Ερντογάν προσέλαβε κι άλλους λομπίστες να πιέσουν τον Μπάιντεν για τα F-35

Ερντογάν προσέλαβε κι άλλους λομπίστες να πιέσουν τον Μπάιντεν για τα F-35

Η Τουρκία προσέλαβε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση, ώστε να επανενταχθεί η χώρα στο αμερικανικό πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35, αφού η συμμετοχή της σ’ αυτό ανεστάλη, επειδή αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η συμφωνία με την εταιρία φαίνεται από συμβόλαιο, το οποίο κατατέθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει το Reuters.

Τώρα, επί κυβέρνησης Μπάιντεν,  η Τουρκία προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με ένα συμβόλαιο έξι μηνών ύψους 750.000 δολαρίων, η ισχύς του οποίου αρχίζει αυτόν τον μήνα, για να της προσφέρει «συμβουλές στρατηγικής και πρόσβασης» στις αρχές των ΗΠΑ .

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η αποβολή της από τον πρόγραμμα ήταν άδικη και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν η SSB και οι τούρκοι εργολάβοι για να παραμείνουν μέσα στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος Μαχητικού (Joint Strike Fighter Program) λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους υφιστάμενους πολύπλοκούς γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», αναφέρεται στο συμβόλαιο.

Mε πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Share this post