Ερντογάν: Τουρκική βάση drones στην Κύπρο

Ερντογάν: Τουρκική βάση drones στην Κύπρο

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑΤΑΡ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ  ΤΟ ΡΤΚ

« Στο έδαφος της ΤΔΒΚ  λειτουργεί τουρκική βάση drones», παραδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε:  “σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή πρέπει να είμαστε ισχυροί”. Είπε ακόμη ότι στις 20 Ιουλίου «από την ΤΔΒΚ  θα δώσει τα απαιτούμενα μηνύματα σε όλο τον κόσμο».

Μιλώντας σε νέους της Τουρκίας με αφορμή το Μπαϊράμι των Νέων, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως “η Τουρκία δεν περιορίζεται σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, για μας Τουρκία είναι παντού”, προσθέτοντας  ότι αυτός είναι ο λόγος που γίνονται  βήματα στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Ιράκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει 5 γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία και δεν έχει ανάγκη από κανέναν. “Εμείς τα έχουμε κάνει αυτά σε τόσο καλή στιγμή που καταφέραμε ταυτόχρονα να κερδίσουμε αυτά τα πλοία για τη χώρα μας. Τώρα ελπίζουμε να φέρουμε και καλά νέα, μην εκπλαγείτε, εάν σύντομα ακούσετε και -πρώτα ο Αλλάχ- και τα νέα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο“, είπε.

Μετά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τώρα η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στην “ΤΔΒΚ” και μαχητικά F-16, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου για την προσγείωση-απογείωση και τουρκικών μαχητικών F-16 σε περίπτωση ανάγκης.

 

Το  αεροδρόμιο αναμένεται μάλιστα να διαμορφωθεί καταλλήλως, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχτεί F-16, με πρόβλεψη κατασκευής πίστας προσγείωσης/απογείωσης και μεγάλων υπόστεγων για να εισέρχονται τα αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο, όπως αναφέρεται, ήταν κλειστό για πολύ καιρό, λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας, που δημιουργούσε η γραμμή υψηλής τάσης και τα ηλεκτρικά καλώδια στην περιοχή. Για τη χρήση ωστόσο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι γραμμές υψηλής τάσης δεν αποτελούν εμπόδιο.

Ο Τουρκοκύπριος «υπουργός» εξωτερικών , Κουντρέτ Οζερσάι, ανέφερε  ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η ανάγκη περιορίζεται επί του παρόντος σε drones μη οπλισμένα. Έπειτα από τη «στρατηγική», όπως τη χαρακτηρίζει η «Γενί Σαφάκ», κίνηση με τα τουρκικά μη επανδρωμένα στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου, τώρα η Τουρκία επιταχύνει την ίδρυση ναυτικής βάσης,  προκειμένου να δημιουργήσει ένα λιμάνι για τα τουρκικά πλοία στην Κύπρο και να αυξήσει παράλληλα την αποτρεπτική ισχύ στην Ανατολική  Μεσόγειο.

ΣΤΟ πεδίο του Κυπριακού ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, δήλωσε ότι οι προτάσεις Τατάρ στην Γενεύη «είναι αντίθετες με τις παραμέτρους του ΟΗΕ» και υποστήριξε  ότι «αν δεν αλλάξουν αυτές οι προτάσεις, οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να βιώσουν μεγάλες απώλειες».

Ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι οι θέσεις που υπέβαλε η τ/κ πλευρά στη Γενεύη «σημαίνουν είτε αναγνώριση της ΤΔΒΚ, είτε τερματισμό της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεχτό κάτι τέτοιο».

Κατά τον Έρχουρμαν  αυτή η στάση είναι ότι «η μη λύση είναι λύση» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, εκτός από αναβολή της λύσης στη βάση της ομοσπονδίας για ένα ακαθόριστο μέλλον».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Share this post