Ερντογάν: Την Παρασκευή θα δώσω ένα καλό νέο

Ερντογάν: Την Παρασκευή θα δώσω ένα καλό νέο

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για  κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ή την Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι μεθαύριο, Παρασκευή ,  θα δώσει ένα καλό νέο στον λαό της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για νέα εποχή στη χώρα. Μιλώντας σε εγκαίνια εργοστασίου πάνελ ηλιακής ενέργειας, ο Ερντογάν εξαπέλυσε και πάλι απειλές σε βάρος της Ελλάδας, ωστόσο συμπλήρωσε πως κρατά στο «μανίκι» του μια έκπληξη, την οποία και θα αποκαλύψει την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ είπε πως το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ» ξεκίνησε έρευνες στην αποκαλούμε ζώνη «Tuna-1» η οποία και βρίσκεται στην δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία.

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε παράλληλα ότι ο αγώνας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη είναι αγώνας για το μέλλον της χώρας, αλλά και ότι ορισμένοι επιχειρούν να επιβάλουν στην Άγκυρα μία νέα Συνθήκη των Σεβρών.

«Οπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό» είπε.

Ο  Ταγίπ Ερντογάν έστρεψε όμως τα βέλη του και κατά της αντιπολίτευσης στη χώρα λέγοντας: «Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν καλά… Ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αρμόδιες πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει ότι το ερευνητικό σκάφος “Φατίχ” εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια στιγμή, η τουρκική υπηρεσία του Euronews δημοσιεύει ότι πρόκειται για ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

​​Προκλητικούς τόνους για την Ελλάδα χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Τουρκίας MHP , ο οποίος υποστήριξε  ότι ο αγώνας της Τουρκίας στην Ανατολικη Μεσόγειο είναι «δίκαιος» και «σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο».

 Ο ακροδεξιός πολιτικός κατηγορεί την Ελλάδα για «προσπάθεια προπαγάνδας» σε βάρος της Τουρκίας , ενώ απειλεί ότι «όποιος τολμήσει να αντιμετωπίσει το ναυτικό και τα ερευνητικά πλοία στην Μεσόγειο ή το Αιγαίο θα πληρώσει βαρύτατο πρόστιμο».

Η δήλωση Μπαχτσελί κλείνει για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και με επίθεση στη Γαλλία με αφορμή την κοινή ελληνογαλλική άσκηση μέσα στον χώρο της παράνομης NAVTEX που ισχύει μέχρι τις 23 Αυγούστου. «Η αποστολή φρεγάτας και δύο πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία στην Μεσόγειο αποτελεί μόνο κλιμάκωση της κρίσης».

 

 

Share this post