Ερντογάν: «Δεν έχω στόχο να αυξήσω τους εχθρούς»
Τούρκος πρόεδρος: τα F-16 αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση της Ελλάδος
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
«Ο Ερντογάν δεν έχει στόχο να αυξήσει τους εχθρούς», δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Εκθεσιακό Κέντρο LITEXPO, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο ίδιος είχε επαφές με σειρά δυτικών ηγετών. Ιδαιίτερα, για την συνάντηση με πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: « Είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Δεν έχουμε στόχο να αποκτήσουμε εχθρούς. Στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξήσει τους εχθρούς, αλλά να αυξήσει τους φίλους. Αυτό κάναμε μέχρι σήμερα. Στη συνάντησή μας συζητήσαμε μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της φιλίας. Η σημερινή συνάντηση είναι μια συνάντηση, όπου τέθηκαν ξανά τα θεμέλια. Όπως δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα, αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση».
ΦΩΤΟ: Presidency of the Republic of Türkiye @trpresidency
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την καταπολέμηση τής τρομοκρατίας» και δήλωσε «βέβαιος ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Θα τον παρουσιάσουμε στην Προεδρία της Βουλής. Η αρχή έγκρισης είναι η Βουλή. Θέλουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό».
Σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν του είπε ότι θα παρακολουθεί το θέμα, ενώ εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι «πρέπει να περάσουν από το Κογκρέσο, όπως και εμείς πρέπει να το περάσουμε από τη Βουλή. Ελπίζω να έχουμε θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία».
Ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλους τους συμμάχους εκ μέρους της χώρας και του τουρκικού έθνους για την αλληλεγγύη τους κατά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία πάντοτε εκπληρώνει τις ευθύνες της και πως «η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Τώρα περιμένουμε μια αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση από όλους τους συμμάχους μας».
Για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τάσσεται υπέρ της συνέχισής της και πως ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατέθεσε τις δικές του προτάσεις. «Εργαζόμαστε με προσανατολισμό τη λύση. […] Εμείς θέλουμε να αναζωογονηθούν οι ελπίδες για ειρήνη στην περιοχή μας».
Για το αίτημα της Τουρκίας στην ΕΕ, να μπορούν να ταξιδεύουν οι Τούρκοι στη ζώνη Σένγκεν χωρίς το ‘φίλτρο’ της προξενικής θεώρησης, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. «Το συζητήσαμε με όλους τους ηγέτες και πιο πρόσφατα με την [Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Περιμένουμε μια θετική προσέγγιση από πλευράς τους. Ελπίζω ότι θα συζητηθεί στις συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν στην προαναφερόμενη διαδικασία της ΕΕ «προβλέπετε νέες μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου», ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω και αυτό επειδή η προσέλευση στις κάλπες κατά τις τελευταίες εκλογές ήταν 88%. Συγκεκριμένα διατύπωσε την απάντησή του ως εξής: «Βλέπω ότι δεν γνωρίζετε την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει προβλήματα στη δημοκρατία, στα δικαιώματα και στις ελευθερίες. Σε ποιά χώρα στον κόσμο είδατε στις εκλογές να υπάρχει συμμετοχή σχεδόν 90%; Πόσες χώρες υπάρχουν; Οι τελευταίες μας εκλογές είχαν 88% συμμετοχή. Εγώ από αυτή τη βάση. Δεν τίθεται κανένα θέμα ελλείψεων στα δικαιώματα και τις ελευθερίες».
Για τη συνάντηση με τον Ζελένσκι: «Όταν έφθασε σε εμάς το αίτημα είπαμε ότι πρέπει να δείξουμε θετική προσέγγιση και έτσι παραδώσαμε έξι διοικητές του τάγματος Αζόφ. Θα έχουμε κατ’ ιδίαν με τον Πούτιν τον Αύγουστο. Εκεί θα τα ξανασυζητήσουμε αυτά».
Κλείνοντας ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της αγοράς πετρελαίου από το Ιράκ: «Δεν έχουμε πρόβλημα σχετικά με την αγορά πετρελαίου από το Ιράκ. Αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και του Βορείου Ιράκ. Οι αξιωματούχοι μου διεξάγουν τις συνομιλίες τους για το θέμα. Εμείς επιθυμούμε αμοιβαία κερδοφόρα λύση».
Εντωμεταξύ στην Τουρκία, από πλευράς της αντιπολίτευσης αναφέρεται —ως κριτική— ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι χειροπιαστό από τους δυτικούς, πέραν της προσοχή τους και της δέσμευσής τους ότι θα συζητήσουν με τον κ. Ερντογάν για τα θέματα τα οποία επιθυμεί.