Ερντογάν: Η επιχείρηση «θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα».

Ερντογάν: Η επιχείρηση «θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα».

Το τουρκικό πεζικό μπήκε στη βόρεια Συρία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Η Τουρκία ξεκίνησε την Κυριακή (21.1.2018)  στρατιωτική επιχείρηση με το πεζικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη βόρεια Συρία, με πρώτο στόχο το Άφριν, λίγες ώρες μετά τη λήξη της αεροπορικής της επιχείρησης, την οποία ξεκίνησε το Σάββατο.

Η Άγκυρα διαμηνύει δια στόματος του αναπληρωτή Πρωθυπουργού Μπεκίρ Μπόζνταγ ότι στόχος των επιχειρήσεών της είναι «αποκλειστικά και μόνον οι τρομοκράτες» και καθησυχάζει τους αμάχους και τους «αθώους σύριους πολίτες» ότι δεν θα στοχοποιηθούν. Η Τουρκία σέβεται, επίσης, στο σύνολό της την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η επιχείρηση αυτή σκοπό έχει να αποτρέψει την απειλή στα σύνορα της Τουρκίας, όπως πληροφορεί η Άγκυρα. «Στόχος δεν είναι το συριακό κράτος ή οι πολίτες αλλά οι τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπόζνταγ διαβεβαιώνοντας ότι μόλις επιτευχθεί ο στόχος ο τουρκικός στρατός θα εξέλθει της περιοχής αμέσως. «Ο μόνος στόχος μας είναι οι τρομοκράτες, τα καταφύγιά τους, τα στρατόπεδά τους, οι θέσεις τους, τα όπλα, τα οχήματα και ο εξοπλισμός τους. Οι πολίτες δεν αποτελούν ποτέ στόχο. Έχουμε κάνει κάθε τύπου σχεδιασμό ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε ζημιά σε αμάχους», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσολγου κάλεσε για ενημέρωση για την επιχείρηση ‘Κλάδος Ελαίας’, όπως ονομάστηκε, τους πρέσβεις των ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε μια σπάνια κίνηση, η Άγκυρα πληροφόρησε επίσης γραπτώς την συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασάντ.

Την Πέμπτη ο Διοικητής ΓΕΣ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής της MİT Χακάν Φιντάν είχαν επισκεφθεί τη Μόσχα, η οποία ελέγχει και τον εναέριο χώρο στο Άφριν και την ευρύτερη περιοχή.

ΦΩΤΟ : http://nikosxeiladakis.gr

Αντικρουόμενες πληροφορίες

Επί του εδάφους, το YPG μιλά για θάνατο και αμάχων ενώ ο τουρκικός στρατός διαβεβαιώνει ότι όλοι οι νεκροί είναι τρομοκράτες. Παράλληλα, υπήρχαν αναφορές για ρίψεις 4 ρουκετών από συριακό έδαφος στην πόλη Κίλις κοντά στα σύνορα. Ο υπό της ΗΠΑ συνασπισμός όπου κυριαρχεί το YPG, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση λόγω των στενών του σχέσεων με το παράνομο ΡΚΚ, ισχυρίζεται ότι δεν πραγματοποίησε ρίψεις ρουκετών προς τουρκικό έδαφος.

Κανείς «δεν μπορεί να μας πει τίποτε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν ο στρατός ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης και πρόσθεσε: «Ξεκινώντας από τα δυτικά, βήμα – βήμα, θα εξολοθρεύσουμε τον τρομοκρατικό διάδρομο μέχρι τα ιρακινά σύνορα. Ό,τι και να γίνει δεν μας ενδιαφέρει πια καθόλου. Τώρα μας ενδιαφέρει μόνο το τι γίνεται επί του εδάφους».

Μιλώντας στην Προύσα ο κ. Ερντογάν είπε, ακόμη, ότι η επιχείρηση «θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα».

