας”».

Share this post