Ερντογάν: Είμαστε εγγυητές της «Βόρειας Κύπρου».

Ερντογάν: Είμαστε εγγυητές της «Βόρειας Κύπρου».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στο θέμα των εγγυήσεων , τουλάχιστον για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ δεν αναμένει κυρώσεις από τον Τραμπ για τους S400   .

ΣΕ δηλώσεις κατά  την αναχώρηση του για την Ιαπωνία. όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο G20 και θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Ερντογάν , αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την  νέα απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για την περιοχή δήλωσε  ότι το ζήτημα ενδέχεται να συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος» υποστήριξε και πρόσθεσε  ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη. «Η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση», δήλωσε . 
Ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζει ως ακατανόητη την σχετική απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ. Επίσης, υπενθυμίζει την πάγια θέση της χώρας του για την ΑΟΖ. Προτείνει την διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τ/κ και την ε/κ πλευρά
«Και φυσικά θα πραγματοποιήσουμε σοβαρές κινήσεις», τόνισε ο κ. Ερντογάν σε σχέση με τις κινήσεις της χώρας του. Ο ίδιος ζήτησε δίκαιη μεταχείριση από τους γείτονες της Τουρκίας.

Νέα προειδοποίηση για S400

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, πως η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 όχι μόνο θα βάλει τέλος στον ρόλο της Τουρκίας στον πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αλλά θα βλάψει επίσης την τουρκική οικονομία λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που θα επακολουθήσουν, όπως δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, μετά τη συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
H Μόσχα ανακοίνωσε ότι η αποστολή των πρώτων τμημάτων των S-400 στην Τουρκία θα ξεκινήσει τον μήνα Ιούλιο.

Πάντως , ο Ταγίπ Ερντογάν     υποστήριξε  ότι δεν έχει  ενδείξεις από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
«Δεν ξέρω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ξεκινήσουν να επιβάλουν κυρώσεις η μία στην άλλη. Δεν έλαβα αυτή την εντύπωση κατά τη διάρκεια της συζήτησής μου με τον Τραμπ», δήλωσε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει εκ νέου το ζήτημα με τον Τραμπ σε διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου των G -20.

 

Share this post