Ερντογάν: “Δείξαμε την δύναμη μας χωρίς να διστάσουμε”

Ερντογάν: “Δείξαμε την δύναμη μας χωρίς να διστάσουμε”

*Για “εχθρότητά της κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας” κατηγορεί το τουρκικό ΥΠΕΞ την Ελλάδα

*Cumhuriyet: Προσβολή στον Κεμάλ το «κήρυγμα» που ακούστηκε στην Αγία Σοφία

Στην Αμάσεια του Πόντου, όπου πολλοί Αρμένιοι και Έλληνες απαγχονίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου  και ο Κεμάλ Ατατούρκ οργάνωσε το τουρκικό εθνικό κίνημα βρέθηκε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Μιλώντας στα εγκαίνια οδικού δικτύου ο Ερντογάν δήλωσε: “Δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας”. 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σχετικά με τα βήματα που κάναμε στο θέμα της χρήσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πέραν κάποιων φαινομενικών αντιδράσεων γενικά γίνονται αποδεκτά με σεβασμό».

Άλλωστε,  ανέφερε, “γνωρίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες η αιτία που κάποιες χώρες προκαλούν μεγάλο θόρυβο, δεν είναι η Αγία Σοφία και η ανατολική Μεσόγειος αλλά στην πραγματικότητα το τουρκικό έθνος και η παρουσία των μουσουλμάνων σε αυτή την περιοχή” 

Σε άλλο σημείο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ,  ο Ερντογάν δήλωσε ότι :«από το Ιράκ στη Συρία, από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο, όπου υπάρχει απειλή εναντίον της χώρας μας πήγαμε, δείξαμε την δύναμη και την αποφασιστικότητά μας χωρίς να διστάσουμε».

Επίσης, ισχυρίστηκε  ότι «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στο έδαφος, τους φυσικούς πόρους κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανένα να απλώσει χέρι στα συμφέροντά μας και το δίκαιό μας».

Είμαστε έτοιμοι, είπε,  να αξιολογήσουμε και να διαπραγματευτούμε κάθε δίκαιη ηθική πρόταση. “Την απάντησή μας ενάντια στις επιμονές και τους παλληκαρισμούς τη δείχνουμε άλλωστε στο πεδίο της δράσης. Εάν χρειαστεί δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και περισσότερα», πρόσθεσε.

ΕΞΑΛΛΟΥ, σύμφωνα με συνεργάτη μας από την Κωνσταντινούπολη,  σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα με “πρόσχημα την αντίδρασή της για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανική προσευχή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την εχθρότητά της κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας” . Το τουρκικό ΥΠΕΞ , σύμφωνα με την ανακοίνωση καταδικάζει ” έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου που με τις εχθρικές δηλώσεις τους υποκίνησαν τον λαό και επέτρεψαν να καεί η ένδοξη σημαία μας στη Θεσσαλονίκη. Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ξανά το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, έπαθαν ξανά παραλήρημα. Αυτά τα κεφάλια του ρατσισμού που δεν έχουν πάρει το μάθημα που έπρεπε από την ιστορία και αυτοί που δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας πρέπει να θυμούνται καλά τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα η οποία δεν κατάφερε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντικό όνειρο πια και να απαλλαγή από αυτό χτύπημα”. 

Αναφέρεται ακόμη ότι “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της οποία η καταπίεση ενάντια στις μουσουλμανικές τουρκικές μειονότητες καταγράφονται στι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η οποία παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στο έδαφός της και που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της”.

“Καμιά χώρα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το πως θα κάνει χρήση της εθνικής της κυριαρχίας. Η Αγία Σοφία η οποία άνοιξε για μουσουλμανική προσευχή με την βούληση του τουρκικού έθνους, όπως και τα άλλα πολιτιστικά μας περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην Τουρκία και με θα είναι για πάντα ιδιοκτησία μας υπό την προστασία μας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία είναι στη βάση των απαιτήσεων και στο πνεύμα της Σύμβσης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972. Σύμφωνα με την δέσμευση της Τουρκίας σε όλα τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, το τέμενος της θρησκείας της ειρήνης του Ισλάμ Αγία Σοφία  η οποία αγκάλιασε όλες τις θρησκείες θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή και από δω και πέρα για όλους”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

Η χθεσινή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τέμενος απασχολεί όλα τα τουρκικά μέσα που αναφέρονται σήμερα σε μία ιστορική μέρα για του Τούρκους.

 

Εξαίρεση αποτελεί , σύμφωνα με την Deutsche Welle η φιλικά προσκείμενη στην αντιπολίτευση εφημερίδα Cumhuriyet (Τζουμχουριγιέτ) που στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Προσβολή στον Κεμάλ», αναφερόμενη στην ομιλία του προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων και ανώτατου ιμάμη Αλί Ερμπάς, που από το μινμπάρ και κρατώντας το οθωμανικό ξίφος στα χέρια, είπε ότι “όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας είναι καταραμένος”.

Επίσης στην ίδια εφημερίδα στην πρώτη σελίδα δημοσιεύεται η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία για λόγους απολύμανσης, όπως τους ανακοινώθηκε.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία.

Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορωνοϊό όταν πρόκειται για την προσευχή στην Αγία Σοφία.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Deutsche Welle

 

 

Share this post