Του Γιώργου Καλλινίκου*
Σε ένα κανονικό κράτος, αν έβγαινε κάποιος να αμφισβητήσει τα πτυχία της γενικής διευθύντριας ενός υπουργείου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κ. Γιαννάκη στο υπουργείο Υγείας, δύο πράγματα θα συνέβαιναν τάχιστα. Πρώτον, εκείνος ο οποίος τα πτυχία του ετίθεντο υπό αμφισβήτηση θα έβγαινε εν ριπή οφθαλμού να δημοσιοποιήσει κάθε δυνατό στοιχείο το οποίο θα διέλυε και το τελευταίο ψήγμα καχυποψίας. Μόνο έτσι θα μπορούσε να συνέχιζε να ασκεί διοίκηση σε ένα υπουργείο. Δεύτερον, η Κυβέρνηση η οποία θα έβλεπε ότι μια τέτοια υπόθεση συνταράζει το άκρως ευαίσθητο υπουργείο Υγείας, τολμώ να πω το ακρωτηριάζει, δεδομένης της εις άκρων σύγκρουση υπουργού και γενικής διευθύντριας, θα διέταζε αμέσως έρευνα εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών.
Εύλογα ερωτούν κάποιοι, όποτε ένας «λογαριασμός παρωδία» θα ρίχνει κάποια φωτοβολίδα θα τρέχουν εκείνοι τους οποίους αφορά να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες; Παράλληλα, κάθε λίγο και λιγάκι θα σπεύδει μια κυβέρνηση, ένα κράτος και μερικές αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν έρευνα; Δυστυχώς, οι εποχές στις οποίες ζούμε είναι εξαιρετικά διαταραγμένες από σωρεία σκανδάλων, μέγιστη διαφθορά και υπερχειλίζουσα καχυποψία. Δυστυχώς, διαχρονικά το δείγμα γραφής πολιτικών, τεχνοκρατών και αξιωματούχων διορισμένων σε θέσεις εξουσίας απέδειξε πως τυφλή εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει έναντι οποιουδήποτε.
Σε αυτό το πλαίσιο και υπό αυτό το φακό, η τοποθέτηση της κ. Γιαννάκη ότι πρόκειται για κακοήθειες δεν αρκεί. Σφάλλει τα μέγιστα ενόσω δεν δημοσιοποιεί ατράνταχτα στοιχεία τα οποία να κλείνουν τα στόματα χωρίς την παραμικρή αμφιβολία. Και αν δεν επιθυμεί να παίξει με τέτοιο τρόπο, θα μπορούσε να καλέσει την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να διεξάγουν σχετική έρευνα για να λάμψει η αλήθεια.
Σε ένα κανονικό κράτος, δεν θα έβγαινε η πολιτική προϊστάμενος του όποιου διοικητικού αξιωματούχου αμφισβητούνται τα πτυχία, να την καλεί να της επιτρέψει να επικοινωνήσει με το πανεπιστήμιο του Καϊρου για να βρει στοιχεία για το πτυχίο. Αυτό δεν είναι δική της δουλειά αλλά των αρμοδίων υπηρεσιών. Ακόμη χειρότερη η έτερη πρόταση της κ. Κανάρη να κληθούν άλλα στελέχη σε μια κοινή συνάντηση και να συζητήσουν στα αγγλικά για να εξακριβωθεί πόσο καλή χρήση της γλώσσας κάνει η κ. Γιαννάκη! Έλεος κ. Κανάρη! Τόσο ανόητη εισήγηση ούτε κάποια παρέα σε καφενείο δεν θα υπέβαλε!
Η υπουργός Υγείας έχει δίκαιο ότι η αμφισβήτηση της γ.δ. του υπουργείου της προκαλεί πρόβλημα στο ευαίσθητο υπουργείο. Δικαιολογημένα ζήτησε ξεκαθάρισμα. Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα σήμαινε για το υπουργείο Υγείας αν αποδεικνυόταν ότι η φωτοβολίδα του «λογαριασμού παρωδία» ευσταθεί; Όχι όμως, με τον τρόπο που εκείνη το έπραξε. Μπορούσε να θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να ζητήσει να διαταχθεί έρευνα από ερευνώντα λειτουργό. Ακόμη και αν λόγω διακοπών δεν γινόταν συνεδρία, να επικοινωνούσε με τον Πρόεδρο και να ζητούσε εκείνος να διατάξει έρευνα.
