Ερντογάν: ‘‘Περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία”

Ερντογάν: ‘‘Περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία”

  Το πρωτότυπο του μαχητικού ΚΑΑΝ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. 
Πανηγυρική ήταν σήμερα  η προεκλογική ομιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αφιόν Καραχισάρ, μετά την ανακοινωθείσα ως επιτυχημένη παρθενική πτήση του τουρκικού μαχητικού ΚΑΑΝ, ο σχεδιασμός του οποίου ξεκίνησε το 2020 και τεχνολογικά παρουσιάζεται ως 5ης γενιάς —δηλαδή καλύτερο από τα γαλλικά Rafale και ισότιμο των αμερικανικών F35, που σχεδιάζονται και τελειοποιούνται σχεδόν 20 χρόνια.
«Η Τουρκία άφησε πίσω της άλλο ένα κρίσιμο στάδιο στην πορεία της προς την παραγωγή του δικού της αεροσκάφους πέμπτης γενιάς», τόνισε ο Πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, τονίζοντας την εξής φράση: «Σήμερα ζήσαμε μια ακόμα περήφανη ημέρα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία: Σήμερα το πρωί το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση».
Αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης που δεν πίστεψε ότι θα πραγματωθεί το έργο, ανέφερε πως «οι επιλογές όσων έχουν χάσει την πορεία τους αφορούν τους ίδιους. Εμείς επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Το κάναμε και συνεχίζουμε».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Παρά τους καημένους χωρίς αυτοπεποίθηση, παρά τη δυσπεψία εκείνων που έλεγαν πως μοιάζει ‘με σώμα καλοριφέρ’, παρά τους δωσίλογους που από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υπονομεύσουν το ΚΑΑΝ, το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος έσμιξε σήμερα με τους αιθέρες. Ο Κύριος μου να ευλογεί όλους όσοι συνέβαλαν. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υπόλοιπες δοκιμές του KAAN μας, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Την επόμενη περίοδο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε κι άλλα καλά νέα στο έθνος μας για την αμυντική βιομηχανία».
Απευθυνόμενος δε στο συγκεντρωμένο πλήθος ρώτησε: «Το βλέπετε το KAAN, έτσι; Να δείτε τι άλλο θα έρθει ακόμη… Και πού ‘στε ακόμη… Να δείτε τι άλλο έρχεται…»
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε και προεκλογικά μηνύματα με αναφορές στην ιστορία του “Μικρασιατικού πολέμου”. Το Αφιόν, “που έγραψε έπος με την υπεράσπιση της πατρίδας στον εθνικό αγώνα, σήμερα γράφει ένα νέο έπος προστατεύοντας την εθνική βούληση», είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. «Τώρα θέλω να φωνάξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε από εδώ, ώστε να μη μείνει κανείς που δεν θα σας ακούσει από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι; Είμαστε έτοιμοι πολίτες του Αφιόν για τον Τουρκικό Αιώνα στις 31 Μαρτίου;» είπε, με τους υποστηρικτές του να τον επευφημούν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας,  το πρωί το αεροσκάφος ΚΑΑΝ πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση. Το πρωτότυπο του μαχητικού απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μούρτεντ της Άγκυρας.Η KAAN, η οποία επέστρεψε με επιτυχία στη βάση της μετά από πτήση 13 λεπτών στην Άγκυρα, αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο στην εθνική αμυντική βιομηχανία.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για δικινητήριο αεροσκάφος τεχνολογίας Stealth χαμηλής ορατότητας που σχεδίασε η Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (με υπεργολάβο στο έργο τη βρετανική BAE Systems), μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35. Σχεδιάζεται να ενταχθεί στο δυναμικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το 2028.

Share this post