Ερντογάν: Στην Μεσόγειο είμαστε ιδιοκτήτες και όχι μουσαφίρηδες

Ερντογάν: Στην Μεσόγειο είμαστε ιδιοκτήτες και όχι μουσαφίρηδες

Η Τουρκία είναι μεσογειακή χώρα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εκδήλωση για την Ανατολική Μεσόγειο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας και της δικαιοσύνης, αντί των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να επιλυθεί με πολυδιάστατη προοπτική.

Δήλωσε επιπλέον πως «δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Έκανε δε λόγο για «προβοκάτσιες πίσω από οικονομικά συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Αρμενία «πρέπει να αποσυρθεί άμεσα από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν τα οποία έχει καταλάβει», εκφράζοντας εκ νέου τη στήριξή του στο Μπακού.

Ο κ. Ερντογάν είχε συντηρήσει τη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και το Σάββατο.

Καλίν: Νέο ξεκίνημα, αλλά μην τα περιμένει όλα η Ε.Ε. από την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως η Άγκυρα αντιμετωπίζει τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής ως ευκαιρία για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως είπε, «δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία».

 

Share this post