Μάλιστα, δεδομένου ότι είναι γνωστή η πρότερη κακή σχέση της με την ευρισκόμενη υπό αμφισβήτηση, όφειλε να είναι εξαιρετικά προσεκτική στους χειρισμούς της. Να μην άφηνε να διαφανεί ότι η αντίδρασή της συνδέεται με την κακή τους σχέση και περίπου, ότι εκμεταλλεύεται την ευκαιρία να στριμώξει την Γιαννάκη. Διότι η αλήθεια είναι πως αυτή η εικόνα δόθηκε στην κοινωνία.
Σε μια σύγχρονη κοινωνία, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, δεν θα τοποθετούνταν κάποιοι αναλόγως του αν έτυχε η κ. Γιαννάκη να τους είχε βοηθήσει σε κάποιο προσωπικό τους πρόβλημα. Αν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στα πτυχία της, δεν μπορεί το ότι «ήταν πολύ καλή και με βοήθησε» να αποτελεί συγχωροχάρτι. Κανένας νόμος και κανένας κανονισμός δεν μπορεί να παρακάμπτεται επειδή κάποιος «είναι καλός». Ουδόλως, πρέπει να μας διαφεύγει ότι η κ. Γιαννάκη (όπως κάθε διοικητικός αξιωματούχος του δημοσίου) χρυσοπληρώνεται από τους φορολογούμενους πολίτες για να τους εξυπηρετεί όταν έχουν ανάγκη. Καθηκόντως πρέπει να είναι «καλή».
Στο σημείο αυτό πώς να αποφύγει κάποιος τον πειρασμό να επισημάνει την στάση των κομμάτων; Συνήθως λαλίστατα σε όλα. Εδώ, έχασαν την μιλιά τους. ΟΛΑ και ΟΛΟΙ! Βλέπετε, τα αιτήματα των ψηφοφόρων τους χρόνια τώρα τα διευθετούν μέσω του υπουργείου Υγείας. Πώς να ακουμπήσουν την γενική διευθύντριά του! Ντροπή σας!
Σε ένα κανονικό κράτος, το Προεδρικό δεν θα καθυστερούσε τόσο να δράσει ώστε να προκληθεί τέτοιος σάλος. Το υπουργείο Υγείας κλυδωνίζεται την ώρα που μύρια προβλήματα ταλαιπωρούν τους πολίτες. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, για τον Πρόεδρο φαντάζει μονόδρομος. Έρευνα αμέσως για να λάμψει η αλήθεια για τα πτυχία! Όποια και αν είναι αυτή, ξεκαθάρισμα του υπουργείου και από τις δύο πρωταγωνίστριες διότι δεν τις σηκώνει άλλο το κλίμα.
Ουδείς αναντικατάστατος!
*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις θέσεις των συγγραφέων τους /Πηγή: “Φιλελεύθερος”
ΥΓ: Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία , με όλα όσα συμβαίνουν , μπορεί να είναι “κανονικό κράτος”. Διότι , πέραν του θέματος ,που θίγει ο Γ. Καλλινίκου, σε ποιο κανονικό κράτος επί των ημερών Χριστοδουλίδη θα μπορούσε το ίδιο πρόσωπο να είναι ταυτόχρονα διορισμένο σε δύο ιδιαίτερα νευραλγικές θέσεις;
Τώρα αναφορικά με την υπόθεση των δύο κυριών, πρόσωπο, που είναι καλός γνώστης των πραγμάτων, σε κατ’ιδίαν συνομιλία στο προεδρικό, την ημέρα, που η κ. Κανάρη αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο της, μου είχε πει ότι ήταν λάθος ο δορισμός της στο συγκεκριμένο Υπουργείο. “Μα είναι αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου”, αντέτεινα. Και η απάντηση από τον συνομιλητή μου : “Τότε πρέπει να μεταθέσει την γενική διευθύντρια σε άλλο Υπουργείο. Η συγκατοίκηση των δύο κυριών θα προκαλέσει προβλήματα”. Ιδού, που βγήκε σωστός!
Α. ΒΙΚ