Ερντογάν: Το 2022 η ΕΕ ‘να δείξει θάρρος’ στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία

Ερντογάν: Το 2022 η ΕΕ ‘να δείξει θάρρος’ στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Μιλώντας την σήμερα σε πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέδειξε ότι οι χώρες τους  πρέπει να απαλλαγούν από τη ‘στρατηγική μυωπία’ το έτος 2022 και να συμπεριφερθούν ‘πιο θαρραλέα’ προχωρώντας στην ανάπτυξη των σχέσεών τους με την Τουρκία. Ζήτησε, επίσης, η ΕΕ να αξιολογήσει τη θέση της Τουρκίας για “ίδρυση τουρκοκυπριακού κράτους στην Κύπρο, το οποίο θα αναγνωριστεί”, και παράλληλα την επέκρινε, διότι «δεν παρουσίασε καμία πρόοδο» σε προβλήματα όπως η «ισλαμοφοβία», η «ξενοφοβία» και η δημιουργία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε τους πρέσβεις ότι εξακολουθεί να έχει ως στόχο την ένταξή της στην ΕΕ, διότι η Τουρκία «από γεωγραφική και ανθρωπιστική πλευρά ανήκει ήδη» στην Ευρώπη.

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του τόνισε : «Περιμένουμε από την ΕΕ να είναι πιο θαρραλέα στην ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία, απαλλάσσοντας εαυτόν από τη στρατηγική μυωπία της, το 2022. Η Τουρκία, η οποία είναι μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου από ανθρωπιστική άποψη και από άποψη γεωγραφίας, είναι φυσικά προσηλωμένη στον στόχο της πλήρους ένταξης στην ΕΕ. Παρ’ όλες τις αδικίες τις οποίες έχουμε υποστεί, η ΕΕ εξακολουθεί να είναι η δική μας στρατηγική προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Εικόνα

Σε σχέση με το Κυπριακό ανέφερε τα εξής: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό. Εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να συμβάλει στη λύση, θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004 και να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων και να αξιολογήσει την πρόταση λύσης που παρουσιάστηκε στη Γενεύη».

«Δυστυχώς», υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν, «η ΕΕ δεν μπόρεσε να κάνει κανένα σημαντικό βήμα μπροστά σε πολλά, βαθιά ριζωμένα προβλήματα, όπως η δημιουργία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, η ξενοφοβία και η ισλαμοφοβία». Κατά τον ίδιο, «όποιος μπορεί να δει το θέμα αντικειμενικά, βλέπει ότι η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί για την υπέρβαση αυτών των απειλών που αντιμετωπίζει η Ένωση. Ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η οποία προχωρά με την ενταξιακή διαδικασία, η Τουρκία παίζει ρόλο επίλυσης προβλημάτων σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, η άμυνα, η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία και η υγεία. Αυτή η κρίσιμη συγκυρία έχει καταστήσει ακόμη πιο σημαντικό το να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και το 2022 «για έναν πιο δίκαιο κόσμο, με τους στόχους που έχει θέσει και με την εξωτερική της πολιτική που επικεντρώνεται στο επιχειρείν και στον ανθρωπισμό. Ως μία υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται έχοντας στη σκέψη της τα παραπάνω, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον διάλογό μας με την ΕΕ. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να δράσουμε με μακροπρόθεσμη στρατηγική προοπτική».

ΦΩΤΟ: Presidency of the Republic of Türkiye

Share this post