Ερντογάν: Θα στραφούμε αλλού, αν δεν μας πουλήσουν τα F-35

Ερντογάν: Θα στραφούμε αλλού, αν δεν μας πουλήσουν τα F-35

Το πολεμικό ναυτικό διασφαλίζει στήριξη στα πλοία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του  τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.            

Ο Τούρκος πρόεδρος,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε  ότι θα στραφεί αλλού για μαχητικά αεροσκάφη,αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσουν στην πώληση των F-35.

Σε σημερινές δηλώσεις ο Ερντογάν ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνει την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής αεριωθούμενων αεροπλάνων “δεν θα την αποθαρρύνει από το να καλύψει τις ανάγκες της, με το να αγοράσει τα μαχητικά F-35 έπειτα από την απόκτηση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία”
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας, συμμάχου του ΝΑΤΟ, από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη αφού η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη,αν θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, μια κίνηση που ορίζεται από τον αμερικανικό νόμο. Μάλιστα, όσον αφορά την απάντηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά των S-400, ζήτησε από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές «μεγαλύτερη ευελιξία» κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης στον Λευκό Οίκο.
Ο Ερντογάν μίλησε για τους στενούς δεσμούς της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον για πρώτη φορά στο διάστημα των 11 ημερών που εκτυλίσσονται οι συζητήσεις για το θέμα, σημειώνοντας ότι ελπίζει οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να φανούν «λογικοί» στο ζήτημα των κυρώσεων.

Το πρώτο φορτίο του αντιεροπορικού συστήµατος S-400 παραδόθηκε και σχεδιάζεται η παράδοση του δεύτερου, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωµατούχοι. Η διαδικασία παράδοσης του πρώτου φορτίου είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου.
Εξάλλου, Τούρκοι αξιωµατούχοι επεσήµαναν ότι η Άγκυρα βρίσκεται σ ε συζητήσεις µε Αµερικανούς συναδέλφους τους , ώστε η χώρα να αποκτήσει το αµυντικό σύστηµα Patriot, το οποίο οι Η ΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία ως εναλλακτική στους S-4 00. Επίσης, πρόσθεσαν ότι η
Γαλλία θα αναπτύξει τη συστοιχία SAMP, ένα σύστηµα α- ντιπυραυλικής άµυνας, που έχει κατασκευάσει η γαλλοϊ-ιταλική εταιρεία EUROSAM, κατά µήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας.
Το πολεμικό ναυτικό διασφαλίζει στήριξη στα πλοία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, συνταγματάρχης διαβιβάσεων Ταμέρ Ζιντζίρ. Ο Ταμέρ Ζιντζίρ σημείωσε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

“Προστατεύονται τα πραγματικά δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας και τα συμφέροντά μας μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ γύρω από την Κύπρο. Στο πλαίσιο της στήριξης που μπορεί να χρειαστούν τα πλοία μας που πραγματοποιούν δραστηριότητες έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας, οι τορπιλάκατοί μας, τα σκάφη του λιμενικού μας και τα υποβρύχιά μας μαζί με τα αεροσκάφη της ακτοφυλακής μας και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας συντονισμένα διασφαλίζουν στενή στήριξη”, ανέφερε.
Ο Ταμέρ Ζιντζίρ είπε ακόμη ότι κατά τις συναντήσεις που είχαν οι αντιπροσωπείες των τουρκικών Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 20-25 Μαΐου του 2019 στην Αθήνα και στις 18-20 Ιουνίου του 2019 στην Άγκυρα διασφαλίστηκε συμφωνία για εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). “Με τα μέτρα που αναπτύξαμε στις συναντήσεις και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένα κλίμα ασφάλειας στο Αιγαίο”, κατέληξε.

Share this post