Ερντογάν: Προσγείωση στο φεγγάρι με έναν υβριδικό πύραυλο, που θα εκτοξευτεί σε τροχιά στο τέλος του 2023
*Οι λέξεις αστροναύτης και κοσμοναύτης (astronot και kozmonot στην τουρκική) θα αντικατασταθούν με άλλες λέξεις τουρκικής ρίζας. *Το 2028 η Τουρκία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, έναν οδικό χάρτη που βασίζεται σε ρεαλιστικούς και ανταγωνιστικούς στόχους, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το Anadolu.
“Το εθνικό διαστημικό μας πρόγραμμα θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κούρσα του διαστήματος”, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην Άγκυρα.
Την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Turkish Space Agency – TUA), πρόσθεσε. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο για τα διαστημικά ταξίδια στον πολιτισμό της που προώθησε την δικαιοσύνη, τα χρηστά ήθη και την ειρήνη στον κόσμο για αιώνες, ανέφερε ο Ερντογάν.
Το πρόγραμμα ορίζει τις στρατηγικές και τους στόχους της Τουρκίας σε ορίζοντα 10 ετών. “Η βασική και πιο σημαντική αποστολή του προγράμματος είναι να γίνει επαφή με το φεγγάρι με την συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους [2023]”, δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο στόχος αυτός θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια: στο πρώτο στάδιο θα πραγματοποιηθεί μια προσγείωση στο φεγγάρι με έναν υβριδικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί σε τροχιά στο τέλος του 2023 μέσω διεθνών συνεργασιών.
“Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, θα βρισκόμαστε μεταξύ των χωρών που έχουν καταφέρει να φτάσουν στο φεγγάρι και θα συλλέξουμε τις αναγκαίες πληροφορίες για το δεύτερο στάδιο της αποστολής”, πρόσθεσε.
Στο δεύτερο στάδιο το 2028 η χώρα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους, ανέφερε. “Πραγματοποιώντας μια ελεγχόμενη προσγείωση στην επιφάνεια του φεγγαριου, θα είμαστε από τις λίγες χώρες που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν επιστημονικές δραστηριότητες εκεί”.
Στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος, η Τουρκία σχεδιάζει να διαμορφώσει ένα περιφερειακό σύστημα εντοπισμού θέσης και χρονοπροσδιορισμού. Με αυτό το σύστημα, το οποίο θα δημιουργηθεί με καινοτόμες μεθόδους με τη χρήση δορυφόρων και συστημάτων εδάφους, η Τουρκία θα σταματήσει την εξάρτηση της από ξένες δυνάμεις, ανέφερε ο Ερντογάν.
“Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των δικών μας εφαρμογών δορυφορικής πλοήγησης για την άμυνα, τον γεωργικό τομέα, την αστική ανάπτυξη και τα αυτόνομα οχήματα”, δήλωσε.
“Τελικός στόχος του προγράμματος είναι να στείλουμε έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα στο πλαίσιο μιας ερευνητικής αποστολής”, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι 2,1 δισ. τουρκικές λίρες (σχεδόν $300 εκατ.) έχουν διατεθεί τα τελευταία 18 χρόνια σε 56 διαφορετικά έργα που καλύπτουν τομείς όπως οι δορυφόροι, το διάστημα, τα συστήματα εκτόξευσης και ο διαστημικός εξοπλισμός.
Καθώς η χώρα θα αναπτύσσει νέες τεχνολογίες θα διασφαλίσει την ασφάλεια των συστημάτων της μέσω του ειδικού λογισμικού που θα αναπτύσσουν Τούρκοι μηχανικοί, πρόσθεσε ο Ερντογάν. “Έχουμε αναπτύξει πολλά κρίσιμα συστήματα, όπως διαστημικές κάμερες υψηλής ανάλυσης, υπολογιστές πτήσης νέας γενιάς και λογισμικό, κατευθυνόμενες κεραίες και άλλα”, πρόσθεσε.
Αντικατάσταση λέξεων
Με την αίσθηση πως κάθε τι ελληνικό θα πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτώ, επιχειρούν να αντικαταστήσουν τις λέξεις αστροναύτης (astronot στην τουρκική) και κοσμοναύτης (kozmonot στην τουρκική) με άλλες λέξεις, τουρκικής ρίζας.
“Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος”, είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Επίσης δήλωσε ότι πως “ο πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στο φεγγάρι έως το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας”.
Ο υπέρ-εθνικιστής, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, επικεφαλής του κόμματος ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη αστροναύτης στο τουρκικό λεξιλόγιο από τη λέξη “τζατζάμπεης” (Caca-bey). Ο Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης), ήταν εμίρης της βυζαντινής Ιουστινιανούπολης, που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Κίρσεχίρ. Ο εμίρης έζησε τον 13ο αιώνα, έχτισε πολλά μεντρέσε (ισλαμικά σπουδαστήρια) και είχε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών των σπουδαστηρίων λειτούργησε ως κέντρο αστρονομίας. O μεγάλος μουσουλμάνος Πέρσης ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί, σε μία επιστολή του μιλά με πολύ καλά λόγια για τις αρετές του εμίρη. Ο Τζατζά μπέης πέθανε πολεμώντας τους Βυζαντινούς το 1301.
Με πληροφορίες από AA, Daily Sabah, “Καθημερινή” Αθηνών