Ερντογάν: Μετά το Αφρίν έχουν σειρά και άλλες πόλεις

Ερντογάν: Μετά το Αφρίν έχουν σειρά και άλλες πόλεις

Την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες (Ελεύθερος Συριακός Στρατός ‘FSA’), σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, μετά το Αφρίν, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την Κυριακή το Αφρίν τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την υποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Η Μουνμπίζ, δυτικά του Ευφράτη, αναμένεται να είναι ο επόμενος στόχος Τουρκίας – FSA, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση, καθώς εκεί σταθμεύουν και Αμερικανοί στρατιωτικοί, ως συνεργάτες των YPG και άλλων δυνάμεων στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία όμως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Κατά την επίσκεψη που προγραμματίζει στη Ουάσιγκτον ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συζητήσει το θέμα με τον νέο ομόλογό του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέι. Η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση και προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς να την αντιμετωπίσουν όπως το ΡΚΚ.
Εντωμεταξύ η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την «τουρκική εισβολή», όπως την χαρακτήρισε, στο Αφρίν, αξιώνοντας την «άμεση απόσυρση» των στρατευμάτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana. «Η ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ελέγχουν πλέον το Αφρίν είναι παράνομη», αναφέρει η Δαμασκός, σε επιστολές της προς τον ΟΗΕ. «Η Συρία αξιώνει οι δυνάμεις εισβολής να αποσυρθούν αμέσως από τα συριακά εδάφη που κατέλαβαν», καταλήγει.
Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Πενταγώνου
Από πλευράς των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν δύο ανακοινώσεις, μία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μία από το Πεντάγωνο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στις ανησυχίες που δικαίως έχει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Ταυτόχρονα, είμαστε δεσμευμένοι στους εταίρους μας, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις’, οι οποίες αντιστέκονται στο Da’esh» (σ.σ. ISIS). Για τις εξελίξεις στο Αφρίν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει τα εξής: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις ειδήσεις που ήρθαν το τελευταίο 48ωρο από το κέντρο της πόλης Αφρίν. Διαπιστώνεται ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και οι στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από αυτήν αποτέλεσαν απειλή για την πλειονότητα του πληθυσμού, οι οποίοι είναι Κούρδοι. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κατάσταση της περιοχής, η οποία προκαλεί ανησυχίες».
Ο δε εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ρόμπερτ Μάνινγκ εξέφρασε την προσμονή ότι η Τουρκία δεν θα διευρύνει τις εκτός συνόρων [στρατιωτικές] επιχειρήσεις της. Ο κ. Μάνινγκ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν από τη Μουνμπίζ τις δυνάμεις τους.
Απάντηση Άγκυρας
Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χαμί Άκσοι, αντιδρώντας στα όσα εξέφρασε η ομόλογός του των ΗΠΑ Χέδερ Νόερτ, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Διαπιστώνεται ότι οι Αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν δυστυχώς κατανοήσει τον στόχο και την σημασία της επιχείρησης ‘Κλάδος Ελαίας’. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Η επιχείρηση αυτή δεν έχει επ’ ουδενί ως στόχο της τον άμαχο πληθυσμό, αντίθετα, στοχεύει στο να λυτρώσει τους άμαχους από τις πιέσεις και την κυριαρχία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης». Όλα τα μέτρα για την προστασία των αμάχων έχουν ληφθεί, κατέληξε.

Μηνάς Βασιλειάδης  (με πληροφορίες Reuters, Doğan, ΑΠΕ)

Share this post