Εργαστήρι για δημοσιογράφους «Παραπληροφόρηση, τεχνικές και εργαλεία επαλήθευσης περιεχομένου»

Εργαστήρι για δημοσιογράφους «Παραπληροφόρηση, τεχνικές και εργαλεία επαλήθευσης περιεχομένου»

Το Πρόγραμμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η  Ένωση Συντακτών Κύπρου διοργανώνουν εργαστήρι που απευθύνεται αποκλειστικά σε δημοσιογράφους με θέμα «Παραπληροφόρηση, Τεχνικές και Εργαλεία επαλήθευσης περιεχομένου», τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024, στις 10 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία.

Το εργαστήρι διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού, ερευνητικού προγράμματος «Mediterranean Digital Media Observatory – MedDMO», στο οποίο συμμετέχει το Πρόγραμμα Δημοσιογραφίας  (Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) του Πανεπιστημίου Κύπρου, και των σχετικών δράσεων για τον ψηφιακό γραμματισμό και τον γραμματισμό στα Μέσα (digital/media literacy). Ερευνητές και ακαδημαϊκό προσωπικό του Προγράμματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα παρουσιάσουν εργαλεία και πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση περιεχομένου και τον έλεγχο γεγονότων (fact-checking) στο διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εργαστήρι θα έχει διαδραστική μορφή καθώς οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εξασκηθούν, με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, σε ορισμένα από τα εργαλεία για αυτό και είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.

Το εργαστήρι θα έχει διάρκεια περίπου 1,5 ώρα και η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο με φυσική παρουσία.

Για δηλώσεις συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στη Γραμματεία της ΕΣΚ (τηλ. 22446090, email: [email protected]om.cy).

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος ώστε να έχουν όλοι συμμετέχοντες δυνατότητα εξάσκησης στα εργαλεία που θα παρουσιαστούν. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος από δημοσιογράφους, θα προγραμματιστεί δεύτερο εργαστήρι στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Λίγα λόγια για το MedDMO

Το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (Mediterranean Digital Media Observatory; MedDMO) αποτελεί τον νοτιοανατολικό κόμβο (hub) του αντίστοιχου Κεντρικού Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου (European Digital Media Observatory; EDMO), που αριθμεί συνολικά 14 εθνικά και πολυεθνικά hubs, τα οποία καλύπτουν τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη Νορβηγία. Το έργο ξεκίνησε ως ερευνητική κοινοπραξία καλύπτοντας την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα και ασχολείται επισταμένα με δύο κρίσιμους τομείς: αυτόν του γραμματισμού στα Μέσα (Media Literacy) και αυτόν που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης.

Το MedDMO φέρνει κοντά ερευνητικούς οργανισμούς, ομάδες ψηφιακής επαλήθευσης ειδήσεων και μέσα ενημέρωσης με διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο, δραστηριότητα στον τομέα της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και σημαντική συμμετοχή στα οικοσυστήματα των μέσων ενημέρωσης των τριών χωρών. Στην κοινοπραξία μετέχουν από τη χώρα μας τα Πανεπιστήμια Κύπρου (Πρόγραμμα Δημοσιογραφίας, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής), το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το ΑΠΘ (Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ), το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) μέσω του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεματικής, ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων «Ellinika Hoaxes», οι «Times of Malta», το Πανεπιστήμιο Μάλτας (Τμήμα Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) και η ATC, εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων στον δικτυακό χώρο του Προγράμματος www.meddmo.eu.

 

Share this post