Ερντογάν : “Εμπιστευτείτε μας, σύντομα πάμε στο διάστημα”

Ερντογάν : “Εμπιστευτείτε μας, σύντομα πάμε στο διάστημα”

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τις επιδιώξεις της Τουρκίας, σχολίαζαν αξιωματούχοι

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Τα σχόλια των κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους εργαζόμενους στην Αμυντική Βιομηχανία Τουρκίας κινούνται στην ίδια γραμμή: Υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση της χώρας δεν θα επηρεαστεί, η θέλησή της δεν θα καμφθεί και ότι αντί να αποθαρρυνθεί η Κυβέρνηση από το να πετύχει τους στόχους της θα τους επιδιώξει με ακόμη περισσότερο ζήλο. Κάποιοι δε μιλούν για «απάντηση» στις ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι η τουρκική οικονομία είναι «προετοιμασμένη» για κάθε δοκιμασία.

Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η οικονομία της χώρας «είναι προετοιμασμένη για κάθε δύσκολη δοκιμασία, νέες εξελισσόμενες ευκαιρίες και διαφορετικά σενάρια». Παρά την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την πτώση της λίρας, ζήτησε «από τους πολίτες μου να είναι ήσυχοι και να μας εμπιστεύονται, να εμπιστεύονται τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την οικονομία μας, αγνοώντας αυτούς που συνεχώς εμποτίζουν με απαισιοδοξία».

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία διανύει μια περίοδο εντός της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία «ίσως θα γραφτεί στην Ιστορία» και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εισέλθει στην μετά-κορονοϊό εποχή ως ένας ισχυρός, ανθεκτικός και ανταγωνιστικός παγκόσμιος παίκτης». Υποσχέθηκε νέες πολιτικές «που θα αυξήσουν πολύ περισσότερο τα ποσοστά απασχόλησης σε όλες τις μερίδες της κοινωνίας, κυρίως τους νέους και τις γυναίκες» όπως είπε

Ως σημαντική καταγράφεται η ανακοίνωση Ερνογάν  —σύμφωνα με την κρατική TRT— ότι «με το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα είναι πολύ κοντά οι μέρες που η σημαία της χώρας μας θα κυματίζει πολύ πιο δυνατά στο διάστημα».

Σχετικά με τις κυρώσεις, τα πρώτα σχόλια των αξιωματούχων ακολούθησαν την ίδια γραμμή. Ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος επηρεάζεται πρώτος ως επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι στον στόχο της πλήρης ανεξαρτητοποιημένης αμυντικής βιομηχανίας υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

                                           Ο Ισμαήλ Ντεμίρ

Οποιαδήποτε απόφαση εναντίον μου ή της υπηρεσίας μας που λήφθηκε στο εξωτερικό», συνέχισε, «δεν θα αλλάξει τη στάση εμού προσωπικά και της ομάδας μου. Δεν θα εμποδίσει με κανένα τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, έγραψε στο twitter ότι «απορρίπτουμε πλήρως την απόφαση των ΗΠΑ» που «είναι ολοκληρωτικά αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας μας και το ιστορικό βάθος των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «καθώς έπεφταν βόμβες στο Κιλίς και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ αποσυναρμολογούσαν τους δικούς τους Patriot, εμείς αποκτήσαμε τους S-400 από τη Ρωσία για να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια και να καλύψουμε τις ανάγκες μας στην αεράμυνα. Ήταν το πιο φυσικό κυριαρχικό δικαίωμά μας να το πράξουμε». Σε άλλο του tweet ο κ. Τσελίκ είπε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα σύνορά της τα οποία είναι σύνορα του ΝΑΤΟ, όμως τα χαρακτήρισε και «σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν βρήκαν υποστήριξη, πρόσθεσε, για αυτό στράφηκαν στη Ρωσία και τώρα εκείνοι που δεν τη στήριξαν της επιβάλλουν κυρώσεις, οι οποίες θα εμποδίσουν τον διάλογο. «Η Τουρκία θα συνεχίσει στον δρόμο της, είναι αποφασισμένη. Θα προβούμε στα δικά μας βήματα ως απάντηση», κατέληξε.

Στην ίδια γραμμή ήταν και η τοποθέτηση του Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας, Φαχρεττίν Αλτούν, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον αγώνα μας ενάντια στους τρομοκράτες και σε τρίτα μέρη, που επιδιώκουν τις —κατά τα συμφέροντά τους— ατζέντες τους στη γειτονιά μας. Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πάρα πολύ σημαντική για να θυσιάζεται για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους και για να καθησυχάζει τα αντι-τουρκικά λόμπι».

 

O Ιμπραήμ Καλίν

Σημειώνεται ότι παρόμοιες αναρτήσεις έκαναν  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο υφΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν κ.ά.

 

Share this post