Στόχος του τουρκικού στρατού είναι να «καθαρίσει» ο «τρομοκρατικός διάδρομος που χρησιμοποιούν το ISIS και τα PKK, YPG, PYD». Σύμφωνα με το σχέδιο, η Τουρκία επιθυμεί να λάβουν τον έλεγχο κατά μήκος των συνόρων και σε βάθος 15-30χλμ προς τα νότια, μέλη του ‘Ελεύθερου Συριακού Στρατού’. Αυτό αναμένεται να ζημιώσει ακόμη περισσότερο τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις καθώς το YPG στηρίζεται από τις ΗΠΑ, ως μέλος του υπ’ αυτών Συνασπισμού στη μάχη εναντίον του ISIS.

Πρώτες αντιδράσεις

Ρωσία: Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιχείρηση και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Σε πρώτη ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ πληροφόρησε ότι απομακρύνει στρατιώτες και προσωπικό του Ρωσικού Στρατού από την εν λόγω περιοχή για την αποφυγή εμπλοκής. Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει: «Οι προβοκατόρικες ενέργειες των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν στην απομόνωση των περιοχών που κυριαρχεί ο κουρδικός πληθυσμός, είναι οι κύριες αιτίες για αυτές τις εξελίξεις στη [βόρεια] Συρία».

ΗΠΑ: Από αμερικανικής πλευράς, τονίστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «ο στόχος πρέπει να είναι το ISIS». Το Σάββατο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον μίλησε με ανώτατους ρώσους και τούρκους διπλωμάτες για το θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο αλλά πρόσθεσε ότι το Σάββατο ο κ. Τίλερσον επικοινώνησε, επίσης, τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Τουρκίας, κ.κ. Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γαλλία: Ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ λε Ντριάν ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω twitter ότι κάλεσε έκτακτο συμβούλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις σε Αφρίν, Ιντλίμπ και Γκούτα (όπου δρα ο συριακός στρατός), καλώντας παράλληλα για παύση πυρός «παντού» και να επιτραπεί άνευ όρων πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Γερμανία: Ο γερμανός ΥΠΕΞ Σίγκμαρ Γκάμπριελ ανέφερε ότι η «στρατιωτική διένεξη» μεταξύ τουρκικών και υπό τις ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία «συνεπάγεται απρόβλεπτο ρίσκο». Όλοι πρέπει να στοχεύουν στην πρόοδο μέσα από την πολιτική, πρόσθεσε.

Ιράν: Το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να «ολοκληρώσει αμέσως» την επιχείρησή της και ζήτησε να αποτραπεί μια κρίση στα συροτουρκικά σύνορα. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι πιθανό η επιχείρηση να δυσκολέψει τις [υπό την Ρωσία] συζητήσεις για ειρήνευση που θα λάβουν χώρα στο Σότσι τον Φεβρουάριο.

Συνασπισμός: Από το Διοικητήριο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση στο Αφρίν πρέπει να λήξει καθώς μπορεί να πλήξει το έργο της μάχης εναντίον του ISIS. Ο Συνασπισμός αναφέρει ότι «αν υποστούμε επίθεση δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αμυνθούμε, ωστόσο δηλώνουμε ενώπιον του κόσμου ότι δεν μας διακατέχει κανένα εχθρικό συναίσθημα απέναντι στην Τουρκία».

YPG: Από πλευράς του το YPG εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «όλους τους νέους μας να ενταχθούν στην αντίσταση».

Συρία: Στη Δαμασκό, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη και καταδίκασε την επιχείρηση. Μέλος του συριακού κοινοβουλίου ανέφερε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε συνομιλίες με κάποιες κουρδικές ομάδες ώστε να αναρτηθούν συριακές σημαίες σε κάποια κυβερνητικά κτήρια στο Αφρίν για να αποφευχθούν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεταξύ των Κούρδων υπήρχε διχογνωμία για το αν πρέπει να αποδεχθούν τη διοίκηση από τη Δαμασκό –για να πιέσουν την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση– ή αν πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο και να την αντιμετωπίσουν μόνοι τους.

Share this post