Έρευνα στην Κύπρο για έλεγχο παρουσίας αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

Έρευνα στην Κύπρο για έλεγχο παρουσίας αντισωμάτων κατά του κορονοϊού

Νέα ερευνητική μελέτη για την πανδημία COVID-19 στην Κύπρο θα κάνουν το  Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κύπρου , Λευκωσίας και  το Τμήμα Επιστημών Υγείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στόχος της έρευνας, που θα γίνει σε τρεις πληθυσμιακές ομάδες  είναι ο έλεγχος παρουσίας αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την COVID-19. 

Η διεξαγωγή της έρευνας ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και σε αυτή, όπως αναφέρθηκε από τους επιστήμονες,  θα προσκληθούν ως εθελοντές/τριες να συμμετάσχουν  άτομα, τα οποία διαγνώστηκαν θετικά με κορονοϊό, επαγγελματίες υγείας από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και άτομα από το γενικό πληθυσμό. Όλοι θα δώσουν  δείγματα βιολογικού υλικού. Η ανάλυση για την ανίχνευση αντισωμάτων ανάμεσα στον πληθυσμό θα είναι δωρεάν.

Την έρευνα θα συντονίσουν από πλευράς του Κέντρου Αριστείας CY-Biobank, ο δρ Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα (CY-Biobank) και οι Ερευνητές δρ Γρηγόρης Παπαγρηγορίου και δρ Απόστολος Μαλατράς, ενώ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχουν ο Επιδημιολόγος Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος, η  Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Κολιού, και η Λοιμωξιολόγος Λέκτορας Ειρήνη Χριστάκη. Από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχουν ο Πέτρος Καραγιάννης Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας , η Ουρανία Κολοκοτρώνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και η ερευνήτρια Annalisa Quattrochi.  Από το Τμήμα Επιστημών Υγείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει ο Ιωάννης Μαμαής, Λέκτορας Επιδημιολόγος. Η έρευνα αυτή έχει λάβει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου.

Η ομάδα της νέας ερευνητικής μελέτης

Επιπρόσθετα, η έρευνα  στοχεύει στην αρχειοθέτηση δεδομένων και γενετικού υλικού DNA που θα χρησιμοποιηθούν για γενετικές έρευνες, με σκοπό να εντοπισθούν παράγοντες που ενδεχομένως αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρά συμπτώματα ή προστατεύουν το άτομο από την εκδήλωση σοβαρής κλινικής εικόνας.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά αναφορικά με τη συμπεριφορά του κορονοϊού και της μολυσματικής αυτής νόσου, οπότε η διάθεση δεδομένων και βιολογικού υλικού στην επιστημονική κοινότητα των Πανεπιστημίων ή και Ερευνητικών Κέντρων στην Κύπρο και αλλού, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την εκπόνηση μελετών που θα δώσουν απαντήσεις.

Ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Γεώργιος Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή τιμά ιδιαίτερα τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας, Καθηγητές/ριες, που  συμμετέχουν σε ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα προς όφελος των Κυπρίων πολιτών. «Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την επιστημονική κοινότητα της Κύπρου αυτή η σύμπραξη των τριών Πανεπιστημίων, η οποία θα επιφέρει πολύ σημαντικά ευρήματα. Με το εν λόγω σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα η Κύπρος θα έχει ιατρικά δεδομένα με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς και στην κοινωνία», σημείωσε ο Καθηγητής Χατζηγεωργίου.

 

Οι καθηγητές Καραγιάννης (α) , Δέλτας (μ) και Χατζηγεωργίου (δ)

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  δήλωσε ότι μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα όσον αφορά την ποιότητα και τη διάρκεια των αντισωμάτων και από αυτή την ερευνητική μελέτη  θα προκύψουν δεδομένα που θα μας δώσουν «θάρρος», κατά την έκφρασή του, όσον αφορά την ανάπτυξη των εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους.

Οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της ομάδας συμφωνούν στο ότι σκοπός της μελέτης αυτής είναι η  παραγωγή δεδομένων που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα δεδομένα θα μπορούν να τύχουν επεξεργασίας στο παρόν και στο μέλλον από μεγάλο αριθμό ερευνητών/ριών, μεσούσης της πανδημίας.

Για συμμετοχή στην ερευνητική μελέτη, οι εθελοντές καλούνται να επικοινωνούν με το Κέντρο Αριστείας Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου στο τηλέφωνο: 22-892815 ή μέσω της ιστοσελίδας: https://biobank.cy/  

Η Έρευνα Σώζει Ζωές- Επενδύουμε στη Γνώση 

 Στο μεταξύ, συνεχίζεται η οικονομική εκστρατεία του Πανεπιστημίου Κύπρου «Η Έρευνα Σώζει Ζωές», η οποία εγκαινιάσθηκε με αφορμή την πρόσφατη κρίση της πανδημίας της νόσου COVID-19 και με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας , που πραγματοποιείται στο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα στο συγκεκριμένο τομέα. Δεκάδες ερευνητές σε Εργαστήρια και Κέντρα του Πανεπιστημίου Κύπρου εργάζονται για την καταπολέμηση της ασθένειας COVID- 19.

Γνωρίστε την ερευνητική δραστηριότητά τους εδώ ➡️ https://bit.ly/37HsBTf    

Δωρεές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τις λοιμώξεις μολυσματικών ασθενειών μπορούν να γίνουν μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου: CY05 0020 0195 0000 3570 1319 4276 και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας δωρεών του Πανεπιστημίου Κύπρου από τη σελίδα του Γραφείου Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων: http://www.ucy.ac.cy/support-ucy . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων στο τηλέφωνο 22894366 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Ρεκόρ διαγνωστικών εξετάσεων

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο  διενεργήθηκε τόσο μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων για εντοπισμό περιστατικών κορονοϊού. Η ένταξη των γρήγορων εξετάσεων αντιγόνου στον αγώνα του ελέγχου του πληθυσμού, καθώς και η μεθοδολογία, που τα χαρακτηρίζει, ανέβασαν τον αριθμό των PCR tests στα 8887 και των rapid tests στα 2698. Ο συνολικός αριθμός των 11585 εργαστηριακών διαγνώσεων είναι προϊόν των μαζικών εξετάσεων που διενεργούνται σε εργαζόμενους μέσω του σχετικού προγράμματος, καθώς και των πιο στοχευμένων που διενεργούνται στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 8,887 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 228 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από τα 127 κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα 28 αφορούν μετανάστες οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση μετά από πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του σφαγείου CYPRA ώστε να προσληφθούν στο σφαγείο. Συνολικά είχαν ληφθεί δείγματα από 94 άτομα. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 7,513.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 54 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Share this post