Ερντογάν και Ιμάμογλου

Ερντογάν και Ιμάμογλου

ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.

 

Του Αλέκου Παπαδόπουλου

Έγκαιρα έφθασε στη Ρώμη. Έγκαιρα κατευθύνθηκε και προς το Βατικανό. Παρ΄ολίγο όμως, να μην έβλεπε τον Πάπα μολονότι είχε κάθε δικαίωμα και λογικά κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το δικαίωμα του αυτό. Ο λόγος για τον νέο Μητροπολιτικό Δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος άσχετα βέβαια με τη Ρώμη, τον Πάπα και το Βατικανό, παρότι πλειοψήφησε όμως στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, παρότι ασυζητητί είχε εκλεγεί Δήμαρχος, η εκλογή του, επί 17 μέρες αμφισβητείτο με διάφορα ήξεις αφήξεις και μόνον όταν εξαντλήθηκαν τα επιχειρήματα της πρώτης φάσης, του επετράπη να καταλάβει τον πολυπόθητο θώκο. Ωστόσο σα Δαμόκλειος σπάθη συνεχίζει να αιωρείται πάνω από το κεφάλι του η εκκρεμούσα απόφαση του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου. Όχι για να υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερομένους ότι η δικαιοσύνη κείται υπεράνω όλων αλλά παραδόξως, το αντίθετο. Και συγκεκριμένα για να επιβάλει ίσως, τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο μιας άνωθεν υπαγορευμένης απόφασης, που θα υποχρεωθεί τελικά να/αν λάβει.
Το όλο θέμα, πράγματι πολυσύνθετο, εξακολουθεί να αποτελεί δίλημμα και να απασχολεί τον Τούρκο Πρόεδρο να διατηρείται δε, ακριβώς λόγω της ιδιομορφίας του αυτής, μεταξύ των πρώτων στην ατζέντα του. Από την Πόλη, τη βασιλίδα των πόλεων και ως Δήμαρχος της είχε ξεκινήσει ο Ερντογάν το 1993 την πολιτική του σταδιοδρομία. Και έκτοτε, επί τόσα χρόνια, ως δήμαρχος εκλέγονταν πάντοτε αυτός που υποδείκνυε. Προληπτικός δε όπως πιστεύεται ότι είναι, προβληματίζεται σήμερα μη τυχόν και η συγκεκριμένη ήττα αποτελέσει την απαρχή του τέλους της παντοδυναμίας του. Ανησυχεί μη και ο άσημος μέχρι προχθές Ιμάμογλου, που πρόβαλε από το πουθενά, από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελιχθεί βαθμηδόν σε επικίνδυνο αντίπαλο του για τον Προεδρικό θώκο, όπως και τον επευφημούσαν άλλωστε, ως Πρόεδρο του αύριο οι οπαδοί του το βράδυ της 31ης Μαρτίου, όταν και από τα πρώτα αποτελέσματα είχε αρχίσει να διαφαίνεται η ήττα του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Μπιναλή Γιλντιρίμ , τον οποίο ως γνωστό, ο ίδιος είχε επιλέξει ως φαβορί.
Οι λόγοι όμως που προβληματίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο δεν είναι μόνο συναισθηματικοί, δεν είναι λόγοι γοήτρου. Είναι και συμφερον-τολογικοί, ακόμη και λόγοι ηθικής τάξης, δεδομένου ότι ο πράγματι υπέρογκος προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινουπόλεως ύψους 23 δισεκατομμυρίων 800 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας, που ενοποιημένος με τους προϋπολογισμούς των υπαγομένων σε αυτόν περιφερειακών Δήμων, πλέον του προϋπολογισμού των διαφόρων Δημοτικών Επιχειρήσεων θα φθάσει τα 58 δισεκατομμύρια 801 εκατομμύρια, αποτελούσε μέχρι τούδε, λάθρα βέβαια , τον πρωτεύοντα χρηματοδότη, τον ακάματο βηματοδότη του Κόμματος της Εξουσίας.
Το ανερχόμενο σε δεκάδες χιλιάδες προσωπικό, συγκάλυπτε μέχρι τούδε μέγιστο αριθμό παράνομων διορισμών εγκάθετων του Κόμματος του, πολλοί από τους οποίους είχαν μόνιμο κατοικία ακόμη και σε άλλες πόλεις. Το αυτό συνέβαινε και με τα 2000 αυτοκίνητα που ενώ κυκλοφορούν με πινακίδες του Δήμου, εκατοντάδες από αυτά εξακολουθούν να εξυπηρετούν ιδιώτες. Εν ολίγοις ο μεγάλος κορβανάς του στον οποίο εισέρρεαν ανελλιπώς οι εισπράξεις πολλών δημοσίων υπηρεσιών που ενώ θα έπρεπε να αποδίδουν κέρδη, ή έστω να ισοφαρίζουν. Αφενός με τις ποικίλες παροχές στο κοινό, για να γίνεται αγαπητό το κράτος και αφετέρου με την αλλοπρόσαλλο διοίκηση, από κερδοφόρες είχαν καταντήσει αιμορραγούσες. Επίκαιρο και το σχετικό βιβλίο του δημοσιογράφου Aykut Küçükkaya , που κυκλοφορεί τις μέρες αυτές υπό τον τίτλο ” Και τι δεν έχει γίνει “ και αποκαλύπτει αν όχι όλα, οπωσδήποτε όμως πολλά από όσα έχουν συμβεί στα παρασκήνια τα τελευταία ιδίως χρόνια στους Δήμους όπου οι Δήμαρχοι προέρχονταν από το Κόμμα της Εξουσίας και τα οποία με κανένα λόγο θα επιθυμούσε να επισημοποιηθούν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζω ότι ο Küçükkaya   είναι αυτός που το 2013 με ένα άλλο βιβλίο του είχε φέρει στη δημοσιότητα τα σκάνδαλα του γιού του Προέδρου, το οποίο βιβλίο ως επόμενο, έτυχε τότε μεγάλης απήχησης.
Και βέβαια αν το θελήσει ο Πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει την εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου. Και βέβαια αν το θελήσει μπορεί να τον σηκώσει από τον προεδρικό θώκο προτού ακόμη καλοστρωθεί. Εννοείται όχι νόμιμα. Νομιμοφανώς όμως !! Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα. Ποιός, ποιοί θα τολμούσαν να πουν όχι στον παντοδύναμο μονάρχη….Οι νόμοι και οι υποχρεώσεις είναι πάντοτε για τους απλούς πολίτες. Παντού είναι για το λαό. Οι υφιστάμενοι θα μπορούσαν επομένως και στην προκειμένη περίπτωση να βρουν ένα πάτημα, να σοφισθούν ένα πρόσχημα για να αποφανθεί το “Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο” την εκ νέου διενέργεια των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπως και θα γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Λιγότερες όμως σημαίνουσες από αυτήν.
Αλλά ποιός… θα μπορούσε να του εγγυηθεί ένα νικηφόρο αποτέλεσμα κατά την επανάληψη των εκλογών όταν και αυτός ακόμη ο Μπιναλή Γιλντιρίμ , ο ηττημένος υποψήφιος στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραστήσει για 2η φορά και τόσο σύντομα μάλιστα την Ιφιγένεια εν Ταύροις έστω και αν αγνοεί την ιστορία της. Όταν πρόσωπα που ανήκουν στο στενό του περιβάλλον του ομολογούν και αυτοί ότι δεν αποκλείεται πηγαίνοντας για μαλλί να βγουν κουρεμένοι και ο Εκρέμ Ιμάμογλου τούτη τη φορά, να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα που με κανένα επιχείρημα θα μπορούσε πλέον να αμφισβητηθεί.

