Ερντογάν: “Ανεπαρκής” η γαλλική και ελληνική ηγεσία. (ΦΩΤΟ)

Ερντογάν: “Ανεπαρκής” η γαλλική και ελληνική ηγεσία. (ΦΩΤΟ)

 Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την πολεμική ρητορική

«Στους εχθρούς μας λέμε ‘‘ελάτε να σας δούμε’’», είπε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή απονομής διπλωμάτων στρατιωτικής σχολής. Παράλληλα, χαρακτήρισε την ηγεσία της Γαλλίας και της Ελλάδας «ανεπαρκή» και διατήρησε ψηλά τους τόνους, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η φράση του προέδρου Ερντογάν  ήταν : «Γνωρίζει ο ελληνικός λαός και ο γαλλικός λαός τι πρόκειται να πάθουν λόγω της ανεπαρκούς ηγεσίας τους;».

 

Ο κ. Ερντογάν είπε, επίσης, ότι αυξάνονται οι απειλές εναντίον «των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στην περιοχή, με πρώτη τη Μεσόγειο και το Αιγαίο».

ΕΞΑΛΛΟΥ , μιλώντας σε εκδήλωση για την 98η επέτειο της  ‘Ημέρας της Νίκης’ ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε  ότι «η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στην γλώσσα των απειλών, του εκφοβισμού και του εκβιασμού, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2023 η Τουρκία θα είναι «ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη, πιο ευημερούσα χώρα από οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική άποψη».

Η «Ημέρα της Νίκης» είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές εορτές στην Τουρκία, κατά  την οποία τιμάται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων, στη μάχη, που διεξήχθη στις 30 Αυγούστου του 1922 στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας, με ήττα του ελληνικού στρατού.

Με την ευκαιρία της επετείου ο Ερντογάν μετέβη στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα. 

Συνοδευόταν  από τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül, τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu, τον Υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak, τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας Ziya Selçuk, τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu , τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιούλερ και άλλους . 

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Αύγουστος Ατατούρκ, είμαστε στην παρουσία σας ως μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της συνάντησης του 2020. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να οδηγήσουμε  την Τουρκική Δημοκρατία, την οποία ιδρύσατε και μας εμπιστευτήκατε , στους στόχους της για το 2023. Οι ιστορικές επιτυχίες που έχουμε επιτύχει σε διάφορα μέτωπα από τη Συρία έως τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποδεικνύουν δύναμη της χώρας μας και τις δυνατότητες του στρατού μας. Με την υψηλή πειθαρχία, την αίσθηση του καθήκοντος, την αποτροπή και τις εξαιρετικές ικανότητές τους, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να ενεργούν ως η ασπίδα   της ασφάλειας και της συνέχειας της χώρας μας εναντίον των κακοποιών. Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό μου, Θυμάμαι την Εξοχότητά σας και τους ηρωικούς μας μάρτυρες με έλεος.  Αναπαύσου εν ειρήνη!”

Σε ομιλία του αναφέρθηκε σε “εισβολείς” , υποστηρίζοντας : «δεν αποτελεί σύμπτωση πως εκείνοι που προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και εκείνοι που προσπάθησαν να εισβάλλουν στη χώρα μας, πριν από έναν αιώνα, είναι οι ίδιοι εισβολείς».

Ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και εταίρος στην τουρκική κυβέρνηση,  Ντεβλέτ  Μπαχτσελί, αφού δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία και χαρακτήρισε ως «κάλεσμα για Σταυροφορία» την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα έθεσε θέμα κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα,  λέγοντας πως είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους», είπε ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν.

Σε παρόμοιους τόνους ήταν και οι τοποθετήσεις του Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απευθύνθηκε και στις Βρυξέλλες —μετά και την  τοποθέτηση της καγκελαρίου Μέρκελ περί αλληλεγγύης στην  Αθήνα — ζητώντας τους «να είναι δίκαιες».

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό  έστειλε την τρίτη τάξη των δοκίμων του να σχηματίσουν με τα κορμιά τους την λέξη «Μavi Vatan»,  δηλαδή «Γαλάζια Πατρίδα» στο ελικοδρόμιο του πλοίου,  με το οποίο έφτασαν δίπλα στο Oruc Reis ,  το οποίο συνεχίζει να πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και , όπως δήλωσε ο M. Τσαβούσογλου, θα συνεχίσει να το κάνει για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον.

H εφημερίδα Yeni Safak,  αναφέρει ότι οι πλοίαρχοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έχουν εξουσιοδοτηθεί ακόμα και να ανοίξουν πυρ σε περίπτωση εμπλοκής με ελληνικά πλοία.

«H ευθύνη ανήκει στον καπετάνιο του πλοίου να ανοίξει ανοίξει πυρ», αναφέρει συγκεκριμένα η Yeni Safak, δευκρινίζοντας ότι «εφόσον σημειωθεί οποιαδήποτε παρενόχληση του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων η Τουρκία έχει απελευθερώσει εντελώς τους κανόνες εμπλοκής, δίνοντας το ελεύθερο στους κυβερνήτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να απαντήσουν άμεσα, χωρίς προσυνεννόηση με την το γενικό επιτελείο».

Η ίδια εφημερίδα γράφει  ότι «H Mέρκελ υποστηρίζει τις απίστευτες αξιώσεις των Ελλήνων. Ξέχασε το ρόλο του διαμεσολαβητή και πήρε το μέρος της Αθήνας». Επίσης, γράφει ότι “Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί. Ο Ερντογάν είναι έτοιμος, γιατί είναι ήδη σε πόλεμο”.

Φωτ.: Τουρκική Προεδρία και τουρκικό ΥΠΑΜ

Share this post