Ερντογάν : Ο σύγχρονος Δον Κιχώτης

Ερντογάν : Ο σύγχρονος Δον Κιχώτης

Θα τον ζήλευε και ο Θερβάντες!

*Του Αλέκου Παπαδόπουλου

Ανυπομονεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το ομολογεί με κάθε αφορμή και ευκαιρία, πόσο πολύ καρτερεί να έρθει η πολυπόθητη μέρα, που θα μπορεί να παρεμβαίνει και νόμιμα πλέον στα οικονομικά της χώρας. Θα μπορεί να ελέγχει ακόμη και την Κεντρική Τράπεζα, καθορίζοντας αποκλειστικά με δικά του κριτήρια, μαζί με όλα και τα βασικά επιτόκια και ίσως, ίσως και αυτήν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται και τον παρακολουθούν, θα θυμούνται σίγουρα, πως προτού όπως ισχυρίζεται δολάριο και ευρώ…. συμμαχήσουν εμφανώς κατά του τουρκικού νομίσματος…. αντιληφθείς!! αυτός…. τα τεκταινόμενα, δεν είχε διστάσει να ισχυρισθεί ότι “τα πράγματα έφθασαν εκεί που έφθασαν, απλά και μόνον επειδή δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας”.

 


Σήμερα δολάριο και ευρώ διαψεύδουν καθημερινά τις όποιες θετικές προβλέψεις και ενώ προχωρούν, ακάθεκτα, χέρι με χέρι, προς νέα όρια, είναι πολλοί και αυτοί που χωρίς να έχουν αντιπολιτευτικές προθέσεις, προβλέπουν την ισοτιμία με το δολάριο στις 7 λίρες. Και μάλιστα τους αμέσως επόμενους μήνες, ιδίως αν επικρατήσει ο ίδιος στις εκλογές. Γεγονός είναι εξ άλλου, ότι όσο και αν θέλει κανείς, να δει γεμάτο το μισοάδειο ποτήρι που απεικονίζει τη σύγχρονη τουρκική οικονομία, διαψεύδεται τεκμηριωμένα από τον πληθωρισμό που καλπάζει ακράτητος, καθώς και από τους συγγενικούς δείκτες τιμών, που πειθήνια τον ακολουθούν και τόσο πολύ είχαν ταλαιπωρήσει παλαιότερα την τουρκική οικονομία.
Αλλά και προ ημερών ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αγγλία, που έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, αδύναμοι να εξηγήσουν άλλως πως το εσπευσμένο αυτό ταξίδι παραμονές των τόσο σημαδιακών για αυτόν και για την χώρα του προεδρικών εκλογών, συσχέτισαν δε παράλληλα με το Κυπριακό, εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά ως αδιαφιλονίκητος νικητής την 24 Ιουνίου, υπογράμμισε δε και πάλι, ότι στο άμεσο μέλλον ο λαός θα γνωρίζει ποιον θα ενοχοποιεί για όποια τυχόν λάθη, εφόσον ένας θα είναι ο ρυθμιστής όλων των θεμάτων αρμοδιότητας της εκτελεστικής εξουσίας.
Όποια εν τούτοις και αν είναι τα επιχειρήματα, όποια και τα προσχήματα, είναι εμφανές ότι η Τουρκία εγκυμονεί δυσοίωνες οικονομικές εξελίξεις, ήδη δε πρώτος ο οικοδομικός τομέας, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη κάθε οικονομίας και ανθούσε επί σειρά ετών, να παρουσιάζει σήμερα συμπτώματα “φούσκας” και να εκπέμπει επίπονα και επανειλημμένα το σήμα του κινδύνου. Χιλιάδες είναι τα απούλητα. Μονοκατοικίες, ντούμπλεξ και διαμερίσματα σε τεράστια πολυτελή οικοδομικά συγκροτήματα, σε όλες τις περιοχές της Κωνσταντινουπόλεως αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις, καθώς και σε τουριστικά θέρετρα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με χρεοκοπία κολοσσοί κατασκευαστές και η ασυνέπεια των κατασκευαστικών εταιρειών απέναντι των τραπεζών, να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ευρωστία τους.
Ανεπαρκείς αποδεικνύονται εξ άλλου οι τακτικές παρεμβάσεις και της Κεντρικής Τράπεζας, που πρόσφατα για να αντιμετωπίσει τις μισθοδοτικές ανάγκες του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του μπουναμά που έταξε η Κυβέρνηση στους υπαλλήλους, προφανώς για προεκλογικό δόλωμα, έθεσε σε κυκλοφορία άλλα 10 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν νόμισμα να φθάσει τα 134 δισεκατομμύρια από 38.340.278.128.30 που κυκλοφορούσαν τον Ιανουάριο του 2009, στο πλαίσιο εννοείται μια τακτικής, απατηλής κάλυψης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, αλλά και παράλληλα συνεπούς προάγγελου διόγκωσης του πληθωρισμού, με όλα τα επακόλουθα.

*Ο Αλέκος Παπαδόπουλος σε νεαρότατη ηλικία υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ”, που εκδιδόταν στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την μετοίκησή του στην Αθήνα ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο “ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ”. Επίσης, είναι συγγραφέας βιβλίων. – Tα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τις απόψεις του συγγραφέα τους.

Share this post