 

Εκρέμ Ιμάμογλου
Άσχετα όμως με τους παραπάνω ενδοιασμούς του Προέδρου Ερντογάν είναι γεγονός ότι από τις πρώτες ακόμη μέρες ο νεοκλεγείς Δήμαρχος έχει διαπιστώσει ότι δεν θα είναι με ροδοπέταλα στρωμένη η δημαρχία του στο Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινουπόλεως. Πρόβλημα σοβαρό γι΄αυτόν η αντικατάσταση των Διοικήσεων των ΔΕΚΟ, που είναι ουκ ολίγες και όλες υπάγονται στο Δήμο. Εξίσου δυσεπίλυτο και το πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει τόσο με τους εμφανείς όσο και τους αφανείς υπαλλήλους του, όταν πολλοί από τους πρώτους, τολμούν να δηλώσουν απροκάλυπτα όταν δεν τον αναγνωρίζουν ως Δήμαρχο. Ένα τρίτο δε πρόβλημα ίσως και σοβαρότερο από τα δύο προηγούμενα, είναι των φημολογούμενων τεράστιων καταχρήσεων του παρελθόντος, πολλές από τις οποίες θα έχουν μεν παραγραφεί, αλλά οι συμπολιτευόμενοι του επιμένουν να τις φέρει στη δημοσιότητα με το νι και με το σίγμα ώστε να εκτεθούν τεκμηριωμένα όλες οι προηγούμενες διοικήσεις που ανήκαν ή ανήκουν στο Κόμμα της Εξουσίας.
Αυτή συνοπτικά είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, όσον αφορά τον εκκρεμούντα επίλογο των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ύστερα από τη βαριά ήττα που υπέστη ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και αποδεδειγμένα, αποτελεί την πρώτη επίσημη αμφισβήτηση της παντοδυναμίας του ύστερα από μια ανοδική πορεία 26 χρόνων. Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα σύννεφα όταν ήδη τον έχουν καλύψει και άλλα πολύ πιο σοβαρά. Όπως αυτά του πολεμικού μετώπου που έχει στήσει στη Συρία και στο Ιράκ. Του ακήρυκτου πολέμου με τους Κούρδους. Της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ η οποία μπορεί και επηρεάζει εμφανέστατα και την οικονομική κρίση που θεωρείται πλέον δεδομένη. Θεωρείται ανυπέρβλητη, ενώ το δολάριο επανάρχισε να ανεβαίνει απειλητικά και ίσως πολλοί ανησυχούν ότι θα υπερβεί τις 9 λίρες και έχουν ήδη γελοιοποιηθεί κατά γενική ομολογία οι λαϊκές αγορές που είχε στήσει προεκλογικά στην Πόλη και σε άλλες μεγαλουπόλεις διαφημίζοντας αυτοπρόσωπα τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και τις πατάτες δήθεν σε φθηνές τιμές!!!. Σύννεφα λοιπόν πολλά τα οποία ίσως και να αποτελούν τον προάγγελο ενός ακόμη τσουναμιού που θα αποδείξει ως παραμύθι την ευρωστία της τουρκικής οικονομίας που πόζαρε επί τόσα έτη κομπορρημονούσα.

Share this post