Ερντογάν: Ενσωμάτωση στην Ελλάδα ,αλλά όχι αφομοίωση.

Ερντογάν: Ενσωμάτωση στην Ελλάδα ,αλλά όχι αφομοίωση.

Τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους μουσουλμάνους της Δ. Θράκης

Ερντογάν: Ενσωμάτωση στην Ελλάδα ,αλλά όχι αφομοίωση.

 

Το αίτημα της Τουρκίας προς την Ελλάδα είναι να μην θέλει αφομοιώσει τους ‘ομογενείς της στη Δυτική Θράκη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος , Ταγίπ Ερντογάν. Είπε σχετικά ότι είναι διαφορετικά πράγματα η αφομοίωση από την ενσωμάτωση. «Δεν μιλάμε για αφομοίωση, αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής.
Επίσης, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μπει στην άκρη η ελληνική σημαία. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι, όπως η Τουρκία έχει μία σημαία, έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία».
Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κομοτηνής , μετά την προσευχή στο τζαμί της πόλης, Κιρ Μαχαλλέ.

Ο Ερντογάν περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους , ενώ δέχθηκε και δώρα.

Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννης Αμανατίδης Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην υλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.

«Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας θα διευκολύνει, ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να προσεγγίσουν η μία την άλλη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζουν τις εργασίες για να ανέβει η ποιότητα ζωής τους. “Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκλογή του μουφτή στην Δυτική Θράκη, προσθέτοντας ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσει ανοιχτά. Υποστήριξε ότι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ο μουφτής δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται. Όπως είπε και στην Τουρκία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται, και έδωσε το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. “Γιατί εδώ ακόμη υπάρχει απόφαση για διορισμό; Αυτό είναι λάθος, στην Λωζάνη δεν υπάρχει”, ανέφερε.

Το υπουργείο εξωτερικών της Βουλγαρίας τονίζει ότι
ποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης, που καθορίζει τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, δεν θα βοηθήσει στην σταθερότητα της περιοχής.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογαν για ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Share this post