Ερντογάν: “Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας”!

Ερντογάν: “Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας”!

Ο Τσαβούσογλου προειδοποιεί την ΕΕ να μην επιβάλει κυρώσεις.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη μας. Είναι μία πόλη από εμάς», υποστήριξε  ο Τούρκος πρόεδρος,  Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο των νεο-οθωμανικών του ονείρων ο Ερντογάν , σε ομιλία του, θυμήθηκε τον Σουλεϊμάν τον  Μεγαλοπρεπή, ο οποίος , είπε, έχτισε την Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν   κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Επί αιώνες, οι πρόγονοί μας έδειξαν την ευλάβειά τους διατηρώντας την Ιερουσαλήμ σε μεγάλη υπόληψη και κάνοντας τη να ακμάσει. Είναι δυνατό να συναντήσει κανείς τα χνάρια της Οθωμανικής αντίστασης σε αυτή την πόλη την οποία αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε με δάκρυα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη δήλωση.

*Διαβάστε και το άρθρο της The Jerusalem Post, που αναφέρεται στο πως η Τουρκία χρησιμοποιεί παγκοσμίως τους Σύρους μαχητές

https://www.jpost.com/middle-east/what-is-turkeyss-agenda-using-syrian-fighters-globally-644372

Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και στα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, προειδοποιώντας την ΕΕ να μην επιβάλει κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση  για τις συζητήσεις περί υποβολής κυρώσεων είπε να μην «τολμήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μας επιβάλει κυρώσεις». Στη συνέχεια σημείωσε ένα τέτοιο βήμα «θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα και θα ενισχύσει μόνο την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Παράλληλα, μίλησε ακόμη μια φορά για διάλογο λέγοντας μάλιστα πως «είναι επείγον να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας».

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση και αναμένουμε από την ΕΕ να κάνει το ίδιο», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό. «Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Έστρεψε τα πυρά του για ακόμη μια φορά κατά της Ελλάδας: «Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. “Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Share this post