Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τα στρατεύματα στην Κύπρο

Ερντογάν: Θα αυξήσουμε τα στρατεύματα στην Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης ή μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Σε μια περίοδο, που ο γ.γ. του ΟΗΕ κάνει διαβουλεύσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν κατηγορηματικός: «Ζητούν να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας. Να με συγχωρούν, εμείς δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτών μας εκεί αλλά αν χρειαστεί θα τον αυξήσουμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου, που αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει βάση στην Κύπρο είπε ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη μιας βάσης στην “ΤΔΒΚ”. Το να φθάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη είναι θέμα μερικών λεπτών. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια απόσταση. Συνεπώς δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε βάση εκεί .

“Αυτό αφόρα μόνο το ψυχολογικό σκέλος του θέματος. Η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Εμείς τα αποδεχθήκαμε όλα στο σχέδιο του Ανάν, όμως αυτοί ‘πούλησαν’ την συμφωνία. Άλλα υποσχέθηκαν για το δημοψήφισμα και άλλα έκαναν. Εμείς είπαμε ‘ναι΄ και αυτοί ¨όχι΄. Μετά τους πήραν στην ΕΕ και μας άφησαν έξω. Από δω και στο εξής εμείς θα εφαρμόζουμε τη δική μας ‘συνταγή’».

Χθες στην Αθήνα είχαν συνομιλίες για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος Αναστασιάδης για να συντονίσουν τα επόμενα βήματα των δύο κυβερνήσεων

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις ενέργειες και τα επόμενα βήματα στο κυπριακό ενόψει των επαφών τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Υποδεχόμενος τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας και ο κοινός σχεδιασμός για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έχει δημιουργήσει τις βάσεις στήριξης και αναγνώρισης αυτής της στάσης από τον διεθνή παράγοντα».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «η στενότατη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, έχει συμβάλει θετικά στη δημιουργία ευρύτερων περιφερειακών και διεθνών συμμαχιών».

 

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είπε ότι οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας και περιφερειακής ειρήνης, έχουν τη σημασία τους για την επίλυση του Κυπριακού και ευχήθηκε οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, στις επόμενες ημέρες, να είναι τέτοιες που θα υποβοηθήσουν την επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου.

Κοινή επιθυμία είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Αναστασιάδη, Πρόδρομος Προδρόμου. Τόνισε ότι η θέση της Λευκωσίας και της Αθήνας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις «πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο, στο οποίο είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά».

Επίσης, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι, προτού ξεκινήσει μία νέα διάσκεψη για την Κύπρο, « θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία».

Share this post